Hyppää sisältöön

Hevosalan Areenalla puhuttiin hevosesta tunteella

Kuninkuusraviviikonlopun avasi ensimmäistä kertaa järjestetty Hevosalan Areena -keskustelutilaisuus, joka toi esiin hevosihmisten ajatuksia alan mahdollisuuksista positiivisen tulokulman kautta.

Päivän ensimmäisessä puheenvuorossa Pirkanmaan maakuntajohtaja Anna-Mari Ahonen korosti hevostalouden merkitystä aluetaloudelle ja tarvetta tehdä laskentaa, jolla tuoda tätä esiin rohkeasti.

”Hevosella on paljon positiivisia vaikutuksia aluetaloudelle, joten tästä pitää ja kannattaa puhua. Esimerkiksi Forssa on erinomainen esimerkki alueesta, jossa hevostalous todella vaikuttaa aluetilinpitoon”, Ahonen painotti.

Poliitikko Timo Soini kertoi Lauri Hyvösen haastattelussa raviharrastajan ajatuksia lajiin. Soinin raviharrastus lähti liikkeelle Tampereella vuonna 1976.

”Se ensimmäinen lähtö, kun voltti pyöri ja iso hevonen Porilo Sahalahdesta voitti ja mä ajattelin, että jukolauta tämä on kova juttu, että hevosella ajetaan kilpaa.”

Soini tunnisti raviurheilua haastavan kilpailun ihmisten vapaa-ajasta. Hän korosti, että kun ihminen saadaan raveihin, kokemuksen pitää olla hyvä. Hevosen vaikutus ihmisten hyvinvoinnille olisi Soinin mukaan tässä ajassa tärkein soinismi.

”Kukaan ei lähde raveihin ilman toista ihmistä, jotain syytä, jonka takia mennä. Ihmiset tekevät tunnelman ja lisäksi pitää syntyä tunne hevoseen. Missä hevonen, siellä mielenterveys.”

Ville Virtanen kertoi omassa puheenvuorossaan ensikohtaamisestaan hevosen kanssa. Kuva: Hippos / Juho Hämäläinen

Näyttelijä Ville Virtanen avasi Katja Ståhlin haastattelussa omaa suhdettaan hevoseen ja korosti hevosen ja ihmisen yhteisen kommunikaation merkitystä.

”Hevonen on tullut sydämeeni, ja mennyt sieltä välillä pois. Kun ryhtyi kilparatsastajaksi, oma kunnianhimo suuntautui pois hetkestä hevosen kanssa ja menestyksestä tuli tärkeämpää, kuin hevosen kohtaamisesta. Hevosen kanssa kommunikointi ja siinä kehittyminen, se on se, mikä on mielenkiintoista”, Virtanen avasi.

Europarlamentaarikko Henna Virkkunen korosti suomenhevoskasvatuksen merkitystä.

”Ratsupuolella suomenhevosten määrä kasvaa, mutta se ei vielä riitä. Määrää pitää kasvattaa ja kantaa laajentaa. Ravit ovat koko suomenhevoskasvatukselle tärkeä tuki ja niillä on iso taloudellinen merkitys”, Virkkunen painotti.

Ilkka Herlin korosti omassa puheenvuorossaan hevosten roolia ilmastonmuutostyössä. Qvidjan kartanon isäntä hyödyntää tilallaan hiiliviljelyä, jonka hyödyt hän näkee myös hevoskasvatuksessa.

”Kokonaisuutena, kun hiiliviljelyn ottaa käyttöön saat terveemmän hevosen”, Herlin kertoi.

”Silloin kun maaperässä on ravinteita, niin niitäkin on heinässäkin.”

Päivä päätti tulevaisuutta tutkivan futuristi Perttu Pölösen herättelevä puheenvuoro, jossa kuulijoita haastettiin ajattelemaan, mistä muutos tulee.

”Muutos ei tapahdu taistelemalla vallitsevaa systeemiä vastaan. Ennen muutos oli tasaista ja ennustettavaa. Viimeiset 30 vuotta muutos ei ole ollut tasaista. Se on kiihtyvää ja globaalia.”

”Yli puolet maailman väestöstä on alle 30-vuotiaita, ja tämä kehitys kiihtyy. Alle 30-vuotiaalla on erilaisia toiveita, haluja ja arvoja, ja meidän pitäisi tunnistaa nämä. Hevostalouden pitää pohtia ennen kaikkea: mikä ei muutu? Mikä on se asia, joka kantaa tulevaisuudessakin?”, Pölönen haastoi.

Kuvia Hevosalan Areenasta

Tallenne Hevosalan Areenasta.

Korjattu 28.7. klo 18.25: Anna-Mari Ahosen nimi korjattu.