Hyppää sisältöön

Viisi uutta ratsusuunnan suomenhevosjalostusoritta

Rodrik oli Ratsuoripäivien 2022 paras suomenhevosori. Kuvassa kasvattaja Heidi Sihvo, esittäjät Laura Porthan ja Iina Purontakanen sekä omistajat Harri ja Hanna Kiesi. Kuva Leena Kahisaari.

Ratsuoripäivät päättyivät tänään ratsusuunnan suomenhevosten palkitsemiseen. Suomenhevosratsujen jalostusarvostelun suoritti yhteensä viisi oritta, joista I palkinnolla kilpailutulosten perusteella palkittiin Taikatumma ja Rodrik.  

Ratsusuunnan suomenhevosten jalostusarvostelussa I palkintoon ylsi kaksi oritta. Ratsuoripäivien parhaana suomenhevosoriina palkittiin korkeat rakennepisteet ja hyvät kilpailutulokset saavuttanut Rodrik (Ratsu Reima – Knuutilan Sisko, Pellervo). Rodrikin omistaa Hanna ja Harri Kiesi.  

”Oikein mukavat tunnelmat ovat! Rodrik keskittyy tämän kauden vielä kilpauraan”, omistajakaksikko valotti oriin lähitulevaisuuden tunnelmia. Hanna ja Harri Kiesi ovat kasvattaneet Rodrikin isän Ratsu Reiman. Rodrikin on puolestaan kasvattanut Heidi Sihvo.  

I palkinnolla kilpailutulosten perusteella palkittiin myös Taikatumma (Voiveikko – Taikaliila, Kuningas Ässä). Parhaat käyttöpisteet saavuttaneen oriin on kasvattanut Anita Viitanen ja sen omistaa Markku Hietamäki. Tänä vuonna suomenhevosten lautakunnan puheenjohtajana toimi Jenni Timlin.
”On aina yhtä ilo huomata miten valveutuneita ja innokkaita suomenhevosten kanssa toimivat ovat. Hevoset ovat hyväkuntoisia, hyvin valmisteltuja ja esitettyjä, mikä tekee oriiden arvostelusta sen puolesta helppoa. He myös ymmärtävät jalostusarvostelun arvon ja myös suvuissa ratsusuunnan linjat alkavat ylettyä jo pitkälle”, Timlin kehui. 

”Suomenhevonen on ainutlaatuinen hevonen ja onkin hienoa, että ratsusuunnan suomenhevoset on nyt useamman vuoden esitetty lämminveristen ratsuhevosten kanssa samassa tapahtumassa. Näin lautakunnat ja yleisö pääsevät näkemään koko kattauksen ratsuhevoskasvatukseen tarjolla olevista oriista” Timlin päättää.  

Ori Valon Oliver (Murron Valo – Rickiliina, Rick) palkittiin kilpailutulosten perusteella II palkinnolla. Valon Oliverin on kasvattanut ja omistaa Tiina Monten. Satu Turkan kasvattama ja omistama Turkan Touko (Ponuveikko – Savon Vilima, Ventterin Vili) palkittiin III palkinnolla ja parhaan estekokeen suorittajana. Jan Anderssonin ja Niilo Neuvon kasvattama sekä Hanni Andersson omistama Rauhalan Teodor (Hessin Leevi – Horsbäcks Bestla, Priori) hyväksyttiin ilman palkintoa.  

Oriin Turkan Veikka (Knuutilan Veikko – Katin Purjetar, Suikun Ero) jalostusarvostelu keskeytyi sen tultua hylätyksi askellajikokeessa.  

Suomenhevosoriiden testiratsastajana toimi vuosien varmalla kokemuksella Anna Kärkkäinen. Kuvassa Kärkkinen ratsastaa Taikatummalla. Kuva Leena Kahisaari

Suomenhevosten testiratsastajana toimi jo aikaisemmiltakin vuosilta tuttu Anna Kärkkäinen. Testiratsastajan tehtävänä on arvioida oriin luonnetta sekä ratsastettavuutta ja yrittää auttaa saamaan hevosen laatu esiin kaikissa askellajeissa.
”Oriit rentoutuivat tänään mukavasti myös vieraan ratsastajan kanssa, vaikka mukana olinuoria hevosia. Nykysin oriit osataan valmistella riittävän hyvin ikäistensä tasolle ja laatu on aika tasaista. Tänään ratsastamani oriit keskittyivät hyvin, olivat kaikki kuuliaisia ja yhteistyöhaluisia. Ennen Ratsuoripäiville ilmoittamista onkin hyvä ensin varmistaa, että ori on valmis tehtäviin ja myös jonkilainen rakennearvostelu kannattaa olla etukäteen. Silloin on jo ennakkoon varmisteltu voiko oriilla olla edellytyksiä jalostusoriiksi”, Kärkkäinen kiitteli oriiden taustajoukkoja ja antoi vinkkejä jalostusarvosteluun tulevina vuosina ilmoitttaumista pohtiville.  

Pienhevosuunnan ori Riikin Taaleri (Tintin Timjami – Jasnan Pirpana, A.T. Unikuva) hyväksyttiin ja palkittiin jo eilen lauantaina II palkinnolla. Ajettavuuskokeella jalostusarvostelun suorittaneen oriin omistaa Päivi Meriläinen ja sen on kasvattanut Nina Suominen.  

Oriiden lausunnot julkaistaan kokonaisuudessaan Heppa-järjestelmässä   
Kuvia ratsuoripäiviltä 2022 sekä oriiden rakennekuvat  

www.hippos.fi/ratsuoripaivat  

Päivän aikana nähtiin myös Suomenratsujen perinteinen OriSuora. OriSuorassa esiintyivät oriit Jutun Aihe, Lavilan Viljo, Salmiakki Poika, Savelan Hemuli ja Valtteri Valloitus 

 

Ratsuoripäivillä jalostusarvostellaan lämminverisiä ratsuhevosia ja ratsuponeja sekä ratsu-, pien- ja työhevossuunnan suomenhevosia. Lämminveristen ratsuhevosoriiden ja ratsuponioriiden 3-5 -vuotiaiden suorituskyvynkokeet kestivät torstaista lauantaihin, jalostusarvosteltavat 6-vuotiaat ja vanhemmat oriit arvosteltiin lauantaina. Ratsastettavuuskokeella arvioitavien suomenhevosten ratsastettavuuskokeet jakautuvat kahdelle päiville, lauantaille ja sunnuntaille.