Hyppää sisältöön

Hevosalan koulutus ja työelämä NYT – tervetuloa mukaan vaikuttamaan!

Suomen Hippos kutsuu hevosalan toimijat ja vaikuttajat yhteiseen tapaamiseen, jonka aiheena ovat hevosalan koulutuksen ja työelämän kipupisteet juuri nyt. Tapaaminen järjestetään Vermo Areenalla näköalaravintola Ravillassa keskiviikkona 27.4. klo 11–17. 

Hevosala on keväällä 2022 tilanteessa, jossa päteviä ammattilaisia ei enää löydy koko toimialan tarpeisiin. Työntekijöiden puute vaikuttaa suoraan alan kilpailukykyyn, elinvoimatekijöihin sekä vetovoimaisuuteen. Alan palkkaus, työehdot ja työn tekemisen tavat sekä odotettavissa olevat työurat eivät nykyisellään vastaa ammattiuralle hakeutuvien tai valmistuvien toiveisiin ja tarpeisiin. Ammatillisen ja toisen asteen koulutuksen piiriin tulevat ikäluokat ovat jatkuvasti pienempiä, ja alan harrastajat hakeutuvat muihin ammatteihin.

Hyvin hoidetut hevoset, turvalliset ja ammattitaidolla ylläpidetyt talli- ja hevosharrastusympäristöt sekä korkeatasoinen koulutus ja laadukkaasti toteutetut tapahtumat ovat toimialamme olemassaolon ydin. Ammattimainen, vastuullinen toiminta, taloudellisesti kestävästi hoidetut hevosalan yritykset sekä hyvinvoivat hevoset ja talliyhteisö tuovat esille hevosalan vaikuttavuutta ja vahvistavat alan arvostusta myös yhteiskunnallisesti.

Toimenpiteitä alan työllisyystilanteen ratkaisemiseen tarvitaan nyt. Tule mukaan keskustelemaan ja etsimään ratkaisuja. Ei huomenna, ei tulevaisuudessa – hevosala tarvitsee työtä ja tekoja tänään.

Tilaisuudessa alustuspuheenvuoroja pitävät eri sidosryhmien edustajat ja vaikuttajat.

Päivän ohjelma: 

11.50-12.00 Hippoksen hallituksen puheenjohtaja Kari Eriksson

Osa 1. KATSE KOULUTUKSEEN

12.00–12.30 opetusneuvos Marjatta Säisä, Opetushallitus: Hevosalan koulutus tilastoina

12.30–13.00 toimipaikkapäällikkö Sirpa Puusaari, Keski-Pohjamaan ammattioppilaitos: Hevosalan oppilaitosten näkökulmia koulutuksen ja työelämän yhteispeliin

13.00–13.15 perhekotiyrittäjä, hallituksen jäsen Tiina Kuosmanen, Suomen Hippos ry: Mitä nykynuori koulutukselta haluaa? Hevosalan oppilaille teetetyn taustakyselyn tulosten esittely

13.15–14.00 Yhteinen työskentely, jossa haemme ratkaisuja kolmeen koulutukseen liittyvään kysymykseen työpajaryhmissä (sekä live että zoom-ryhmät).

  • Työpajateema 1: Koulutuksen tulevaisuus
  • Työpajateema 2. Harrastajasta ammattilaiseksi
  • Työpajateema 3. Uudelleenkouluttamisen voima

Kahvien haku 14–14.15

14.15–14.30 Työpajojen purku kahvin lomassa

Osa 2. KATSE TYÖELÄMÄÄN

14.30–14.45 europarlamentaarikko, puheenjohtaja Henna Virkkunen, Suomen Hevosenomistajien Keskusliitto ry: Mitä hevosen omistaja ja kasvattaja ammattilaiselta haluaa?

14.45–15.00 ammattivalmentaja Timo Korvenheimo: Ravivalmentaja työnantajana, mitä tarvitsemme juuri nyt?

15.00–15.15 asiantuntija, maatalousyrittäjien edunvalvonta Johanna Andersson: Hevosalan merkitys maaseudulle ja työllistävyydelle

15.15–15.30 tallitoiminnan kehittäjä Minna Peltonen SRL: Ratsastuskouluyrittäjien näkökulma

15.30–16.15 Yhteinen työskentely samoissa työpajaryhmissä (sekä live että zoom-ryhmät).

  • Työpajateema 4. Palkkaus ja työehdot
  • Työpajateema 5. Hevosalan työelämä 2.0
  • Työpajateema 6. Hevosalan koulutus ja työelämä NYT

16.15­–16.30 Työpajojen purku

16.30–17.00 Päivän yhteenveto ja loppusanat

Kaikki osallistujat ovat lämpimästi tervetulleita jäämään illan raveihin ja nauttimaan Vermon ravintolakatsomon antimista – varaamme muutamia pöytiä myös viime hetken päätöksen tekijöille.

 

Alustusten ja työpajan tuotosten pohjalta on tavoitteena koota lista koulutuksen ja työelämän yhteisistä toimenpiteistä viitoittamaan hevosalan elinvoimaisia koulutus- ja työelämäpolkuja.

Tilaisuus on kaikille avoin ja toivommekin mukaan mahdollisimman laajasti hevosalan toimijoita ja vaikuttajia. Myös nuorten osallistaminen ja kuuleminen koulutuksen ja työelämän tarpeista, odotuksista ja toiveista tässä tilaisuudessa on erittäin tärkeää.  Tilaisuuden jälkeen on mahdollista jatkaa yhteistä aikaa Vermon ravien merkeissä.

Tilaisuuden ohjelma tarkentuu lähipäivinä.  Tilaisuuteen voit osallistua myös etänä.

Vielä ehdit ilmoittautua mukaan etänä!

 

Lisätiedot:

Suomen Hippos ry
Helena Hyvämäki-Mäenpää
koulutustoiminnan koordinaattori
040 646 4609
helena.hyvamaki-maenpaa@hippos.fi

 

Median yhteydenotot:

Saara Iivari
viestintäpäällikkö
040 569 6597
saara.iivari@hippos.fi

 

Tilaisuuden mahdollistavat yhteistyössä Suomen Ratsastajainliitto, Opetushallitus, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK, Suomen Hevosenomistajien Keskusliitto ry, Suomen Ravivalmentajat ry, Vermo Areena sekä hevosalan oppilaitokset kautta Suomen.