Hyppää sisältöön

Juhlavuoden kuukauden hevonen

Suomen Hippos juhlii vuonna 2023 keskusjärjestön perustamisen 50-vuotisjuhlavuotta. Hippos perustettiin Suomen Ravirenkaan ja Hevostalouden keskusliiton yhdistyttyä vuonna 1973 ja tänä päivänä siihen kuuluu yhteensä 129 jäsenjärjestöä.

Juhlavuoden teema on yhteisöllisyys, ihmiset ja tarinat. Juhlavuoden kunniaksi nostamme kuukausittain yhden merkittävän hevosen viimeisimmän 50 vuoden ajalta.

Tammikuu: Vieteri

Aikansa menestynein suomenhevosori, lopulta viisinkertainen ravikuningas (1973–1974 ja 1976–1978) ja ensimmäisenä suomenhevosena miljoonan markan voittosumman ylittänyt Vieteri.

VIETERI
1967 – 18. elokuuta 1984
Suku: Vilperi – Vekkuli, Valokko
Kasvattaja: Pentti Savolainen
Omistaja: Kaarlo Partanen

Helmikuu: Luomutar

Nelinkertainen Työmestari ja ennätykselliset 14. kertaa kilpailuun osallistunut Luomutar. Luomuttaren lisäksi neljästi perinteisen suomenhevosten valtakunnallisen Työmestaruuden on voittanut tamma Vinkale-Tyttö. Perinne jatkuu edelleen ja tänä vuonna Työmestaruus kilpaillaan Pietarsaaressa 17. kesäkuuta.

LUOMUTAR
19.06.2001-
Suku: Luomus Jr – Selissa, Selmeri
Kasvattaja: Immo Uusimäki
Omistaja: Mikko Uusimäki

Maaliskuu: Charme Asserdal

15.3.2023 tasan 50 vuotta sitten syntynyt supertähti Charme Asserdal. Huippuvuosinaan koko kansan tuntema tamma menestyi niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Uransa aikana Charme Asserdal kilpaili Pohjoismaiden lisäksi Keski-Euroopan ja Yhdysvaltojen raviradoilla. Aikanaan Charme Asserdal oli kaikkien aikojen eniten tienannut Pohjoismaissa syntynyt hevonen.

CHARME ASSERDAL
15.3.1973–9.8.2002
Suku: Train Bloc* – Numancia*, Justus*
Kasvattaja: Erik Andersson

 

Huhtikuu: Donnperignon

MM-kisoissa ja World Cup –finaaleissa kilpaillut FWB-ikoni Donnperignon on tuloksillaan yltänyt kansainvälisen ratsastajainliiton, FEI:n rankinglistan kymmenen parhaan kouluratsukon joukkoon! Lisäksi vuonna 1999 syntynyt ruuna on Anna Kasprzak:in ratsastamana edustanut Tanskaa Lontoon olympialaisissa vuonna 2012 sekä Rio de Janeiron olympialaisissa vuonna 2016.

DONNPERIGNON
17.5.1999-
Suku: Donnerhall – Montserrat, Mozart
Kasvattaja: Pekka Räsänen
Omistaja: Bettina & Cecilia Räsänen 

Toukokuu: Erä-Eeva

Hengenpelastaja ja supertamma Erä-Eeva on toiminut keinoemona orvoiksi jääneille varsoille jo kuusi kertaa. Tänäkin keväänä supermamma on ehtinyt toimia hetkellisenä apuna yhdelle orvoksi jääneelle varsalle. Erä-Eeva selvästikin rakastaa emänä olemista, joten tällä suomenhevosella voisi sanoa olevan vuosittain unelmiensa kesätyö.

ERÄ-EEVA
21.9.2001-
Suku: Muiston Loisto – Erä-Taru, Ero-Mori
Kasvattaja: Eino Seppä
Omistaja: Henna Torttila

Kultaakin kalliimpi keinoeomovälitys on toiminut vuodesta 2000 alkaen ympärivuorokautisena vapaaehtoistyönä Suomen Hevosenomistajien Keskusliiton Heli Lepon koordinoimana.

Kesäkuu: Viesker

Kaikkien aikojen suomenhevonen voitti urallaan viisi ravikuninkuutta, alitti ensimmäisenä suomenhevosena ajan 1.20,0 ja ylitti ensimmäisenä suomenhevosena yli miljoonan euron voittosumman. Se on yhä eniten jälkeläisiä jättänyt suomenhevonen (1504) sekä eniten peräkkäisiä voittoja (30 kpl) saavuttanut suomenhevonen. Saavutuksesta tekee vielä uskomattomamman, että näihin voittoihin sisältyy ravikuninkuus vuodelta 1997.

VIESKER
(20.6.1989 – 21.2.2022)
Suku: Vokker – Vieska, Jaska
Kasvattaja: Eero Luukkanen
Omistaja: Ahokkaan Talli ja Viestu Oy

Heinäkuu: Passionate Kemp

Passionate Kemp on edelleen eniten tienannut Suomessa syntynyt hevonen. Se voitti kilpaurallaan 44 kertaa ja ansaitsi 1 677 957 euroa palkintorahoja. Lisäksi Passionate Kemp on Born Quickin ohella ainoa hevonen, joka on pystynyt voittamaan Suomessa syntyneiden hevosten kolme merkittävintä kasvattajakilpailua – Kriteriumin, Derbyn ja Suur-Hollola-ajon – perättäisinä vuosina.

