Hyppää sisältöön

Vallitsevien tartuntatautitilanteiden vaikutukset Ratsuoripäiviin

Kiristynyt koronatilanne sekä Euroopassa leviämään lähtenyt hevosten herpesvirus EHV-1 vaikuttavat myös Ratsuoripäivien järjestelyihin. Ulkomailla edelleen oleskelevat oriit eivät tule osallistumaan oritesteihin, ja aikatauluja on tiivistetty siten, että suorituskyvynkoe on järjestetään kahden päivän mittaisena. Suomen Hippos seuraa tilannetta tiiviisti, ja mahdollisista muutoksista tiedotetaan Hippoksen kanavissa.



Ratsuoriiden suorituskyvynkokeen tiivistämisellä saadaan vähennettyä paikalla olevien ihmisten ja hevosten määrää ja hallittua paremmin turvallisuusrajoitukset joka tilanteessa. Näin myös saadaan majoitettua oriit niin, että turvavälit toteutuvat helpommilla järjestelyillä. Suorituskyvynkokeet viedään läpi neljän päivän aikana kolmessa ryhmässä niin, että 3-vuotiaat ratsuoriit sekä ratsuponioriit suorittavat testinsä torstaina ja perjantaiaamupäivän aikana, 4-5-vuotiaat ratsuoriit ja ratsuponiori perjantai-iltapäivästä alkaen, lauantaina noin puolen päivän aikaan lopettaen sekä suomenhevosoriit lauantaina iltapäivästä alkaen sunnuntaihin saakka. 

Suorituskyvynkokeen sisältö pysyy ennallaan, vaikka yksi testipäivä jää ratsuilla käytännössä pois. Kaikki 3-vuotiaat oriit suorittavat hevostarkastuksen ja rakennearvostelun lisäksi irtohypytyksen ja ratsain esittämisen (pl. ratsuponit) sekä suuntautumisestaan riippuen joko liinassa juoksuttamisen tai toisen irtohypytyskokeen. 4-5-vuotiaat oriit esitetään hevostarkastuksen ja rakennearvostelun lisäksi kahdesti ratsain: suuntaumisensa perusteella joko askellajikokeessa tai estekokeessa. Toinen ratsastuskoe suoritetaan testiratsastajan toimesta. Poikkeuksena tähän ovat ratsuponit, jotka suorittavat oman ratsastajan kanssa sekä askellaji- että estekokeen ja nähdään kolmannen kerran ratsastettuna testiratsastajan alla joko esteillä tai askellajikokeessa. 

Suorituskyvynkokeen tarkoituksena on varmistua jalostukseen käytettävien oriiden positiivisista terveysominaisuuksista, käyttötarkoituksensa mukaisesta ja kestävästä rakenteesta, luonneominaisuuksista sekä oriin keskimääräistä paremmista suoritusominaisuuksista.

Suomenhevosoriiden testauksessa noudatetaan normaalia käytäntöä, eli testit sisältävät hevostarkastuksen ja rakennearvostelun lisäksi suuntautumisen mukaiset testiosuudet: estekokeen, askellajikokeen, testiratsastuksen, ajokokeen ja/tai vetokokeen.

"Meillä on hyvät kokemukset viime vuoden poikkeusolojen yksipäiväisistä oritesteistä. Nuoret oriit jaksoivat ne hienosti. Oriiden luotettavan arvioinnin lisäksi oriiden hyvinvointi on erittäin tärkeää ja siitä pitävät testien osalta huolen niin kokenut tuomarikaarti stewardi tukenaan kuin myös hyvä ennakkosuunnittelu ja tiivis yhteistyö oriiden taustajoukkojen kanssa", kommentoi haastavaa tilannetta jalostusjohtaja Minna Mäenpää.

Hevosille vakavia neurologisiakin oireita aiheuttavan herpesviruksen EHV-1:n leviämisuutiset Euroopassa vaikuttavat Ratsuoripäiviin siten, että eläinlääkäreiden yksimielisellä päätöksellä paikalle ei voida ottaa ulkomailla edelleen oleskelevia oriita.

"Kyseessä on hyvin vakava epidemia, jonka leviäminen tulee ehdottomasti pysäyttää. Tautia ei tällä hetkellä Suomessa onneksi ole havaittu, mutta mitään riskejä ei sen suhteen tule ottaa", tähdentää asiantuntijaeläinlääkäri Martti Tala.  

Suomen Hippoksessa seurataan tarkasti tilanteen kehittymistä sekä koronan että EHV-1:n osalta. Oritesteissä noudatetaan tarkasti viranomaismääräyksiä ja -ohjeita. Mahdollisista muutoksista tiedotetaan Hippoksen kanavissa ja suoraan osallistujille.

Lue myös:

4.3.2021 Hippos suosittelee 14 vuorokauden karanteenia talliin muuttaville sekä ulkomailta palaaville hevosille
2.3.2021 Hevosen herpesvirus 1 aiheuttanut tartuntaryppäitä Espanjassa – ”Tilanne on syytä tiedostaa myös Suomessa”
1.3.2021 Talvi on flunssa-aikaa myös hevosille – sairauksien joukossa hevosten koronaa: ”Kyseessä on ihmisten koronasta poikkeava tauti”
26.2.2021 Koronarajoitusten vaikutukset ravikilpailu- ja jalostustoimintaan
25.2.2021 Ratsuoripäivien osallistujalistat 2021 julki

Lisätiedot:

Sanna Uotila
jalostusassistentti
sanna.uotila@hippos.fi
p. 040 506 2196

Jotta ratsuoritta voidaan käyttää jalostukseen, tulee sen saada jalostukseenkäyttöikeus. Muuhun FWB-kantakirjan hyväksymään kantakirjaan hyväksymättömät oriit voivat Suomessa saada jalostukseenkäyttöoikeiden ainoastaan ratsuoripäivillä tai tietyissä tapauksissa yksityistarkastuksessa. Jalostustoiminta on elinkeino tai osa sitä oriinpitäjille, oriasemille, eläinlääkäreille, siittola-avustajille sekä tamman omistajille, jotka myyvät syntyvät varsat. Jalostustoiminta liittyy välillisesti rehuntuotannon myötä myös maatalousyrittäjien elinkeinoon.