Hyppää sisältöön

Tavoitteena aito urheiluhevonen

Levisonn sekä Kimmo, Mira ja Ulla Helasuo kesällä 2021 Tölmän tilalla, jossa hevoskasvatuksen laadusta ei tingitä. Kuva Pirje Fager-Pintilä.

Kun tavoitteena on tasokas urheiluhevonen, työkaluina ajantasaisin tutkimus sekä teknologia ja intohimona erinomainen laatu ja palvelu, ei voi syntyä kuin hyvää. Helasuon orisasemalla uusi jalostuskausi käynnistyy tutulla laadukkaalla reseptillä – ja yllättävillä uusilla tuulilla.

Toisin kuin äkkiseltään kuvittelisi, on kevättalvi hevosjalostuksen näkökulmasta toiminnantäyteistä aikaa. Siinä missä tammanomistajan vielä odottelevat rauhassa kevään ja alkukesän varsomisaikoja, oriinpitäjällä on kiire. Näin myös Helasuon perheen tilalla ja Helasuon oriasemalla Karjalohjalla.

”Tällä hetkellä kolmea nuorta oritta valmistellaan kevään oripäiville, ja tälle vuodelle on vielä kouluori etsinnässä meille astumaan – jokavuotinen ja uskomattoman haastava projekti! Kimmo ja Mira ovat tällä hetkellä Espanjassa, ja sinne on itselläkin tarkoitus parin viikon sisään lähteä”, kertaa Ulla Helasuo päivänpolttaviaan.

Helasuon tila ja oriasema ovat jo parinkymmenen vuoden ajan palvelleet suomalaista ratsuhevoskasvatusta. Vaikka tänä päivänä toimitaan kansainvälisellä huipulla, taustalla on koko lailla tavallinen tarina perheenäidin uudelleenalkaneesta ratsastusharrastuksesta, tyttären ponihaaveista ja lopulta koko perheen mukaansa temmanneesta hevosinnostuksesta.

Tällä hetkellä kolmea nuorta oritta valmistellaan kevään oripäiville, ja tälle vuodelle on vielä kouluori etsinnässä meille astumaan – jokavuotinen ja uskomattoman haastava projekti!

”Oli meillä ennen amerikanauto- ja carting-hommaa, mutta se on kyllä jäänyt”, taustoittaa Ulla Helasuo. ”Kahden hevosen kanssa muutimme Tölmän tilalle 2002, ja siitä se on sitten lähtenyt. Välillä on ollut ajatuksia lopettaa tai vähentää, mutta aina sitten huomaamme, että on joku rakennusprojekti meneillään.”

Rakennusprojekteista puheen ollen – Tölmän 1500-luvulta peräisin olevan rusthollin tilukset ovat tänä päivänä arvoisessaan käytössä. Kävijän silmään paikat ovat viimeisen päälle ja rakentaminen on tehty vanhaa kunnioittaen.

”Alkuperäisistä tiloista remontoimme aikoinaan ensin oriasematilat, ja siitä se on hiljalleen laajentunut. Omassa pihassa hevosia on 1-vuotiaista siitostammoihin, ja tietysti astuvat oriit.”

Yhteensä hevosia on Helasoiden kotipihassa nelisenkymmentä. Toinen mokoma, tai enemmänkin asustaa Keski- ja Etelä-Euroopassa.

”Kuutisenkymmentä päätä. Yritetään olla laskematta, ettei tule paha mieli”, summaa Ulla Helasuo pilke silmäkulmassaan.

Kun hevosmäärä pyörii yli sadan, tarkoittaa se käytännössä paitsi ammattihenkilökunnan voimin pyöritettävää talli- ja oriasematoimintaa, myös huolella rakennettua ja tiivistä yhteistyökumppaniverkostoa niin kotimaassa kuin ulkomailla.

