Hyppää sisältöön

Tammanäyttelyiden osallistujamäärät positiivisia – Lahdessa arvosteltavana mm. An-Dorra, Reino Palomäelle näyttelymenestys on kunnia-asia

Vuosittain suomenhevos- ja lämminveritammoja arvostellaan yhteensä noin sata. Tältä näyttää 1. palkinnon ruusuke

Meneillään oleva tammanäyttelykausi on kerännyt mielenkiintoisia osallistuja. Tulevana keskiviikkona Lahdessa järjestettävässä suomenhevosten ja lämminveristen ravihevosten tammanäyttelyssä jalostusarvostellaan muun muassa huipputammat Suven Sametti ja An-Dorra. Muutenkin kevään tammanäyttelyiden osallistujamäärät ovat olleet positiivinen yllätys. An-Dorran omistaja/kasvattaja Reino Palomäellä näyttelyihin osallistuminen on kunnia-asia.

Suomenhevosten ja lämminveristen ravihevosten keväinen tamma- ja varsanäyttelykausi jouduttiin perumaan koronan ja EHV-virusepidemian takia. Näyttelykausi avattiin kuitenkin tammoille, sillä ratsu-, pien- ja työhevossuunnan tammojen jalostusarvostelut vaikuttavat niiden ansaitsemiin tammapalkkioihin. Syksyn näyttelykausi on puolestaan kantaville tammoille ajankohtana mahdoton, sillä tamma ei saa olla yli neljännellä kuukaudella kantavana arvostelua tehtäessä. Kevään tammanäyttelyillä taataan myös Kuningatarkilpailuun tähtääville tammoille mahdollisuus kilpailussa vaadittavaan jalostusarvosteluun. Syksyllä alkavalle näyttelykaudelle on tavoitteena saada myös varsat jälleen mukaan.

Näyttelykalenterit 2021

Suomenhevoset ja lämminveriset – HEPPA-JÄRJESTELMÄ – Hippos

Ratsuhevoset ja ponit – HEPPA-JÄRJESTELMÄ – Hippos

 

An-Dorran tavoittelee keskiviikkona tuplamenestystä

Reino Palomäki (kuvassa keskellä) on kasvattanut hevosia jo kuudessa polvessa. Tänä kesänä talliin odotetaan syntyväksi varsaa yhdistelmästä An-Lady – Maharajah. Palomäen mukaan näyttelytoiminta on aina ollut hänellä veressä ja nyt varsova An-Ladykin palkittiin vuonna 2015 koko näyttyvuoden parhaana lämminveritammana rakennepisteiden perusteella. Kuva Juho Hämäläinen

Tamma- ja varsanäyttelyillä on pitkät perinteet ja niin on myös An-Dorran kasvattaja/omistaja Reino Palomäellä. An-Dorra palkittiin varsana I palkinnolla ja nyt vuorossa on tammojen jalostusarvostelu.

”Olin 13-vuoden vanha, kun talutimme ensimmäisen oman hevosen talliin. Siitä lähtien hevoset ovat kuuluneet elämään. Kuuntelin nuorena renkipoikana kuinka ennen vanhaan isännät kehuivat kenellä on paras hevonen. Siitä mielenkiinto heräsi ja imin kiinnostuksen näyttelyitä kohtaan. Opin, että tulee olla myös ulkopuolinen katsomus siitä miltä hevonen näyttää. Ja minä luulen tietäväni minkä rakenteinen hevosen pitää olla, siihen olen pyrkinyt ja siitä pidän kiinni. Lähes sata prosenttisesti myös ulkopuolinen arvostelulautakunta on ollut samaa mieltä. Luulen, että myös An-Dorra tulee saamaan huippupisteet. Näitä arvosteluja on mukava kotona sitten katsella.”

”Näyttelyt ovat aina kiinnostaneet ja minun mielestäni hevonen tulee kantakirjata. An-Dorralle kuuluu pelkkää hyvää. Olen harkinnut sen astuttamista jo tänä kesänä, mutta katsotaan nyt. Keskiviikkona käymme ensin näyttelyssä ja illalla kilpaillemme Derbyn TammaChampionissa Vermossa. Näyttelymenestys on minulle suurkilpailumenestystä tärkeämpää.” Palomäki toteaa herkistyen.

 

Näyttelytoiminta

Hevosten ja ponien yksilöarvostelu suoritetaan näyttelyissä. Oriit arvostellaan orinäyttelyissä tai oripäivillä, tammat ja varsat tamma- ja varsanäyttelyissä, jota järjestetään vuosittain useita eri puolilla Suomea. Oriiden ja tammojen jälkeläisarvostelun tekevät Suomen Hippoksen valiokunnat.

Näyttelyt ja jalostusarvostelu – Hippos