Hyppää sisältöön

Monté- ja Salamakypärien koulutuspäivä järjestettiin Keski-Suomessa

Monté – ja Salamakypärät yhteiskuvassa, oikealla kuvassa myös Laukaan Hys:n puuhanaiset Riitta Kontro ja Eeva Naukkarinen. Kuva: Helena Hyvämäki.

Keski-Suomessa, tarkemmin Laukaassa ja Killerin raviradalla ohjastajasarjojen osalähtöjen yhteydessä 3.6. järjestetyn koulutuspäivän teemaksi muotoutui ohjastajan rooli hyvinvoivan kilpahevosen tiimissä. Koulutuspäivän lomassa tehtiin myös ohjastajasarjojen esittelyvideoiden kuvaukset. Allomeera Montekypärien sekä Allomeera Salamakypärien kauden 2022 esittelyvideot julkaistu.

Aamulla Laukaan klinikalla osallistujia vastassa oli Laukaan Hevosystäväinseuran puuhanainen Riitta Kontro. Riitta vastasi päivän järjestelyistä paikallisella tasolla ja toimi paikallisoppaana aina illan Killerin raveihin saakka. 120 vuotista juhlavuottaan viettävän Laukaan Hevosystäväinseura ry:n kantava lause on ”Yhteistyössä on voimaa ja yhdessä olemme enemmän!

”Niinpä yhteistyöehdotus koulutuspäivälle Suomen Hippoksen koulutustoiminnan koordinaattori Helena Hyvämäeltä upposi kuin veitsi voihin toiminta-ajatukseemme”, kertoo Laukaan Hevosystäväinseuran sihteeri Riitta Kontro.

Koulutuspäivän teema Hippoksen Kypäräsarjalaisille oli ammattiohjastajan näkökulmasta ravihevosen hyvinvointi, hyvinvoivan kilpahevosen tiimi ja siinä toimiminen ohjastajana.

”Tätä ajatusta lähdimme yhdessä työstämään ja Laukaassa onkin vahva osaaminen hyvinvointiin. Laukaan Hevosystäväinseuran jäsenten heittäytyminen koulutuspäivän järjestelyihin mukaan on ihailtavaa. Kaikille mukaan pyydetyille oli itsestään selvyys osallistua oman osaamisen jakamiseen ja täten omalta osaltaan tukea nuorten urapolkukehitystä”, summaa Kontro päivän järjestelyjä ja kertoo, että lähes kaikki koulutuspäivän järjestelyissä mukana olleista on Laukaan Hys:n seuran jäseniä.

Päivä alkoi Hevosklinikka Laukaan tiloissa, jossa yrittäjä Ell Tiina Eskonen kertoi yleisimmistä rasitusvammoista, niiden ennaltaehkäisystä, hoidosta ja tutkimusmenetelmistä. Klinikalla pääsimme tutustumaan myös laboratorioon, jossa laborantti Pirkko Leppänen antoi kattavan esitelmän hevosen verinäytteiden tutkimisesta. Paikalla klinikalla oli myös CE-F seppä Petri Parkkonen, jonka kanssa Kypäräsarjalaiset pureutuivat kengityksen merkitykseen hevosen hyvinvoinnissa ja rasitusvammojen ennaltaehkäisyssä.

Ravitalli Matti Riipisen tiloissa tutustuttiin Anne Korpisen johdolla Riipisen valmennustilaan ja kasvatustoimintaan

Sateisen päivän videokuvaukset toteutettiin Ravitalli Matti Riipisen historiallisessa miljöössä. Tilan emäntä Anne Korpinen esitteli valmennustilaa ja oli valmistellut tallin ja hevoset kuvauksiin, jotka sateen johdosta jouduttiin siirtämään sisätiloihin. Perinteisen ravirataympäristön ohella Kypäräsarjojen videokuvauksissa haluttiin tuoda esille hetkiä talliarjesta ja hevoskasvatuksesta. Pitkän päivän keskelle Laukaan Hys:n johtokunnan jäsen Eeva Naukkarinen oli loihtinut herkullisen välipalan, joka nautittiin Riipisen sukutilan Ahlbackan yli satavuotisessa miljöössä.

Uusitalon Hevostilalla tutustuimme Liisa Puupposen johdolla hevosten valmentamiseen ja kuntoutukseen vesikävelymaton avulla.

”Demohevosemme osoittikin maton ja veden hyödyllisen yhteisvaikutuksen liikeratoihin. Liisan luennon jälkeen Kypäräsarjalaiset pääsivät Laukaan Hys:n kunniajäsenen, Antero Tupamäen luennolle hevosen valmentamisesta ja liikkeiden epäpuhtauksien huomioimisesta varhaisessa vaiheessa. ”

Nuorissa se on tulevaisuus, kiteytti Kypäräsarjojen koulutuspäivien tärkeyttä ell Antero Tupamäki. Kuvassa Anteron kanssa Atupem. Kuva: Helena Hyvämäki.

”Antero ei päästänyt nuoria helpolla. Ryhmätöinä pohdittiin erilaisia liike- ja tilannemuutoksia ja niin kuin todellisessakin elämässä, etsittiin niin kauan, että syy löytyy.  Uusitalon hevostilalta suuntasimme Killerin raviradalle, jossa meitä odotti sekä Killerin ravinaisten loihtima lounas, että tuomaritornista Suomen Hippoksen valvojat ja kilpailutuomarit Jouni Rajala ja Jari Tuomi.”

”Vietimme antoisan keskustelutuokion pohtien ajotapoja sekä hevosen hyvinvoinnin huomioimista ajosuorituksissa. Ennen illan kilpailusuorituksia keskusteluun liittyi mukaan vielä illan kilpailueläinlääkäri Tiina Eskosen tuomalla keskusteluun eläinlääkärin näkökulman. Seurana olemme ylpeästi laukaalaisia, mahtava osaaminen omalla kylällä.”

Videokuvaukset jatkuivat Killerin raveissa ja päivän päätti molempien ohjastajasarjojen osalähdöt. Kokonaisuudessaan Kypäräsarjojen koulutuspäivä järjestettiin Laukaan Hys:n, Keski-Suomen ravirata Oy:n, Hevosklinikka Laukaan, Ravitalli Matti Riipisen, Uusitalon Hevostilan ja Suomen Hippoksen kanssa. Videoissa tuodaan esille Kypäräsarjojen ohella hevoskasvatusta ja päätähtinä Kypäräsarjalaisten ohella nähdäänkin Ravitalli Riipisen hevosia varsoineen.

Kuvauksissa matkassamme oli Ruskamedian Joel Nykänen, joka taltioi taidokkaasti päivän tunnelmat muutamaan minuuttiin. ”Suuret kiitokset kaikille onnistuneen koulutus- ja kuvauspäivän yhteistyössä mukana olleille.”, kiittää Helena Hyvämäki.

Montekypärien video

Salamakypärien video

Lisää kypäräsarjoista:
Montekypärät – Hippos
Salamakypärät – Hippos

Seuraava tapahtuma Laukaan Hevosystäväinseuralla on Laukaan viisinkertaisen ravikuninkaan Vieskerin uskomattoman elämän kunnioittaminen seppeleen laskulla oriin haudalle kuninkuusravien aattona torstaina 28.07. klo 18 alkaen. Seuran toimintaa voit seurata Facebookissa ”Laukaan Hevosystäväinseura ry”