Hyppää sisältöön

Varsahuutokauppa saattaa potentiaalisen omistajan sekä hevosen yhteen – ”Huutokaupasta löytyi meille hieno kilpahevonen”

BWT Devil on menestynyt kaviourilla niin Suomessa kuin länsinaapurissa. Kuva: Iita-Maria Ahtiainen

Perinteinen varsahuutokauppa järjestetään perjantaina 10. syyskuuta Ypäjän hevosopistolla. Huutokauppa on ollut monelle ihmiselle ensimmäinen askel kohti hevosenomistajuutta. Ainutlaatuisen ravurin huutokaupasta ovat löytäneet mm. Pirjo ja Martti Kärkkäinen, jotka vuonna 2016 ostivat itselleen BWT Devilin. Tamma on ollut pariskunnan omistuksessa aina tähän päivään saakka.

Ypäjän varsahuutokauppa on ainutlaatuinen tapahtuma, jossa vuoden ikäiset ravurin alut etsivät uusia omistajia. Huutokaupan historiasta moni hevonen on noussut aina Suomen kirkkaimmalle huipulle.

Hevosenomistajuuteen mukaansa vetää lähes poikkeuksetta elämykset. Oman hevosen juoksujen seuraaminen on asia, joka hakee vertaistaan. Tätä tunnetta lähtivät myös metsästämään Martti ja Pirjo Kärkkäinen, jotka ostivat vuoden 2016 varsahuutokaupasta BWT Devilin.

”Meillä oli kolme hevosta valittuna etukäteen papereiden kautta, ja tuo tamma jäi sieltä sitten mukaan. Se oli suvuiltaan mielenkiintoinen ja hienorakenteinen”, Martti Kärkkäinen kertoo.

Raviurheilu on ollut haukiputaalaisilla lähellä sydäntä, mutta hevosenomistamisessa oli ollut pitkä tauko. Perheen lapsien muutettua kotoa oli aika perheen omalle kilpahevoselle otollinen.

”Raveja on tullut seurattua lapsesta asti Äimäraution vanhoista katsomoista ja vaikka omia hevosia ei aina ollutkaan, niin niitä on seurannut iät ja ajat. Perhearjen keskellä omiin hevosiin panostaminen kuitenkin jäi. Ennen BWT Deviliä oli Bonanza Hoss, joka ostettiin sitten sen takia, kun täytin viisikymmentä. Ideana oli, että vanhempana saisi sitten seurata sen startteja ja käydä raveissa.”

”Bonanzan aikaan sitten tuli idea, että hommaisimme varsan huutokaupan kautta. Siitä lähtien hevosia on ollut koko ajan ja tuo Devili on varmaan ollut paras näistä”, Kärkkäinen pohtii.

Huutokauppalöytö BWT Devil on kilpaillut uransa aikana Suomen lisäksi Ruotsissa. Se on kilpaillut kovatasoisella lauantairavitasolla asti.

”Se on mukavaa, kun tietää että hevonen on ammattilaisella treenissä, ja tietää, että se juoksee kovatasoisissa lähdöissä. Kyllä lähdöissä syke kohoaa, ja miettii miten siinä käy. Lähtöä miettii jo päiviä etukäteen. Paikanpäälle on jännittävää mennä katsomaan hevosen esityksiä. Pettymyksiäkin tulee lajissa, mutta se on myös mielenkiintoista pohtia, miten ne sitten selätetään.”

BWT Devil on tullut Kärkkäisille monessa mielessä läheiseksi ja perheeseen tiensä on löytänyt myös yksi tamman nuoremmista sisaruksista.

Vaikka tammalle on mahtunut kärkisijoja kuluneelle kaudelle, on BWT Devilille selkeät suunnitelmat myös kilpauran jälkeen.