Huolellisuudella kohti parhaita lopputuloksia

Helasuot panostavat erityisesti estehevosiin ja tuovat kansainvälisiä huippuorilinjoja kotimaisten kasvattajien käyttöön. Oriiden tarjoaminen suomalaisten tammanomistajien saataville kotimaassa on lähtenyt omista kokemuksista.

”Aikoinaan 2000-luvun alussa itselle tilailtiin spermaa ulkomailta, ja kyllä se oli vaikeaa. Joko tilaukset eivät tulleet perille tai tulivat milloin sattuu tai tavara oli täyttä kuravettä. Tällaiseen tilanteeseen kotimaassa käytössä oleva ori on tammanomistajalle todella hyvä ja turvallinen vaihtoehto.”

Helasuon toimintaperiaatteisiin kuuluu tarkasti valittujen ja suomalaisen urheiluhevoskasvatukseen sopivien oriiden tarjoamisen lisäksi myös huolellinen laadun varmistaminen – spermasta lähtien. Oriiden ruokintaan todella panostetaan ja huolehditaan esimerkiksi sopivien laatua parantavien lisäravinteiden saannista.

”Kasvattamiseen käytetyn ajan, rahan ja vaivannäön huomioiden on harmillista, jos homma tyssää käytännön ongelmiin ja siihen, että h-hetkellä oriasemalta tulee soitto, että ei täällä liiku mikään.”

Oriasematoiminnassa ja jalostustyössä on Ulla Helasuon mukaan jatkuvasti uutta opittavaa, ja Helasuot tuovatkin mieluusti  kokemuksensa, ammattitaitonsa ja käyttämänsä tuotteet myös muiden saataville. Hela’s Shop -nettikaupan kautta rehut, lisäravinteet ja siittolatarvikkeet ovat myös asiakkaiden ulottuvilla. Myös alan uusimmat tutkimustulokset ovat tarkassa seurannassa.

”Tällä hetkellä kiinnostavaa on maailmalla suosittu keinohedelmöitysmenetelmä, ICSI (intracytoplasmic sperm injection). Tammasta kerätään munasoluja ja kypsyneet munasolut hedelmöitetään. Saadut alkiot voidaan joko pakastaa tai siirtää heti vastaanottajatammaan – näin tamma voi itse jatkaa vaikkapa urheilukäytössä. Toistaiseksi tätä tehdään Euroopassa vain muutamassa laboratoriossa, mutta palvelut ovat Saaren klinikan kautta myös meidän suomalaisten ulottuvilla”, Ulla Helasuo kertoo.

 

Hyvän hevosen resepti ei löydy paperilta

Omia kasvatteja Helasoille syntyy kymmenkunta vuodessa.  Nykyaikainen ja hevoslähtöinen ote näkyy myös kotitallin rutiineissa, varsoja ei haudota loimissa sisällä vaan ne kasvavat ikäistensä seurassa aktiivisesti liikkuen pihatossa.

”Yritämme parhaamme mukaan tehdä hyviä hevosia”, kiteyttää Ulla Helasuo kasvatusfilosofiansa.

Helasoiden orivarsat kasvavat kotioloissa parivuotiaiksi, jonka jälkeen ne lähtevät ratsutettavaksi Eurooppaan. Parhaita aletaan valmistella 3-vuotiaana tehtäviä oritestejä ja jalostusarvosteluja varten.

”Totta kai ratsutuspalvelut olisi hienoa ostaa kotimaastakin, mutta käytännössä niitä ei juuri ole tarjolla. Meillä on osaajia, mutta heillä ei välttämättä omia tiloja, joissa palvelujaan tarjota.”

Pääosin Holstein-kantakirjaan kuuluvat nuoret oriit käyvät 3-vuotiaina läpi monivaiheisen ja monipuolisen oritestin, ja esittäytyvät myös Suomessa ratsuoripäivillä jalostusoikeuden saadakseen. Käytössä ja käytännössä osoitetut laatuominaisuudet ovat myös Ulla Helasuolle sydämenasia:

”Sillä ei ole mitään merkitystä, miltä hevonen pelkästään paperilla näyttää. Kokonaisuuden täytyy olla kohdillaan ja urheiluhevosella urheiluhevosen näyttöjä.”

