Hyppää sisältöön

Kohti kuningatar- ja kuningastitteliä – ”Panostan tähän 110 prosenttia”

Vuoden 2021 voitokkain ohjastaja Eerika Koskenvalta. 27 voittoa. Kuva: Hippos / Pekka Salonen.

Vuoden 2021 voitokkain ohjastaja oli Eerika Koskenvalta. 27 voittoa. Kuva: Hippos / Pekka Salonen.

Tulevana viikonloppuna ravataan poniraviurheilun päätapahtuma Ponikuninkuusravit. Tämän vuoden järjestäjänä toimii Kaustisella sijaitseva Nikulan ravirata. Seinäjokelainen viime vuoden voitokkain poniohjastaja Eerika Koskevalta jahtaa titteleitä sekä ponikuningatar-, että ponikuningaskilpailussa.

Tulevana viikonloppuna poniravivaltakunta saa jälleen uudet kuninkaallisensa, kun sunnuntaina seppelöidään ponikuningatar, ponikuningas, poniruhtinatar ja poniruhtinas. Ennen seppelöintiä kandidaattien on kuitenkin ravattava kaksi osalähtöä, joiden nopeimmat yhteisajat saavuttaneet kruunataan kuninkaallisiksi.  Ensimmäinen osakilpailu ravataan lauantaina 1600 metrin ja toinen sunnuntaina 2100 metrin matkalla.

Seinäjokelainen Eerika Koskevalta ohjastaa poneja sekä A-ponien kuningatar-, että kuningaskilpailussa. Viime vuoden voitokkain poniohjastaja kiertääkin lainaohjastamassa useita eri poneja ja suurkilpailuvoittajakin on kertynyt jo useita. Esimerkiksi ponikuninkuusraviviikonloppuna Koskenvalta ohjastaa yhteensä kahdeksaa eri ponia, joista ainoastaan yksi on Koskenvallan oma valmennettava.

”Olen ollut hevosten parissa ihan syntymästä asti, sillä meillä on kotona ollut aina ravihevosia. Aloitin ratsastuksen, kun olin noin kaksi vuotias, sillä ajaminen ei silloin vielä onnistunut. Istuin kyllä kärryjen kyydissä usein, kun äiti ajoi ja kuljin mukana raveissa. Sain 4-vuotiaana ensimmäisen oman ponin, jonka kanssa touhuihin kaikenlaista. Kun olin 7-vuotias, aloimme etsimään minulle raviponia, sillä ajaminen alkoi kiinnostaa ihan toden teolla. Löysimme sopivan ponin, joka olikin täydellinen opetusmestari. Kävin myös korttikurssin heti, kun ikä sen salli. Vuonna 2017 ajoin ensimmäiset lähtöni, ja siitä asti on tullut kilpaa ajettua. Raviurheilu on aina ollut lähellä sydäntä”, summaa Koskenvalta.

Koskenvallan pääkilpailuissa ohjastettavat ponit eivät ole omia valmennettavia, mutta tuntumaa molempien rattaille on jo ennestään. Ponikuningaskilpailussa Koskenvalta ajaa Jokimäen Citruunaa, jonka valmentaja on laihialainen Merja Kuusisto.

Jokimäen Citruuna sijoittui vuoden 2021 Ponikuninkuusraveissa kokonaiskilpailun kakkoseksi. Kuva: Hippos / Roope Kiviranta.
Jokimäen Citruuna sijoittui vuoden 2021 Ponikuninkuusraveissa kokonaiskilpailun kakkoseksi. Kuva: Hippos / Roope Kiviranta.

”Jokimäen Citruunan rattaille päädyin, kun silloinen valmentaja Sanni Kuusisto laittoi viestiä omien ponivuosiensa loputtua. Siitä meidän yhteinen taival alkoi ja nyt kilpaillaan kolmatta yhteistä kautta. Citruuna on luonteeltaan kiltti ja tosi symppis poni, mutta kun kärryt laitetaan perään ja mennään radalle, ponista tulee esiin sen tulisuus ja halu kilpailla. Citruunan vahvuus on, että se juoksee matkan kuin matkan”

Hyviä muistoja kolmen vuoden aikana on Koskenvallalle ehtinyt jo syntyä. Päälimmäisenä mieleen nousevat viime vuotinen ponikuninkuuskakkonen, jolloin Jokimäen Citruuna voitti ensimmäinen osalähdön. Myös muut suurkilpailuvoitot ponin kanssa ovat olleet Koskenvallalle merkityksellisiä.

Ponikuningatarkilpailussa Koskenvalta ohjastaa 7-vuotiasta tammaa Little Darlingia, tutummin Raksua. Tamman omistaja ja valmentaja Jenny Suomela on kotoisin Huittisista.

Little Darling ja Eerika
Little Darling ja Eerika Koskenvalta. Tammer-ajon voitto 2022. Kuva: Maisa Hyttinen.

”Little Darlingin kärryille päädyin myös, kun valmentaja Jenny Suomela laittoi viestiä viime syksynä, että pääsisinkö ponilla ajamaan. Koska yhteistyö rullasi, aloin Raksulla ajamaan. Myöskin Raksu on herttainen tamma, jolla on kuitenkin pilkettä silmäkulmassa. Ponilla ajaessa huomaa, kuinka se rakastaa juoksemista ja on äärettömän lahjakas kehittyvä nuori. Raksu on sinnikäs poni, joka näyttää starteissa kovuutensa”

Parasta muistoa Little Darlingin kanssa ei Koskenvallan tarvitse hetkeäkään miettiä. Muutama viikko sitten Koskenvalta nappasi kolmannen peräkkäisen Tammer-ajon voiton ohjastajana. Kaksi aiempaa voittoa ovat tulleet juurikin Jokimäen Citruunan kanssa, mutta tänä vuonna voiton nappasi Little Darling.

Koskenvallalla on molemmista päälähdöistä hyvät mietteet. Matka sopivat hyvin molemmille poneille ja Koskenvalta uskoo, että molemmat ponit parantavat toisen päivän starttiin.

Koskenvallan suurin unelma poniraviurheilun parissa olisikin voittaa juuri ponikuningatar- tai ponikuningastitteli.

”Raviurheilu on minulle todella tärkeää, ja panostan tähän 110 prosenttia. Tarkoituksena olisi, että ponivuosien jälkeen raviurheilu jatkuu harrastuksena”, summaa Koskenvalta.

Ponikuninkuusravit ravataan tänä vuonna Kaustisella 27.–28.8. Ravit starttaavat molempina päivinä kello 13.  MT26 -kanava näyttää sunnuntain tapahtumat suorana kaikkiin suomalaisiin antennitalouksiin.