Hyppää sisältöön

Ponioripäivät

Ratsu- ja Ponioripäivät järjestetään 29.4.-2.5. 

Vallitsevan koronatilanteen sekä mahdollisen EHV-uhan vuoksi Ratsu- ja Ponioriiden jalostusarvostelut järjestetään peräkkäin saman viikon aikana. Suomenhevosoriiden jalostusarvostelut siirtyvät ratsuhevosten yhteydestä omaksi tilaisuudekseen 17.4. Kaikki tilaisuudet toteutetaan ilman paikalla olevaa yleisöä. Yleisö pääsee seuraamaan tapahtumia verkon kautta etänä.

Lämminveriset ratsuhevoset ja ratsuponit suorittavat ikäluokkansa mukaisen suorituskyvynkokeen tiivistettynä kahden päivän mittaiseksi. Rotuponit suorittavat oman jalostusarvostelunsa noin puolen tunnin aikana niin, että terveydentilan tarkastuksen jälkeen seuraa heti rakenteen ja liikkeiden arvostelu. Mahdolliset käyttökokeet suoritetaan mahdollisimman pian tämän jälkeen.

Lämminveriset ratsut ja ratsuponit on jaettu kahteen ryhmään: 3 -vuotiaat oriit ja 4-5 -vuotiaat oriit. Rotuponeilla ryhmäjako on perinteisesti shetlanninponit ja ”muut rotuponit”. Jokainen ryhmä tekee suorituksensa kokonaisuudessaan ennen seuraavan ryhmän saapumista suorituspaikalle. Muun muassa tällä toimintatavalla ihmisten ja hevosten/ponien kontaktit saadaan minimoitua ja jalostusarvostelut vietyä turvallisesti läpi.

 

Lämminveriset ratsuhevoset ja ratsuponit

Torstai 29.4.

Hevostarkastus ja rakennearvostelu – 3-vuotiaat oriit
Irtohypytys I – 3-vuotiaat oriit

Perjantai 30.4.

Aamupäivä
Juoksutus ja ratsain esittäminen – 3-vuotias askellajiori
Irtohypytys II – 3 -vuotiaat esteoriit ja ratsuponioriit
Ratsain esittäminen ryhmässä – 3 -vuotiaat esteoriit

3 -vuotiaiden tulosten julkaiseminen ja parhaan palkitseminen

Iltapäivä/ilta
Hevostarkastus ja rakennearvostelu – 4-5 -vuotiaat oriit
Askellajikoe I, oma ratsastaja – 5 -vuotias askellajiori
Estekoe I, oma ratsastaja – 4-5 -vuotiaat esteoriit

Lauantai 1.5.

Aamupäivä
Estekoe II, testiratsastaja – 4-5 -vuotiaat estehevosoriit
Askellajikoe II, testiratsastaja – 5 -vuotias askellajiori

Oriparaati
4-5 -vuotiaiden tulosten julkaiseminen ja Oripäivien parhaiden palkitseminen

 

Ratsuoripäivien osallistujat

 

Rotuponioriit

Lauantai 1.5.

Iltapäivä/ilta
Hevostarkastus, rakennearvostelu ja liikkeiden arvostelu – connemara-, newforest-, gotlanninruss- ja welshoriit
Käyttökokeet – em. oriit

Rotuponioriiden tulokset luetaan ja ori palkitaan arvostelun päätteeksi. Käyttökokeen suorittavien oriiden palkitseminen suoritusten jälkeen.

Oriparaati

Sunnuntai 2.5.

Hevostarkastus, rakennearvostelu ja liikkeiden arvostelu – shetlanninponioriit
Käyttökokeet – shetlanninponioriit

Rotuponioriiden tulokset luetaan ja ori palkitaan arvostelun päätteeksi. Käyttökokeen suorittavien oriiden palkitseminen suoritusten jälkeen.

