Hyppää sisältöön

Oriasemanpitäjä Marika Lohilahti: Tulevaisuuden menestyjät tehdään nyt

Uuden oriaseman perustaminen pohjoisen perukoille vaati luottamusta omaan visioon ja tulevaisuuteen. Sitä Marika Lohilahdelta löytyi vuosi sitten – ja löytyy tänäkin keväänä. Oriaseman arki ei pysähdy, sillä tulevaisuuden menestyjät tehdään nyt.

Tapsan Tahti ja Marika Lohilahti ovat tammanomistajien palveluksessa poikkeuskeväästä huolimatta.
Kevään tulo tuntuu kokonaan seisahtuneen Oulun pohjoispuolella Iissä, eikä hyinen merituulikaan varsinaisesti vie ajatuksia kesälaitumille. Myös pohjoisen valtaväylä Nelostie on hiljainen – koronakaranteeni näkyy. Pysähtymisen tuntu on kuitenkin vain pintaa, siitä pitää luonto huolen: varsakevät vyöryy päälle vääjäämättä ja ihmisten toimista piittaamatta.
”Kiitos kysymästä, hyvää kuuluu!” vahvistaa Oriasema Lohilahden yrittäjä Marika Lohilahti. ”Totta kai poikkeusolojen takia täytyy olla varppeillaan, mutta toisaalta hevosten kasvatus ei ole lyhytjänteisen puuhaa, eikä sitä voi yhtäkkiä lopettaa.”
Vuosi sitten perustetun oriaseman alku on ollut mallikas – seitsemänkymmentä siemennettyä tammaa erinomaisella tiinehtyvyysprosentilla takaavat sen, että talliarki pyörii niin asemalla kuin Lohilahden omassa tallissa, jossa on tällä hetkellä kymmenkunta hevosta: omia, täysihoitolaisia, pihattovarsoja. Ja pian alkavat saapua varsovat tammat. Myös toimiston puolella riittää töitä.
"Rohkeutta ja tulevaisuudenuskoa tarvitaan", muistuttaa Marika Lohilahti.
”Puhelin on soinut ihan viime vuoden malliin. Jos se meistä tai kasvattajien innosta ja sitoutumisesta on kiinni, yksikään tamma ei jää siementämättä. Realismia on miettiä, miten arkinen säätö saadaan hoidettua, kulkeeko posti, toimiiko Matkahuolto, ja miten tavara saadaan liikkumaan. Mutta se on osa tätä työtä, olla asiakkaan, kasvattajan palveluksessa”, Lohilahti summaa. Yhteystyötä asiakkaan parhaaksi Oriasema Lohilahti sai hiljakkoin myös EU-luvat, mikä tarkoittaa sitä, että sperman siirto onnistuu koko EU:n alueelle. Aseman vastuueläinlääkärinä toimii kokenut tammapraktikko Sonja Piiroinen. Kaudella 2020 Oriasema Lohilahdella astuvat Tapsan Tahti ja Punta-Pate, ja ratsupuolella käytössä ovat Carrus Dressagen kautta Schockemölen ja Helgstrandin oriit. ”Moni kyselee, että mitä oriita meillä on käytössä – siihen on ilo vastata, että yhteistyöverkoston kautta kaikki oriit, joilla on kaudelle lunastettu orilisenssi. Jos vaikkapa Googoo Gaagaa kiinnostaa, otetaan yhteys Saharan oriasemalle, joka oria tällä kaudella Suomessa edustaa, ja sieltä pakastesperma on tilattavissa tänne meille silloin kun tarvitaan. Sama toimii Kallelan ja Sillanpään oriasemien kanssa. Ratsupuolella tuorespermaa on mahdollista tilata tammakohtaisilla luvilla mistä tahansa Euroopasta.” Alun pitäen pohjoisen hevosihmisten tarpeisiin perustettu Oriasema Lohilahti on ensimmäisen toimintavuotensa aikana osoittanut olevansa suomalaisen kasvattajan palveluksessa kautta maan. Yhteistyö muiden oriasemien kanssa toimii ja sperma liikkuu siirtotilauksina sujuvasti kaikkialle Suomeen sekä tuoreena että pakasteena. ”Monille oriasemille ongelmia tuovat heikentyneet liikenneyhteydet. Me puolestamme olemme tässä ihan pelipaikoilla: Nelostie kulkee vieressä, Ouluun linja-autoasemalle on puolen tunnin ajomatka, samoin lentoasemalle”, Marika Lohilahti hahmottelee. Tulevaisuuden menestys kuuluu tämän päivän rohkeille Kun Marika Lohilahti vuosi sitten toteutti pitkän linjan suunnitelmansa pohjoisesta oriasemasta, hän – kuten kukaan muukaan – tuskin aavisti, että kuluvana keväänä kysellään hevosenkasvatuksen mielekkyyttä ja alan tulevaisuudennäkymiä ihan tosissaan.  Mutta ei sellaista hevosihmistä, ettei tulevaisuudenuskoa. Lohilahti katsoo eteenpäin ja myös hevosalan parempaan tulevaisuuteen. ”Ei ole syytä vähätellä nyt vallitsevia poikkeusoloja, mutta täytyy myös ymmärtää, miten pitkälle paniikkiratkaisut voivat vaikuttaa. Raviurheilun realismia ovat jo nyt ne muutamat todella pieneksi jääneet ikäluokat, jotka ovat jo syntyneet ja kohta radoilla. Nyt on se hetki, että täytyy uskoa tulevaisuuteen, astuttaa ja hankkia hevosia: jos haluat neljän vuoden päästä olla mukana Pikkukunkussa tai Derbyssä, ratkaisut täytyy tehdä nyt.” Pitkän linjan hevosihmisenä Lohilahti peräänkuuluttaa myös positiivista asennetta, uskoa omaan alaan ja tekemiseen.
"Hevosihmisillä on itsellään vastuu oman alansa maineesta ja vetovoimasta" muistuttaa Marika Lohilahti.
”Meidän täytyy tehdä tästä hommasta sellaista, että sillä on vetovoimaa myös nuorten suuntaan, ja myös sitä kautta löytää alalle jatkuvuutta. Valittamisen sijaan tarvitaan positiivisuutta. Moni asia on kuitenkin hyvin, ja itse olemme parhaita asiantuntijoita rakentamaan alasta positiivista mielikuvaa.” Hevosala on monenlaisessa muutoksessa, niin kuluvana keväänä kuin jatkossa. Marika Lohilahti näkee omassa työssään muutoksessa myös mahdollisuuden: omistamisen ja harrastamisen muuttuessa tarvitaan edelleen monipuolisia ammattilaispalveluita. ”Kyllä esimerkiksi varsotushommalle on kysyntää, samoin varsapihatoille. Kasvatus kiinnostaa, ja siihen ollaan valmiita panostamaan. Ja jos koskaan, niin nyt: hiljaisina aikoina kannattaa aina satsata, ja sijoittaa sinne tulevaisuuteen. Se pärjää, joka on askeleen edellä ja osaa nyt katsoa eteenpäin!” Hevossydän on Suomen Hippoksen toimittama artikkelisarja, joka esittelee hevosalan toimijoita, uusia tuulia, mielenkiintoisia tarinoita, hevosia ja ihmisiä – suurella sydämellä. Mistä tai kenestä haluaisit lukea? Kerro ideasi ja aihetoiveesi ja anna palautetta: viestinta@hippos.fi