Hyppää sisältöön

Uusia ammattivalmentajalisenssejä heinäkuussa ennätysmäärä – ravivalmentajan ammattitutkinnon suorittaminen avainasemassa

Yksi tuoreista ammattivalmentajista on vihtiläinen Emma Väre. Kuva:Hippos

Suomessa toimii parhaillaan 122 ammattivalmentajaa. Pelkästään heinäkuussa A-lisenssi myönnettiin neljälle valmentajalle.

Kenties näkyvin osa suomalaisia ravivalmentajia on ammattivalmentaja A-lisenssillä toimivien joukko, johon heinäkuun 13. päivään mennessä kuuluu 122 valmentajaa. Vuoden 2021 aikana ammattivalmentajien joukkoon ovat liittyneet vihtiläinen Emma Väre, vihtiläinen Hannu-Pekka Korpi, ylöjärveläinen Jonna Irri, kirkkonummelainen Kaisa Toivonen sekä iittiläinen Matias Salo.

Ammattivalmentajat ovat työskennelleet pitkään raviurheilun parissa, ja aikaisemmin kilpailija B-lisenssin alla toimineet valmentajat hakivat korotusta lisenssiluokkaansa suorittamalla A-lisenssiin vaaditun ravivalmentajan ammattitutkinnon.

”Itsellä se lähti liikkeelle siitä, että iskä on ammattivalmentaja. Lapsena haaveilin, että minusta tulee joskus ihan samanlainen. Joskus lähti ajatukset hakoteille, mutta sitten kun tätä aloin työkseen tekemään, niin oli vakaa päämäärä, että saan tuon A-lisenssin hankittua”, Emma Väre kommentoi omaa matkaansa ammattivalmentajaksi.

Emma Väreen kohdalla koulunpenkki ei tullut työkiireiden takia kysymykseen, mutta ravivalmentajan ammattitutkinnon suorittaminen onnistui näyttötöiden avulla.

Väreen ja monen muun tuoreen ammattivalmentajan kohdalla oppilaitoksena on toiminut koulutuskeskus Salpaus.

”Toimin muutaman vuoden B-lisenssillä, ja lopullinen sysäys oli, kun noin vuosi sitten oli uutinen, että Salpauksessa tutkinnon pystyy suorittamaan näyttöjen avulla. Ilmoittauduin mukaan samana päivänä, kun luin jutun”, Väre kertoo.

Ammatti kulminoituu hevosten valmentamiseen, mutta valmentajat ovat samalla myös yrityksiensä johtajia sekä työnantajia. Tutkinnossa korostuvat vahvasti myös yrittäjyyteen liittyvät opintokokonaisuudet.

”Tutkinto on todella laaja. Teimme paljon samoja asioita kuin esimerkiksi juuri alalle pyrkivät opiskelijat ja kotona sekä raveissa oli käytännön näyttöjä. Lisäksi kirjallisia tehtäviä oli todella paljon. Yrityksen pyörittämiseen liittyvät asiat myös korostuivat, eikä ammattivalmentaminen onnistu, jos firma ei toimi taloudellisesti.”

”Meidän kohdalla hevosen hyvinvointi on se ykkösasia. Kuitenkin että hevonen voi hyvin, niin itsekin pitäisi voida hyvin. Kun yrityksen pyörittämisen perustaidot ovat hallussa, niin se tekee arjestakin helpompaa”, Väre tiivistää.

Käytännössä A-lisenssi ei muuta valmentajien arkea. Oman ammattitaidoin syventäminen sekä ammattilaisnimike ovat kuitenkin asioita, joita Väre on osannut arvostaa.

”Minulle se on henkilökohtaisesti iso saavutus, että on päässyt niin pitkälle, että on saanut koulutuksen läpi ja A-lisenssi myönnettiin.”

 

Vuoden 2021 aikana myönnetyt ammattivalmentaja A-lisenssit sekä kilpailija B-lisenssit:

Jere Kiveinen, B-lisenssi (vain ohjastus)
Hannu-Pekka Korpi, A-lisenssi
Hanna Lepistö, B-lisenssi
Tero Pohjolainen, B-lisenssi
Anne Kangas, B-lisenssi
Emma Väre, A-lisenssi
Jonna Irri, A-lisenssi
Matias Salo, A-lisenssi
Kaisa Toivonen, A-lisenssi
Hippos onnittelee kaikkia lisenssiluokkaansa korottaneita!