Hyppää sisältöön

Tuontispermalla käytettävän ratsuhevosoriin tammakohtainen lisenssi lunastettava 15.9.2022 mennessä 

Kuvituskuvassa ori pukilla

Tuontispermalla käytettävien ratsuoriiden tulee hakea yleinen tai tammakohtainen lupa. Tammakohtainen lupa voidaan myöntää tuontispermaoriille, joka on merkitty jalostusluokkaan FWB:hen hyväksytyssä kantakirjassa. Vuonna 2022 astutettujen tammojen tammakohtainen lisenssi kannattaa lunastaa 15.9.2022 mennessä, jonka jälkeen tuontispermaoriiden hintaporras nousee.  

Suomessa astuvat oriit on merkitty joko FWB-jalostusluokkaan I tai II. Jalostusluokan I oriit ovat käytössä yleisellä lisenssillä eli oriinpitäjä hakee lisenssin, joka on voimassa kaikille kauden aikana astutettaville tammoille. Jalostusluokan II oriit ovat käytössä tammakohtaisille orilisensseillä, jolloin orilisenssi haetaan erikseen jokaiselle astutettavalle tammalle. 

Tuontispermaoriit noudattavat samaa (yleinen/tammakohtainen lisenssi) jaottelua kuin Suomessa astuvat. Tuontispermaoriin tulee olla merkitty jalostusluokkaan FWB-kantakirjaan hyväksytyssä kantakirjassa. Jotta oriille saa haettua orilisenssin, tulee oriin löytyä Heppa-järjestelmästä ja sen jalostusluokkaan merkitseminen tulee olla tarkastettu.  

Uuden tuontispermaoriin tiedot tulee toimittaa Hippokseen esimerkiksi sähköpostilla, jotta ori voidaan lisätä Heppa-järjestelmään. Tärkeitä tietoja ovat oriin nimi ja rekisterinumero (UELN) sekä tiedot, mihin kantakirjaan ori on hyväksytty ja mistä virallisesta tietokannasta sen tiedot löytyvät.  

Tammakohtaisen lisenssin haltijan tulee ilmoittaa tamman siemennyspäivät Hippokseen, jotta varsan pääsee ilmoittamaan syntyneeksi seuraavana vuonna. Tammalisenssimaksu määräytyy sen ajankohdan mukaan, jolloin hakemus liitteineen on saapunut ja Hippoksessa käsitelty. 

Kaikkien kantakirjaan merkittävien varsojen polveutuminen tarkistetaan molempiin vanhempiin, joten oriin dna- sertifikaatti tulee olla saatavilla hyväksymiskantakirjasta. 

Tuontispermaoriin tammakohtainen orilisenssi (ratsuhevoset)
– ori täyttää vähintään jalostusluokan II vaatimukset (myös I luokan oriita voidaan käyttää tammakohtaisella lisenssillä)
– tammanomistaja ilmoittaa Hippokseen astutustiedot
- tammanomistajan vastuulla on, että kaikki spermaan liittyvät maksut on hoidettu asianmukaisesti sperman lähettäjälle 

 

Lisätietoja ja hakemusten toimitusosoite
Krista Nyqvist
krista.nyqvist@hippos.fi  

 

Orilisenssi on aktivoitava kaikille jalostuksessa käytettäville Suomen Hippoksen ylläpitämän kantakirjan rotua edustaville oriille. FWB-oriit ovat käytössä joko yleisellä lisenssillä kaikille kauden aikana astutettaville tammoille tai tammakohtaisilla orilisensseillä.