Hyppää sisältöön

Suomalainen työhevonen on valittu vuoden 2021 Maatiaiseläimeksi

Työhevosten aika ei suinkaan ole ohitse – erilaiset työ- ja perinneajotavat tekevät voimakasta paluuta. Nyt suomalainen työhevonen on valittu myös Vuoden Maatiaiseläimeksi.

Työsuunnan jalostusori Tuohivirsu (R.T. Sankari - Eri-Luonnos). Kuva: Tanja Lundsten

Monet suomalaiset alkuperäisrodut ovat nykyisin pieniä, uhanalaisia rotuja. Syrjäytymässä olevilla maatiaisroduilla on taloudellis-biologinen ja tieteellinen merkitys, sillä niiden erityisominaisuuksia voidaan tarvita tulevaisuuden kotieläintaloudessa, kun tuotanto-olosuhteet, jalostustavoitteet ja kuluttajien tarpeet muuttuvat. Ihmisen kesyttämien eläinlajien geneettinen monimuotoisuus turvataan yhdeltä osaltaan ylläpitämällä alkuperäisrotuja.

Maatiaisrotujen sukupuutto merkitsisi myös suomalaisen kulttuurin köyhtymistä. Rodut ovat tärkeä osa suomalaisuutta ja ansaitsevat tulla säilytetyksi elävänä osana maamme kulttuuriperintöä. Maatiainen ry valitsee vuosittain vuoden maatiaiseläimen. Vuoden 2021 maatiaiseläin on suomenhevosen työhevoslinja.

Nykypäivän työhevonen on sekä nostalgisten tunteiden herättäjä, että innostava harrastuskumppani. Työhevosella on tärkeä tehtävä erityisolosuhteissa, joihin esimerkiksi metsä- tai peltotyökoneet eivät sovellu. Työhevosilla on kysyntää luontoa säästävässä metsätyössä, maaperän elvytyksessä ja viheralueiden hoidossa sekä monenlaisessa harrastuskäytössä.

Perinteitä ja tulevaisuutta – geenivarantoa unohtamatta


Suomenhevosen työhevoslinjoissa on säilynyt harvinaisempia sukulinjoja, joiden merkitys voi tulevaisuudessa korostua pyrittäessä pitämään suomenhevonen puhtaana perinnöllisistä sairauksista ja koko rodun geenivaranto laajempana. Kaikki suomenhevosen työsuunnan jalostukseen hyväksytyt oriit löytyvät Heila-jalostusjärjestelmästä, jossa suomenhevosten sukuihin kannattaa tutusta laajemminkin.

Työhevosella on ollut myös tärkeä rooli hevostaitoperinteiden säilymisessä. Esimerkiksi työajokurssit ovat olleet hyvin suosittuja ja onkin todella tärkeää, että perinnetietoa ja -taitoa saadaan siirrettyä seuraaville sukupolville. Myös vuosittain järjestettävä valtakunnallinen suomenhevosten työmestaruus on kerännyt ympärilleen suuren yleisöjoukon seuraamaan hevosten ja ohjastajien saumatonta yhteistyötä mm. vetokokeessa.

”Toivomme, että työhevosen perinteinen rooli säilyy tulevaisuudessakin, mutta samalla monipuolistunut käyttö tuo paljon uusia mahdollisuuksia. Ominaisuuksiltaan maailman monipuolisin ja luonteeltaan nöyrä ja palvelualtis alkuperäisrotumme antaa mahdollisuudet moneen käyttöön”, summaa kansallisrotumme parhaita puolia Suomen Hippoksen jalostusjohtaja Minna Mäenpää.


Lisätietoja:


Maija Manninen

toiminnanjohtaja, Maatiainen ry
044 045 7317

toimisto@maatiainen.fi

www.maatiainen.fi

Työhevosasiaa ajavat Suomessa joko pääasiallisesti tai muun toiminnan ohessa Työhevosharrastajat, joka on Suomenratsut ry:n aluekerho, Suomen työhevosseura ry, Suomen Vaunuhistoriallinen Seura ry. ja Suomenhevosliitto ry.