Oriparaati

 

Ponioripäivien osallistujat

 

Orilautakunnat 2021

Ratsu- ja ratsuponioriit:

Anna Pajanen (pj)
Minna Mäenpää (vpj, sihteeri)
Anne-Mari Pekonen (askellaji)
Marko Björs (askellaji)
Carl-Harry Frey (este)
Mikael Nolin (este)
Meeri Rantanen (eläinlääkäri)
Lotta-Katariina Lehtonen (testiratsastaja esteoriit)
Sari Aimia (testiratsastaja askellajiori)

Rotuponioriit:

Anna Pajanen (pj)
Tuula Pyöriä (vpj)
Liisa Kaitala
Meeri Rantanen (eläinlääkäri)
Minna Mäenpää (sihteeri)
Anne-Mari Pekonen (käyttökokeet – lauantai)
Minna Särkiniemi (käyttökokeet – sunnuntai)

Gotlanninruss-, vuonohevos-, connemara-, newforest-, welsh- sekä shetlanninponioriiden jalostuksessa noudatetaan alkuperämaan vaatimuksia. Oman rotunsa jalostukseen tarjottavat gotlanninruss- connemara- ja newforestinponioriit hyväksytään Ponioripäivillä.

HUOM! 2021 alkaen Gotlanninrusseilla jalostusarvostelu tapahtuu alkuperämaan jalostusohjeen määrittelemien ehtojen mukaisesti! Russ-oriiden ja tammojen SWE jalostusarvosteluohje

Ponioripäivillä jalostusarvosteluun osallistuminen on vapaaehtoista welshponeille (sektiot A, B, C ja D) sekä shetlanninponioriille. Welshponioriiden jalostukseen hyväksymisen ehtona on hyväksytty eläinlääkärintarkastus. Shetlanninponioriille eläinlääkärintarkastus ja virallinen mittaus on pakollinen. Vain eläinlääkärintarkastuksessa hyväksytyille shetlanninponioriille myönnetään orinumero. Ravikilpailuoikeuden saavat vain jalostusarvosteltujen shetlanninponioriiden jälkeläiset.

Jotta shetlanninponioriin jälkeläiset saavat ravikilpailuoikeuden, oriin tulee olla jalostusarvosteltu.

Shetlanninponien vapaaehtoinen käyttökoe

Ensimmäisen palkintoluokan yksi edellytys shetlanninponeilla on hyväksytyn käyttökokeen suorittaminen. Shetlanninponien käyttökoe on joko ratsastus-, ajo- tai ohjasajokoe. Shetlanninponien käyttökokeen voi korvata kilpailusuorituksilla.

Geenitestit

Jalostusohjelmien vaatimat geenitestitulokset tulee toimittaa ennen ilmoittautumisajan päättymistä, jotta oriin jalostukseenkäyttöoikeus on voimassa heti arvostelun jälkeen. Geenitesti voidaan ottaa myös jalostusarvostelutilaisuudessa, jolloin omistaja toimittaa esitäytetyn lomakkeen arvostelutilaisuuteen ja vastaa analyysin kuluista. Analyysituloksen valmistuttua voidaan oriille myöntää jalostukseenkäyttöoikeus.

Huom oriinpitäjä: lauantai 1.5. ja sunnuntai 2.5. ponioriiden arvostelupäivien huipennus – oriparaati videoiden muodossa molempien päivien päätteeksi!​

Oriparaatiin osallistuminen sisältää ​

  • 5min videoesittelyn oriista ja/tai sen jälkeläisistä​
  • koko sivun mainos sähköisessä katalogissa​
  • mainos Ponioripäivien live-striimissä vähintään 2 krt/pv​
  • Hinta 90€/ori​

Varaa osallistumispaikkasi pian tea.niemi@hippos.fi tai p. 020 760 5258 ja saat tarkemmat ohjeet materiaalin toimittamisesta. Ohjeiden mukaisten materiaalien toimitus 20.4. mennessä. Oriparaatin yhtenäinen graafinen ilme sekä äänimaailma luodaan Hippoksen toimesta.