Hyppää sisältöön

Poniravikilpailutoiminnan tilannetta seurataan päivittäin – kilpailut tauolla toistaiseksi

Uusien suositusten myötä ponien kilpailutoiminta on tauolla ainakin helmikuun loppuun asti. Vallitseva koronavirustilanne, sekä eri viranomaisten suositukset eivät puolla kilpailutoiminnan aloittamista toistaiseksi.Helmikuun jälkeen ponilähtöjen tilannetta seurataan säännöllisesti ja sarjoja poistetaan tai pidetään voimassa Heppa-järjestelmässä tilanteen vaativalla tavalla.

Suomen Hippos tiedotti maanantaina, että poniravikilpailutoiminnan keskeytys jatkuu ainakin 15. helmikuuta asti. Keskiviikon valtakunnallisten koronasuositusten ja uusien ohjeistuksien myötä Hippos päätyi jatkamaan poniravitoiminnan kilpailutaukoa helmikuun loppuun asti.

Syynä on vaikea koronavirustilanne sekä valtakunnalliset viranomaissuositukset. Hippos ja Suomen Poniraviyhdistys ovat käyneet poniravikilpailutoiminnan osalta tiivistä vuoropuhelua ja tilannetta tarkastellaan jatkuvasti.

Koronavirustilanne on vaikeuttanut lasten ja nuorten harrastus- ja kilpailutoimintaa ympäri Suomea. Osa sairaanhoitopiirien suosituksista sallii lasten ja nuorten harrastustoiminnan koronarajoituksia noudattaen. Esimerkiksi Hippoksen jäsenorganisaatioiden koulutuksien sekä muun raviurheilun nuorisotoiminnan harjoittaminen on mahdollista alueen koronasuosituksia noudattaen.

Nuorten kilpasarjat sekä ottelut ovat olleet tauolla ympäri Suomea. Helsingin kaupunki tiedotti keskiviikkona, että lasten ja nuorten harrastustoiminta on mahdollista koronarajoituksia noudattaen kaupungin toimipaikoissa, mutta kilpailu- ja sarjatoimintaa ei suositella harjoitettavaksi.

Vaikka poniravikilpailutoiminta on tällä hetkellä rajoitusten alaisena, ponien alueellisia harjoituslähtöjä on mahdollista järjestää ravikilpailupäivien ulkopuolella, mikäli alueen kokoontumisrajoitukset sekä raviradan toimintatavat sen mahdollistavat. Hippos suosittelee, että mahdollisissa harjoituslähdöissä kokoontuvat vain lähialueen harrastajat, ja harjoitustilanteissa on noudatettava ajantasaisia turvallisuus- ja hygieniaohjeita.

Poniravikilpailuissa eri paikkakunnilta kerääntyvien harrastajien kerääntyminen yhteen ei ole valtakunnallisessa koronatilanteessa suositeltavaa ja vuodenvaihteen jälkeen tilannetta hankaloittavat koronaviruksen aiempaa herkemmin leviävät muunnokset.

Valtakunnallisia koronasuosituksia antava THL on päivittänyt kotimaan matkustussuositustaan. THL:n matkustussuositus (25.1.2021) kotimaahan sekä ulkomaille on, että matkustus tulisi rajata vain välttämättömään. Lisäksi Suomen hallitus kommentoi keskiviikkona, että rajoituksia ei tulisi lieventää nykyisestä.

Ravikilpailutoiminnassa noudatetaan tiiviisti viranomaisten antamia ohjeita ja suosituksia, jotta elinkeinon harjoittaminen lajin parissa on mahdollista keskeytyksettä.

”Koronatilanne on jatkunut kohta jo vuoden, ja varsinkin viime aikoina se on haitannut erityisesti ponien kilpailutoimintaa.  Tilanne ei ole kenenkään kannalta toivottava. Nykyinen tilanne sallii kuitenkin poniraviurheilun harrastamisen - valmentamisen sekä treenaamisen, joka on monissa muissa lajeissa ollut haasteellista. Hippos sekä raviradat pyrkivät mahdollistamaan mahdollisimman laajamittaisen kilpailukauden nuorisoraviurheilijoille, kun kilpailutoiminta taas käynnistyy”, Hippoksen toimitusjohtaja Sami Kauhanen kommentoi.

Hippos aloitti syksyllä yhdessä eri alueiden raviratojen kanssa Young Power ja Pony Power –lähdöt. Loppuvuoteen keskittyneet lähdöt saatiin valtakunnallisesti melkein ajettua, ennen kilpailutoiminnan keskeytettyä 7. joulukuuta. Keväälle on luvassa myös Hippoksen ja Suomen Poniraviyhdistyksen Black Horse Nuoret tähdet –kilpailusarja.

Päivitetty 17.2.2021: Lisätty ingressiin, että helmikuun jälkeen ponien kilpailutoimintaa tarkastellaan säännöllisesti tilanteen vaativalla tavalla.