Hyppää sisältöön

Suomenhevosten varsalivessä syntyi hetki sitten terve orivarsa

Kuvassa kuvakaappaus varsalivestä, jossa varsa on emänsä tissillä

Suomenhevostamma Nevan Karamelli varsoi maanantaina 13.6. varhain aamulla terveen orivarsan. Karkin omistaja Tiina Levander seurasi sujuvasti mennyttä varsomista varsakameran kautta ja lähti talliin vasta, kun varsa oli jo syntynyt. 

”Yleensä tamman nisiin muodostuu vahatipat ennen varsomista, jolloin tietää, että nyt on odotettavissa varsa lähivuorokausina. Karkilla ei näkynyt vahatippoja sunnuntaina illalla, mutta minulla oli tunnin välein herättämässä herätyskello kaiken varalta. Varsominen sujui juuri kuten piti, eikä Karkkia tarvinnut auttaa. Tamma ja varsa saivat kohdata ensi kertaa rauhassa”, Tiina Levander kertoo.

Orivarsa voi hyvin ja se on tehnyt vastasyntyneelle varsalle tärkeimmät toimet: noussut pystyyn, nauttinut emän ternimaitoa ja kakannut niin sanotun pikikakan.

”Tämä oli kyllä kerrassaan luonnollinen ja iloinen syntymä. Karkki olisi ensin halunnut pitää varsan koko ajan turpansa lähellä, joten autoimme varsaa pääsemään nisälle. Varsa näyttää hyvin jäntevältä, jalat on pitkät ja hyvässä asennossa ja varsa on uteliaan oloinen”, Levander iloitsee.

Varsan emä Nevan Karamelli (Voiveikko Ilo Halla, E.V. Johtotähti) on yksi Levanderin omista kasvateista ja monipuolinen luottohevonen työhön kuin työhön. Isä Silvolan Hemminki (Karl-Hemming – Vekseliini, Vekseli) on menestyksekkäältä kouluratsun kilpauralta eläköitynyt suomenhevosori. Yhdistelmästä inspiroituneena voi lähteä Levanderin mukaan keksimään jo nimiehdotuksia. Karkin ensimmäisen varsan nimi on Nevan Toffee (Nevan Karamelli – E.V. Samurai – Nevan Karamelli, Voiveikko), joten jotain makeaa lienee odotettavissa myös tällä kertaa.

Seuraavien päivien aikana Karkki ja varsa saavat tutustua toisiinsa karsinassa ja niiden touhuja voi seurata edelleen Varsaliven kautta. Lisäksi ne käyvät ulkoilemassa lyhyitä hetkiä pihalla, jotta varsa pääsee kokeilemaan jalkojaan. Varsakamera siirtyy kesäkuun loppupuolella laitumelle seuraamaan Tinden tallin tammojen ja varsojen elämää.

Varsaliven löydät osoitteesta www.hippos.fi/varsalive ja Suomen Hippoksen Youtube-kanavalta.
Tinden Tallin toimitaan voit tutustua osoitteessa  www.tindentalli.fi
Varsaliven mahdollistaa Biofarm Oy ja Black Horse -rehut