Hyppää sisältöön

Ponien Suomen mestaruudet käynnistivät kuninkuusravisunnuntain tyylillä

Smedens Andiamo jatkaa upeaa kauttaa Maria Kiukkaan valmennuksessa ja ohjastuksessa. Kuva: Hippos / Maisa Hyttinen

Kuninkuusravisunnuntain ravitapahtumat käynnistyivät perinteiseen tapaan A- ja B-ponien Suomen mestaruuksilla. Tämän vuoden mestaruudet ratkottiin Kouvolassa. B-ponien mestaruusjahti oli Smedens Andiamon soolonäytös ja A-ponien mestaruudessa voittokantaan palasi Euforia.

B-ponien Suomen mestaruudessa tahdin määritteli tuore Solvallan Lilla Elitloppetin valloittaja ja tällä kaudella lähes tappioton Smedens Andiamo.

”Tosi hienot tunnelmat maalisuoralla Kuninkuusraviyleisön edessä”, tiivisti voiton ohjastanut ponin valmentaja Maria Kiukas.

Smedens Andiamon omistaja on Jenni Rautiainen. Rautiaisella on yhteistä matkaa ”Aapon” kanssa 11-vuotta. Poni tuli Rautiaisen omistukseen ja valmennukseen Ruotsista nelivuotiaana. Ponin on kasvattanut Smedens Stuteri.

Euforia palasi voittokantaan

Euforian taustajoukot juhlivat mestaruutta voittajakehässä. Kuva: Hippos / Maisa Hyttinen.

Kuninkuusravisunnuntaina ratkottiin myös A-ponien Suomen mestaruus. 12 huippuponia lähti tavoittelemaan Suomen mestarin titteliä Kouvolan Kuninkuusraviyleisön edessä. Lähdöstä tuli todellinen takaa-ajon jännitysnäytelmä, kun metri metriltä Euforia kiri johtavaa Pikku Humanteria kiinni. Maalisuoralla kaksikko nähtiin pitkään rintarinnan, mutta lopulta Euforia veti pisimmän korren.

Euforian ohjastaja on ponin valmentajanakin toimiva Ilona Rekilä. 11-vuotiaan tamman omistaa Tuukka Varis ja on kasvattanut Kristiina Kärki.

Suomen mestaruus oli Euforian uran ensimmäinen kärrylähdöstä. Montessa Euforia on voittanut Suomen mestaruuden vuosina 2020 ja 2021.

B- ja A-ponien monten Suomen mestaruudet ratkaisiin jo aiemmin – B-ponien mestaruus Mikkelin St.Michel -raveissa ja A-ponien mestaruus Kouvolan kuninkuusravilauantaina. B-ponien monten Suomen mestaruuden vei Mikkelissä nimiinsä Viivi Pasasen suojatti Skotts Toddy, joka oli viime vuonna myös kärryillä Suomen mestari. A-ponien monten Suomen mestariksi seppelöitiin jo seitsemättä kertaa supermonteponi Saphira. Saphira on kautta historian eniten monten Suomen mestaruuksia voittanut poni. Ensimmäinen mestaruus on vuodelta 2014.