Hyppää sisältöön

Varsalive laukkasi kesälaitumille – tervetuloa seuraamaan tammojen ja varsojen laidunelämää

Kuvassa Nevan Karamelli nuolaisee virnistävää orivarsaan selästä

Nevan Karamelli ja sen orivarsa ovat olleet varsaliven 2022 tähtihevosia ja heidän päiviään on seurattu mielenkiinnolla. Karkin ja varsan suunnatessa oriasemalle, siirtyy varsalive kesälaitumelle varsallisten suomenhevostammojen seuraan. Kuva Tiina Levander

Suomen Hippoksen varsalivessä on tiiviisti seurattu suomenhevostamma Nevan Karamellin tiineyden loppumetrejä aina synnytykseen ja varsan ensimmäisiin päiviin saakka. Nyt on aika siirtyä kesälaitumille Karkin varsallisten suomenhevosystävien seuraan! 

Tähän mennessä tapahtunutta: Varsalive avattiin tiistaina 7. kesäkuuta, jolloin pääsimme seuraamaan suomenhevostamma Nevan Karamellin, tuttavallisemmin Karkin, tiineyden viime hetkiä. Laskettu aika oli 12. kesäkuuta ja 13. kesäkuuta aikaisin aamuyöstä todistimme livekamerassa terveen orivarsan syntyä! Varsan ensimmäiset päivät ovat sujuneet hyvin ja tällä hetkellä hevoskasvatuksen sosiaalisen median kanavissa pohditaankin kiivaasti makeaa nimeä tuolle valloittavalle orivarsalle.

Kaiken mentyä varsomisessa hyvin ja Karkin varsakiima-ajan lähestyessä, on Karkin ja varsan aika suunnata kohti oriasemaa uutta astutusta varten. Varsalive ei silti suinkaan pääty tähän: Se siirtyy kesätunnelmaan sijainnin vaihtuessa laidunkameraksi. Kansallishevosemme suomenhevonen tarjoileekin eläimellistä slow-tv:tä vielä juhannusviikonlopun ajan.

Laitumella on kuusi suomenhevostammaa varsoineen. Livekuva ei yltä koko 15 hehtaarille, mutta kameran linssin läpi pääsee mahdollisesti todistamaan ruokailua, rentoja päivänokosia, varsojen leikkiä ja laukkapyrähdyksiä sekä tammojen ja varsojen leppoisaa kesäarkea laidunmaisemassa.

”Tammojen laidun sijaitsee tallin läheisellä pellolla, jonne on naapurin ikkunoista suora näköyhteys. Naapuri Katri vahtiikin tammojen arkea ja ilmoittaa heti, jos huomaa jotain poikkeavaa. Tietysti myös itse vierailemme laitumella päivittäin. Tammoilla on siellä kivennäissanko ja suolakivi koko ajan saatavilla sekä Katri käy huolehtimassa päivittäisestä vesihuollosta. Suomenhevonen viihtyy vihreällä laitumella, joten varmasti tulemme näkemään ainakin turpa maassa kesästä nauttivia tammoja varsoineen.” Tiina Levander varsaliven lähetyspaikalta Virroilta naurahtaa.

Tiesitkö: 18.6.2022 vietettiin ensimmäistä kertaa luonnonlaidunpäivää. Teemapäivän tarkoituksena on nostaa esille laiduntamisen merkitystä Suomen luonnossa. Niityt eivät pysy avoimina ilman niittoa tai laidunnusta. Lisäksi niityillä ja perinnebiotoopeilla elää paljon uhanalaisia lajeja. Aiheesta voit lukea lisää Luonnonvarakeskuksen sivuilta.

Varsaliven löydät osoitteesta www.hippos.fi/varsalive ja Suomen Hippoksen Youtube-kanavalta.
Varsaliven lähetyspaikan Tinden Tallin toimitaan voit tutustua osoitteessa  www.tindentalli.fi
Varsaliven mahdollistaa Biofarm Oy ja Black Horse -rehut