”Huutokaupasta löytyi meille hieno kilpahevonen ja jos se pysyy terveenä, niin sillä on vielä pitkäksi aikaa annettavaa lähtöihin. Tarkoitus olisi kuitenkin ajaa ensi kesä ainakin vielä kilpaa. Halutaan siitä yksi varsa itselle. Se on varmasti kelpo emätamma”, Kärkkäinen kertoo suunnitelmista.

Vaikka Kärkkäisten perheessä hevosasiat ovat mallillaan, se ei tarkoita sitä, etteikö perjantain huutokauppaa seurattaisi tarkasti.

”Olen katsonut huutokaupat melkein aina netissä alusta loppuun. Nytkin olen merkannut huutokauppakirjaan, että minkä hevosen itse huutaisin ja mitä ne mahdollisesti maksaisivat. Perjantaina seurataan kaupankäyntiä erittäin tarkkaan.”

”Siellä on taas hevosia, joilla on mahdollisuuksia nousta ihan huipulle asti. Aina ei tarvitse olla se kaikista huippusukuisin, että menestyy. Hyvät suvut auttavat, mutta poikkeuksiakin mahtuu joukkoon”, Kärkkäinen pohtii.

Huutokauppa kiinnostaa hevosihmisiä – kaupanteko onnistuu myös etäyhteyksiä pitkin

Varsat saapuvat Hevosopistolle nähtäväksi perjantaina klo 12 ja huutokauppa alkaa klo 18. Tapahtuma järjestetään poikkeusjärjestelyin, tarjolla on etähuutomahdollisuus ja huutokauppaa voi seurata Veikkauksen sivujen kautta.

Vuoden 2021 huutokauppavarsat

Huutokauppaluettelo

Jäljellä enää Premium lippuja

Varsahuutokaupan yleisömäärää joudutaan rajaamaan vallitsevan koronatilanteen takia ja myynnissä on enää muutamia Premium lippuja. Painettu huutokauppaluettelo ei tänä vuonna käy sisäänpääsylippuna.

Katso lippujen tilanne

Hyödynnä etähuutomahdollisuus

Koronatilanteen johdosta Varsahuutokaupassa on tarjolla etähuutomahdollisuus. Varsoja voi huutaa puhelimitse rekisteröitymällä etähuutajaksi. Hevoshuutokaupan sivuilta pääset näkemään listan ravivalmentajista, jotka ovat sitoutuneet olemaan paikan päällä huutokaupassa ja palvelemaan etähuutajia. Etähuutajalle hevosia huutava valmentaja sovitaan erikseen huutokaupan toimitusjohtajan kanssa.

Lisätietoja ja ohjeet etähuutomahdollisuudesta

Varsahuutokauppa livenä TotoTV:stä

Ypäjän Varsahuutokauppaa voi seurata myös suorana lähetyksenä Veikkauksen TotoTV:stä. Livelähetys alkaa paikalla olevien kasvattajien ja asiantuntijoiden haastatteluilla kello 17 ja tunnin kuluttua kello 18 lähetys siirtyy alkavaan huutokauppaan.

Veikkauksen TotoTV:tä pääset katsomaan osoitteessa www.veikkaus.fi -> Yläpalkista Toto-linkki -> Avautuvasta valikosta TotoTV. TotoTV:tä katsoakseen tarvitsee Veikkaus-tunnukset, jotka voit tehdä tämän linkin kautta.

Haaveissa kimppahevonen?

Varsahuutokauppaan suuntaa myös ammattivalmentajia ostamaan varsoja, joista on tarkoitus tehdä kimppahevosia. Suomen Hippos on konnut huutokauppaan osallistuvien valmentajien ja heidän suunnittelemien kimppojen tiedot yhdelle sivulle. Katso suunnitelmissa olevien kimppojen tiedot alla olevan linkin kautta.

Hevoskimppoja huutokauppavarsojen ympärille

Lisätietoja

Mitja Nummenmaa, toimitusjohtaja Starinita Oy, 040 502 4987

Starinitan varsahuutokauppa (hevoshuutokaupat.fi)