Hyppää sisältöön

Tuonti- ja vientihevosten terveystodistus varmennettava Traces-järjestelmään

Kuvituskuva

Lainsäädännön mukaan maahan tuleville ja maasta vietäville hevosille tulee tehdä terveystarkastus. Joulukuusta 2021 lähtien virkaeläinlääkärin myöntämä paperinen terveystodistus ei enää riitä, vaan terveystodistus on varmennettava Traces-järjestelmään.

EU-maasta toiseen liikkuvan hevosen terveystodistus tulee merkitä Traces-järjestelmään (Trade Control and Expert System). Traces-todistusmalleja on olemassa kaksi, joista toinen on yksittäiselle hevoselle ja toinen useamman hevosen kuljetukselle. Terveystodistuksessa on oltava hevosen tietojen lisäksi lähettävän ja määränpäänä olevan pitopaikan nimi, osoite ja yksilöllinen rekisterinumero. Pitopaikan tulee olla kyseisen maan viranomaisen vahvistama, jotta virkaeläinlääkäri löytää toimijan Traces-järjestelmästä. Suomessa lain vaatimaa hevosenpitopaikka rekisteriä ylläpitää Ruokavirasto.

Traces-eläinterveystodistusta varten virkaeläinlääkärin tulee tarkistaa hevonen viimeisten 48 tunnin kuluessa ennen lähtöä. Eläinterveystodistus on voimassa 10 päivän ajan sen antamispäivästä. Poikkeuksen terveystodistusvaatimukseen tekevät Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa pysyvästi pidettävät hevoset, jotka täyttävät Ruokaviraston sivuilta löytyvät edellytykset. Mikäli hevonen muuttaa pysyvästi tai oleilee pysyvästi yli 90 vuorokautta kohdemaassa, tulee hevonen ilmoittaa kohdemaan viranomaistietokantaan 30 vuorokauden kuluessa maahantulosta.

Lisätietoja siirto-ohjeesta löytyy ruokaviraston sivuilla:

www.ruokavirasto.fi/yritykset/tuonti-ja-vienti/eu-maat-norja-ja-sveitsi/elaimet/hevoset-ja-niiden-sukusolut

www.ruokavirasto.fi/sv/foretag/import-och-export/eu-lander-norge-och-schweiz/djur/hastar-och-deras-konsceller

 

Muok. klo 14.20: Traces-eläinterveystodistusta varten virkaeläinlääkärin tulee tarkistaa hevonen viimeisten 48 tunnin kuluessa ennen lähtöä.