Hyppää sisältöön

Suomen Hippoksella ei ole pääsyä sähköiseen Traces-järjestelmään

Kuvituskuva

Lainsäädännön mukaan maahan tuleville ja maasta vietäville hevosille tulee tehdä terveystarkastus virkaeläinlääkärin toimesta. Joulukuusta 2021 lähtien terveystodistus on pitänyt varmistaa sähköiseen Traces-järjestelmään. Suomen Hippos tarkistaa terveystodistuksen rekisteröinnin ja kantakirjaan merkitsemisen yhteydessä Ruokaviraston toimeksiannosta, mutta Hippoksella ei ole pääsyä sähköiseen Traces-järjestelmään. Terveystodistus tulee toimittaa Hippokseen asian käsittelijälle paperisena tai sähköpostitse.

 

Hevosen haltija pystyy

– lähettämään pdf-version terveystodistuksesta suoraan Traces-järjestelmästä

tai

– tulostamaan terveystodistuksen Traces-järjestelmästä

tai

– toimittamaan eläinlääkäriltä saadun paperisen version Hippokseen

 

Hevosen maahantuojan muistilista

  • EU-maasta toiseen liikkuvan hevosen terveystodistus tulee merkitä Traces-järjestelmään (Trade Control and Expert System)
  • Terveystodistuksessa on oltava hevosen tiedot sekä lähettävän ja määränpäänä olevan pitopaikan nimi, osoite ja yksilöllinen rekisterinumero (pitopaikan tulee olla kyseisen maan viranomaisen vahvistama).
  • Traces-eläinterveystodistusta varten virkaeläinlääkärin tulee tarkistaa hevonen 48 tunnin sisään ennen lähtöä.
  • Mikäli hevonen muuttaa pysyvästi, tai oleilee pysyvästi yli 90 vuorokautta kohdemaassa, tulee hevonen ilmoittaa kohdemaan viranomaistietokantaan 30 vuorokauden kuluessa maahantulosta.
  • Suomeen rekisteröitäessä hevosen haltijan tulee toimittaa Suomen Hippokseen hevosen passin lisäksi terveystodistus, joka voi olla paperinen tai sähköpostitse toimitettu.

 

Poikkeukset rekisteröityjen hevoseläinten siirtoihin kilpailu/jalostukseen liittyvillä matkoilla pohjoismaissa

Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa pysyvästi pidettävien rekisteröityjen hevoseläinten osalta ei vaadita erillistä terveystodistusta edellyttäen, että Ruokaviraston sivuilta löytyvät määritykset täyttyvät. Poikkeus koskee ravikilpailuja ja jalostusarvosteluja.

 

Hevoseläinten siirrot – Ruokaviraston sivut

Förflyttningar av hästdjur – Livsmedelsverket sidan