Hyppää sisältöön

Suomen Hippos julkisti uudistetun jalostusjärjestelmänsä Heilan

Suomen Hippos julkaisi vuosi sitten ensimmäisen version jalostusjärjestelmästä hevoskasvatuksen ja neuvonnan työvälineeksi ja jalostusvalintojen tueksi. Tämän kevään jalostusvalintoja helpottamaan järjestelmä on uudistettu ja siihen on luotu täysin uusi ominaisuus, testiparituksen edistynyt haku, joka mahdollistaa orilistauksen käyttäjän toiveiden mukaisesti.

Käyttäjä voi määrittää oriille ja syntyvälle varsalle lajikohtaisesti haluamiaan kriteereitä ja saada listan oriista, joilla toiveet toteutuvat. Rajauksia voi tehdä niin suvun, oriin perustietojen kuin myös kilpailutulosten ja jalostusarvon ennusteiden osalta.

Orilistalle nousevat ponioriit sekä lämminveriset ratsu- ja ravihevosoriit, joiden siitokseenkäyttöoikeus on ollut voimassa viimeisen viiden vuoden aikana, sekä viimeisimmän viiden vuoden aikana jalostusarvosteltujen tai astuneiden suomenhevosoriiden tiedot. Myös tarkemmat rotukohtaiset rajaukset siitoskäytössä on huomioitu.

Erityisesti pienten ja suljettujen populaatioiden, kuten suomenhevosten, osalta rodun sukulaistumiseen ja sukusiitokseen on kiinnitettävä huomiota. Suomenhevosten terveen ja suorituskykyisen tulevaisuuden kannalta erityisen hyödyllinen työkalu on edistyneen testiparituksen sukuhaku. Käyttäjä voi määrittää, mitä oriita hän haluaa tai ei halua sulhasen sukuun, ja halutessaan tarkentaa toivomansa yksilön sijainti sukupuussa.

Käyttäjä voi lisäksi määrittää tulevan varsan sukusiitosprosentille rajan, esimerkiksi 6,25%, mikä on serkusparituksen tulos ja suljettujen populaatioiden ohjeellinen raja-arvo. Tällöin haku laskee automaattisesti syntyvän varsan sukusiitosprosentit valitun tamman ja listalla olevien oriiden perusteella, ja listaa oriit, joilla tulos jää tarpeeksi matalaksi.

Tarjolla on kattava katsaus muitakin ominaisuuksia. Käyttäjän on mahdollista rajata orilistaansa oriin perustietojen, kuten syntymävuoden ja rungon mittojen osalta. Suomenhevosilla myös jalostussuunta ja lämminverisillä roduilla tuontisperma / Suomessa astuva ovat hakuvaihtoehtoja. Ratsuroduilla rajaukset rotujen perusteella ovat mahdollisia.

Ravihevosilla ja –poneilla rajaukset myös kilpailutietojen, kuten ennätyksen, voittosumman, ja voitto-ja laukkaprosentin, perusteella ovat mahdollista. Suomenhevosten ja lämminveristen ravihevosten jalostuksen tärkeä apukeino, jalostusarvon ennusteet, ovat myös hakukriteereinä. Käyttäjä voi rajata oreja niin kokonaisindeksin, arvosteluvarmuuden kuin myös osaindeksien perusteella.

Seuraavaksi muutamia käytännön esimerkkejä haun hyödyntämisestä. Käyttäjä voi valita esimerkiksi suomenhevostammalleen Suikuttoman ja Vokkerittoman oriin, jonka voittoprosentti on esimerkiksi 30 ja lisäksi vielä tulevalle varsalle mahdollisimman alhaisen sukusiitosprosentin. Käyttäjä voi huomioida myös perinnöllisen edistymisen ja varhaiskypsyyden, ja valita esimerkiksi 8-vuotiaan tai nuoremman J-suunnan suomenhevosoriin, jonka BLUP on huomattavasti keskiarvoa (100) korkeampi, esimerkiksi vähintään 130 ja starttiin tulon osaindeksi 125.

Lämminverikasvattaja voisi edellä mainittujen menetelmien lisäksi haluta lisätä oriin isäksi sukupuuhun esimerkiksi Ready Cashin ja ennätykseksi vähintään 10,5, ja saada tällöin oriin riittävän nopeat Suomessa siitoskäytössä olevat jälkeläiset listattua. Ratsukasvattaja voi hyödyntää samoja ominaisuuksia, ja saada lisäksi testiparituksen tuloksena tiedon tulevan varsan mahdollisesta täysiveriprosentista.

Käyttäjä näkee koko ajan reaaliaikaisesti päivittyvän listan oriista, jotka osuvat vaatimuksiin. Jos listalla ei ole oriita, rajauksia on syytä katsoa uudelleen. Hevosten tiedot tulevat Hippoksen Heppa-järjestelmästä, joten jos kyseisellä oriilla ei jotain tietoa ole tallennettu, ei se näy myöskään kyseisen ominaisuuden perusteella rajatussa orilistassa. Esimerkiksi tuontispermaoriiden säkäkorkeudet eivät usein ole tiedossa.

Edistynyttä testiparitusta ja järjestelmää kokonaisuudessaan kehitetään edelleen ja uusia ominaisuuksia on luvassa.

Tarjolla on vallankumouksellinen, käytännönläheinen työkalu kasvattajille ja havainnollinen ominaisuus kaikille hevosihmisille.

Suomen Hippoksen Heila jalostusjärjestelmä löytyy osoitteesta heppa.hippos.fi/jalostus

Lisätietoja:

Susanna Back

Jalostusinformaatikko

Suomen Hippos

susanna.back@hippos.fi

p. 020 760 5251