PASSIONATE KEMP
30.3.2001 –
Suku: Lindy Lane – Sonata Lobell – Mystic Park
Kasvattaja: Ravitalli Kemppi
Omistaja: Talli Hietsut Oy

Elokuu: Golda Apache

Golda Apache voitti uransa 184 startista 126. Sen lukuisiin voittoihin sisältyivät muun muassa Mini Elitloppet -voitto kahdesti sekä Suomen mestaruus ja Ponien Suur-Hollola peräti seitsemän kertaa! Se oli myös maailman ensimmäinen A-poni, joka alitti 2 minuutin ajan 1100 metrin ryhmäajossa. Vuonna 2007 juostu aika 59,3 on edelleen voimassa oleva maailmanennätys.

Golda Apachen jälkeläisiä ovat muun muassa ponikuninkaalliset Hietarannan Julia, Pearl Cloud, Thorvald ja Uutelan Amarilla.

GOLDA APACHE
4.6.1997 – 1.5.2020
Suku: Abbe* – Tytti – Opan
Kasvattaja: Mari Malminen
Omistaja: Mari Malminen

Syyskuu: Kelmi

Suomenhevosen juhlakuussa kunnian saa legendaarinen ratsuori Kelmi, jolla on hallussaan ennätykselliset seitsemän koulumestaruutta peräkkäisinä vuosina 1986–1992! Jo 5-vuotiaana (1984) Kelmi voitti nuorten hevosten kouluratsastuksen championaatti-kilpailun, jonka kaikki muut osallistujat olivat lämminverisiä ratsuhevosia. Urheilullisen menestyksen lisäksi Kelmi on ensimmäinen Vr eli Valio arvostelun saanut ratsusuunnan suomenhevosori (vuonna 2001).  Suomenhevosratsukasvatukseen merkittävän jäljen jättänyt ori haudattiin kunniakkaassa 29-vuoden iässä Ypäjän hevosurheilualueelle.

 

KELMI
(24.5.1979-21.10.2008)
Suku: Kotomies – Saparo, Taaroni
Kasvattaja: Valtion Hevosjalostuslaitos, Ypäjä
Omistaja: Luonnonvarakeskus

Lokakuu: Artic Aurora Borealis

Helsinki International Horse Show kilpaillaan lokakuussa Helsingin jäähallissa. Arctic Aurora Borealis kilpaili HIHS:n nuorten hevosten luokissa Kari Nevalan ratsastamana vuonna 2004. Hevonen kuului vuosia Ruotsin maajoukkueeseen ja hevonen kilpaili esteratsastuksen MM-kilpailuissa Lexingtonissa vuonna 2010. Arctic Aurora Borealis saavutti useita voittoja ja sijoituksia ruotsalaisen Peder Fredrikssonin ratsastamana Grand Prix-esteradoilla ympäri maailmaa Hongkongista Kentuckyyn.

ARCTIC AURORA BOREALIS
(16.6.1999-)
Suku: Corrado I – Little Fair Swe, Almeto Z
Omistaja: Liisa Pelttari
Kasvattaja: Liisa Pelttari 

Marraskuu: Houston Laukko

Houston Laukko on toistaiseksi ainoa Suomessa syntynyt hevonen, joka on voittanut vanhempien hevosten Euroopan mestaruuden. EM-voitto sai Suomessa paljon huomiota ja mm. Tasavallan presidentti Martti Ahtisaari sekä MM-kultaa voittaneet lätkäleijonat lähettivät Houston Laukolle onnittelusähkeet. Kilpailun voittoseremoniat järjestettiin 29.11.1995 Pariisin Disneylandissa, jonne ori vietiin paikan päälle. 

 

HOUSTON LAUKKO
(27.3.1988–6.8.2012)
Suku: Choctaw Brave – Milo’s Daughter, Express Pride)
Omistaja: Laukon Nmky
Kasvattaja: Juhani Lagerstam 

Joulukuu: Mascate Match

Raviliigan supertähti Mascate Match tunnetaan paitsi upeana 2000-luvun ravihevosena myös raviurheilun suurimpana hyväntekijänä. Vuosien 2017–2020 aikana Raviliiga-Travliga HIFK:n omistama tamma ansaitsi yli 700 000 euroa palkintorahoja, joista peräti 430 000 euroa lahjoitettiin syöpälapsia ja -nuoria sekä heidän läheisiään tukevalle Sylva ry:lle. “Massi” valittiin ansaitusti Vuoden hevoseksi 2020. Tänä päivänä Mascate Match voi hyvin ja toimii siitostammana Kuitian kartanossa Paraisilla.

 

MASCATE MATCH
(3.6.2016–)
Suku: Muscle Mass – Captivation, Cantab Hall)
Omistaja: Massi Stable
Kasvattaja: Punkarin Hevostalli Ky & Maini ja Saku Mikkola