Yksiin papereihin Ulla Helasuo kuitenkin katsoo mielellään ja tarkasti – nimittäin hevosten röntgenlausuntoihin.

”Luuston terveys on ensiarvoisen tärkeää. On ihan hirveää, jos hevosta ensin rakentaa vuosia ja panostaa siihen kymmeniätuhansia ja sitten käy ilmi, että siellä okahaarakkeet hankaa toisiaan vasten. Tämän takia omassa toiminnassamme olemme pilkuntarkkoja näissä asioissa.”

Vaivoja säästelemättömän oman taustatyön lisäksi Helasuot luottavat verkostoihinsa. Vuosien yhteistyö eurooppalaisiin osaajin on rakentanut Helasoille yhteistyökumppanuuksia, joiden arvo näkyy konkreettisena jalostustyössä ja -valinnoissa.

”Luottamuksella ja avoimuudella on suuri merkitys. Jotain virheitäkin on jäänyt tekemättä, kun olen saanut tietää hevosesta tai hevosen taustoista asioita, jotka itseltä olisivat jääneet huomaamatta”, Ulla Helasuo kiittelee.

Ja entäs se hyvä hevonen?

Vaikka Ulla Helasuolle oriaseman pyörittäminen ja kasvatustyö ovat käytännössä yritysarjen rutiineja toimistolla, hevosten läheltä seuraamisella on merkityksensä:

”Omien kasvattien ja vaikka niiden varsana ostettujen seuraaminen on mielenkiintoista. Erityisesti orivarsat ovat kiinnostavia. Niiden suoruus ja rohkeus, kun ne tuolla porukassa leikkivät ja painivat!”

Varsalaumasta on pitkä, eikä ihan riskitön matka huippuhevoseksi, ja siksi kasvattajalla on oltava näkemys siitä, mitä kohti jalostustyöllä mennään. Ulla Helasuon resepti on suoraviivainen:

”Estehevosella pitää olla hyppyä – ja tänä päivänä myös liikettä. Pitkät jalat ja mieluummin lyhyt kuin pitkä runko, säkää mieluiten yli 170. Kasvattajana katson aina myös emän ja emälinjan tuloksia.”

Vaikka urheiluhevosen kohdalla myös ratsastettavuus ja käytös ovat olennaisia asioita, kokenut oriinpitäjä tietää, että jalostusoriiden kohdalla vaatimukset ovat omanlaisensa:

”Oriin hyvä käsiteltävyys on tärkeä asia – mutta jalostusoriin kohdalla testosteroni saa ja sen täytyy näkyä. Levisonn on tästä hyvä esimerkki. Sillä on 700 jälkeläistä, ja vaikka se itse ei ole helpoin käsiteltävä, tiedetään, että se jättää hyvää luonnetta.”

Oriaseman arki käynnistyy pikkuhiljaa kevään koittaessa: maaliskuussa niin Levisonn kuin muutkin Helasoiden oriit palaavat Tölmän tilalle vietettyään talven Euroopassa. Tammaomistajien käytössä ovat tutut viimevuotiset oriit, ja toivottavasti Ratsuoripäivien jälkeen myös useampi uusi tulokas. Ulla Helasuo toivoo ilahduttavansa tammanomistajia myös sillä laadukkaalla kouluoriilla, kunhan sellaisen löytää. Palveluita on joka tapauksessa luvassa aivan uusillekin asiakkaille:

”Aina on hyvä tehdä jotain uutta, joten kuluvalla kaudella meillä on ensi kertaa astumassa myös ravuriori Harper Blue Chip.

Tutustu Helasuon oriaseman ja siittolan toimintaan tarkemmin: www.helasuo.fi

 

Teksti: Neena Kuukasjärvi Mikkola

Kuvat: Pirje Fager-Pintilä