Hyppää sisältöön

Varsojen syntymätodistukset lunastettava 31.12.2020 mennessä

Vuonna 2020 syntyneen varsan syntymätodistus on lunastettava vuoden loppuun mennessä, jotta varsa saa ravikilpailuoikeuden. Varsa on tunnistettava viimeistään maaliskuun 31. päivänä syntymävuotta seuraavana vuonna.Varsan syntymätodistus on lunastettava oriinpitäjältä syntymävuoden aikana. Oriinpitäjä merkitsee syntymätodistuksen lunastetuksi Heppa-järjestelmään tai antaa paperisen syntymätodistuksen kuitiksi siitä, että asiaan kuuluvat varsamaksut on maksettu. Syntymätodistus on lunastettava oriinpitäjältä viimeistään joulukuun 31. päivään mennessä, jotta varsa saa ravikilpailuoikeuden. 

 

Varsa ilmoitetaan rekisteriin heti syntymän jälkeen. Se tapahtuu merkitsemällä varsa syntyneeksi Oma Talli -järjestelmään. Oma Tallissa tamman tiedoista, tiineysluettelon vierestä löytyy kohta ”Varsominen”, josta pääsee ilmoittamaan astutuksen tuloksen.

Ilmoittamisen yhteydessä varsalle anotaan sekä kantakirjaan merkitsemistä, että ravivarsan kyseessä ollessa ravikilpailuoikeutta. Näitä haettaessa kasvattaja sitoutuu noudattamaan rekisteröintiä ja jalostustoimintaa koskevaa lainsäädäntöä, kantakirjan jalostusohjesääntöä sekä ravikilpailusääntöjä. 

Rekisteriin ilmoitetusta varsasta tehdyt mahdolliset omistajanvaihdosilmoitukset toimitetaan myös heti vaihdoksen tapahduttua Suomen Hippokseen. Mikäli omistajanvaihdos tehdään varsan rekisteröinnin yhteydessä, ei siitä peritä erillistä maksua. HUOM! rekisteröimättömän varsan omistajanvaihdosta ei voi tehdä sähköisesti.

Varsan tunnistaminen

Varsan tunnistuksen suorittaa Suomen Hippoksen auktorisoima tunnistaja. Tunnistajina toimivat hevosjalostusliiton virkailijat, jotka saapuvat paikalle sovittuna aikana. Tunnistus tilataan ensisijaisesti oman alueen hevosjalostusliitosta. Varsasta kirjataan ylös väri ja merkit, otetaan DNA-näyte polveutumismääritystä varten sekä asennetaan sille mikrosiru.

Varsan tunnistamistoimenpiteet on tehtävä viimeistään syntymävuotta seuraavan vuoden maaliskuun loppuun mennessä, jotta varsa saa ravikilpailuoikeuden. Ravikilpailuoikeuden edellytyksenä on myös se, että ulkomailla syntynyt varsa on tuotu Suomeen syntymävuoden loppuun mennessä sekä tunnistettu Suomessa.

Hevosjalostusliitosta lähetään edelleen rekisteröintiin liittyvät todistukset ja lomakkeet Suomen Hippokseen. Sen jälkeen, kun DNA-laboratoriosta saadaan varsalle polveutumisen varmistus, lähtee Suomen Hippoksesta lasku rekisteröinnistä (tunnistus, hevospassi ja polveutumismääritys) varsan omistajalle. Laskun maksettuaan varsanomistaja saa postitse varsalle hevospassin.

Lisätietoja:

Varsojen rekisteröinti:

Soila Lehmusvaara

(suomenhevoset, kysymykset hallintaoikeudensiirroista)

020 760 5253

soila.lehmusvaara@hippos.fi

Anne Sutinen

(lämminveriset ravihevoset)

020 760 5252

anne.sutinen@hippos.fi

Hevosjalostusliittojen yhteystiedot