Hyppää sisältöön

Raviponien mittaus uudistuu – ”Toivottuja parannuksia harrastajan näkökulmasta”

Raviponien mittauksessa on kolme vuotta noudatettu nykyisiä mittauskäytäntöjä. Vuoden 2022 alussa mittauksiin tulee pieniä uudistuksia, joiden tarkoituksena on selkeyttää mittauskäytäntöjä.

Neljä vuotta sitten tehdyillä uudistuksilla raviponien mittaamiseen haettiin yksinkertaisuutta mittauskäytäntöihin. Uudistukset on todettu oikeasuuntaisiksi mittaajien sekä harrastajien keskuudessa, mutta Suomen Hippos ja Suomen Poniraviyhdistys ovat tehneet jatkokehitystä mittauksiin liittyen viime vuosien aikana.

Jatkossa Suomessa otetaan käyttöön Ruotsin mallia suurelta osin mukaileva ”rajakorkeus”, jonka yli ensimmäisessä mittauksessaan menevät ponit mitataan joka vuosi 7-vuotiaana tehtävään loppumittaukseen saakka ja rajan alle jäävät seuraavan kerran vasta 7-vuotiaina loppumittauksessa.

Omistajalla on kuitenkin aina vastuu siitä, että poni pysyy kategoriansa maksimisäkäkorkeuden rajoissa.

Jos mittausrajan alle ensimmäisessä mittauksessaan jäänyt poni kasvaakin reilusti ja maksimisäkäkorkeus alkaa tulla vastaan, on omistajan vastuulla mittauttaa poni uudelleen. Suomen Hippoksella säilyy oikeus ponin tarkastusmittaukseen minkä ikäisenä tahansa.

 

Kategoria A

3v 4v 5v 6v 7v
104,0-107,0 cm X X X X LOPPUMITTAUS
103,5 cm tai alle MITTAUS ENNEN URAN ENSIMMÄISEEN STARTTIIN ILMOITTAMISTA LOPPUMITTAUS
Kategoria B 3v 4v 5v 6v 7v
127,0-130,0 cm X X X X LOPPUMITTAUS
126,5 cm tai alle MITTAUS ENNEN URAN ENSIMMÄISEEN STARTTIIN ILMOITTAMISTA LOPPUMITTAUS

”Raviponien mittaamisessa on nyt kolme vuotta noudatettu nykyistä mittauskäytäntöä. Homma on lähtenyt pyörimään hienosti ja on tullut aika tehdä toivottuja parannuksia harrastajankin näkökulmasta”, Sanna Uotila Suomen Hippokselta kommentoi.

”Alun perin mittauskäytäntöjen muutosten tavoitteina oli saada selkeät ohjeet mittaamiselle, mittaajien koulutus sekä kilpailutilanteen rauhoittaminen kaikelta muulta ja reilujen mittausolosuhteiden takaaminen kaikille. Useita pieniä epäkohtia ja käytäntöjen erilaisuutta oli vuosien varrella havaittu ja uusilla toimilla haluttiin varmistaa kaikkien tasapuolinen kohtelu sekä lasten ja nuorten harrastustoiminnan reiluus kaikkia harrastajia kohtaan.”