Hyppää sisältöön

Varsojen tunnistuskausi käynnissä – katso rekisteröintiprosessin ja laskutuksen muutokset

Kuva Pirje Fager-Pintilä

Varsojen tunnistuskausi on käynnistynyt. Uusi Eläinterveyssäännöstö (Animal Health Law) on tuonut tullessaan muutoksia rekisteröintiprosessiin ja rekisteröinnin laskutukseen.

Suomen Hippos vastaa Ruokaviraston valtuuttamana varsojen tunnistamisesta ja hevospassien myöntämisestä yhteistyössä hevosjalostusliittojen kanssa. Ruokavirasto on kuitenkin tunnistamisesta ja hevospassien myöntämisestä vastaava toimivaltainen viranomainen, joten viranomaistehtäviin liittyvät laskutukset kulkevat jatkossa Ruokaviraston kautta.

Katso tästä varsan rekisteröintiin liittyvät ohjeet pähkinänkuoressa

Mitä tunnistamisessa oikeastaan tapahtuu? 

 

Rekisteröinnin laskutus

Ennen 21.4.2021 syntyneeksi ilmoitettujen varsojen osalta rekisteröintiin liittyvät kulut laskuttaa Hippos ylläpitämiensä kantakirjojen osalta ja Ruokavirasto ”muiden kuin rekisteröityjen hevoseläinten” osalta.

21.4.2021 jälkeen rekisteröitäväksi ilmoitetuista hevoseläimistä tunnistusasiakirjan myöntämiseen liittyvien kulujen laskutus tehdään Ruokaviraston toimesta ja kantakirjaan merkitsemiseen, sukutietojen lisäämiseen ja rekisterinpitoon liittyvät muut kulut (DNA-kulut, henkilörekisteriin liittyvät maksulliset palvelut, orilisenssit yms.) laskutetaan erillisellä laskulla Hippoksen toimesta.

 

RUOKAVIRASTO LASKUTTAA

Ruokavirasto lähettää laskut rekisteröinneistä kootusti neljä kertaa vuodessa. Hevospassi lähetetään Hippoksesta, kun rekisteröinti on valmis ja Hippoksen laskuttamat palvelut maksettu, vaikka Ruokavirasto ei olisi ennättänyt vielä laskuttaa rekisteröinnistä.

21.4.2021 jälkeen syntyneeksi ilmoitetuista Suomessa syntyneiden hevoseläinten tunnistuksesta ja rekisteröinnistä:

1) 156 euroa, jos varsa ilmoitetaan rekisteröitäväksi yhden kuukauden kuluessa syntymästä ja rekisteröintiä varten tarvittavat asiakirjat on toimitettu 12 kuukauden kuluessa syntymästä.

2) 186 euroa, jos varsa ilmoitetaan rekisteröitäväksi syntymävuoden loppuun mennessä ja rekisteröintiä varten tarvittavat asiakirjat on toimitettu 12 kuukauden kuluessa syntymästä.

3) 276 euroa, jos varsa ilmoitetaan rekisteröitäväksi edellä mainittua myöhemmin tai rekisteröintiä varten tarvittavia asiakirjoja ei ole toimitettu 12 kuukauden kuluessa syntymästä.

4) 76 euroa Suomessa syntyneiden ulkomaille ensirekisteröitävien hevosten tietokantaan merkitsemisestä (lisäksi ulkomainen kantakirja veloittaa omat kantakirjaan merkitsemiseen ja passin myöntämiseen liittyvät kulut. Tunnistaja veloittaa ulkomaiseen kantakirjaan merkittävän hevosen tunnistamisesta 150 euroa)

Hinnasto Ruokavirasto

 

HIPPOS LASKUTTAA

Hippos laskuttaa erillisellä laskulla kantakirjaan merkitsemiseen liittyvistä kuluista (DNA-määritys) ja tilatuista Hippoksen lisäpalveluista:

DNA-määritys 65e (sis. oma dna- tyyppi/polveutuminen vanhempiin, kun vanhempien dna- tyypit saatavilla), lisäksi posti/käsitt.kulut 5/10e

DNA-määritys laskutetaan myös ei-kantakirjahevosilta, joiden sukutiedot halutaan näkyviin tietokantaan.

Hinnasto Hippos

 

Lisätietoja

Suomenhevosten rekisteröinti: Soila Lehmusvaara, 020 760 5253, soila.lehmusvaara@hippos.fi

Suomessa syntyneiden lämminveristen ravihevosten rekisteröinti: Anne Sutinen, 020 760 5252, anne.sutinen@hippos.fi

Suomalainen lämminverinen ratsuhevonen (FWB), suomalainen ratsuponi (SRP) ja FI-syntyneiden ulkomaille ensirekisteröityjen ratsuhevosten rekisteröinti: Krista Nyqvist, 020 760 5262, krista.nyqvist@hippos.fi

Newforestien, connemarojen, shetlanninponien ja welshien rekisteröinti: Sanna Uotila, 020 760 5257, sanna.uotila@hippos.fi

Islanninhevosten, gotlanninrussien, vuonohevosten, sekä ei-kantakirjakelpoisten (muu kuin rekisteröity hevoseläin) rekisteröintiasiat, (ml. aasit): Jenni Teikari, 020 760 5259, jenni.teikari@hippos.fi

Ulkomaiseen EU-kantakirjaan ensirekisteröidyt erikoisrodut, täysiverirodut: Mirka Kivelä, 020 760 5263, mirka.kivela@hippos.fi

 

Lisätietoa rekisteriin merkitsemisestä ja passin myöntämisestä Ruokaviraston sivuilla