Hyppää sisältöön

Propulsion hyväksytään Suomessa jalostuskäyttöön tuontispermalla

Suomen Hippoksen jalostusvaliokunta käsitteli maanantain kokouksessaan ruotsalaisomisteisen Propulsionin jalostuskäyttöä Suomessa. Ori todettiin viime vuonna hermoleikatuksi, eikä sillä siten ole kilpailuoikeutta Pohjoismaissa, mutta jalostustoimintaan liittyvät terveysvaatimukset eivät estä hermoleikatun oriin jalostukseen hyväksymistä Suomessa.

Suomen Hippoksen jalostusvaliokunnan päätöksellä ori hyväksyttiin käytettäväksi Suomessa tuontispermalla normaalin käytännön mukaisesti. Kuva: Anu Leppänen

Ruotsin keskusjärjestö asetti menestyksekkäästi kilpailleen lämminveriravuri Propulsionin kesäkuun alussa kilpailukieltoon ja mitätöi oriin kilpailutulokset, kun selvisi, että sille oli tehty hermojenkatkaisuoperaatio Yhdysvalloissa ennen hevosen tuomista Ruotsiin vuonna 2015. Operaatio on Pohjoismaissa kilpailevilta ravihevosilta yksiselitteisesti kielletty. Toimenpide on joissakin tapauksissa perusteltu ja se saattaa parantaa yksittäisen hevosen elämänlaatua, mutta tunnottomalla jalalla kilpaileminen on pohjoismaisen käsityksen mukaan vaarallista, eikä sitä voida eläinsuojelullisista syistä hyväksyä.

Suomen Hippoksen jalostusvaliokunta käsitteli maanantaina Propulsionin jalostukseen hyväksymistä tuontispermalla Suomessa ja totesi, että jalostustoimintaan liittyvät terveysvaatimukset eivät estä hermoleikatun oriin jalostukseen hyväksymistä Suomessa.

Hippoksen jalostusohjesäännön mukaisesti ehtona ulkomaisen lämminverisen ravihevosoriin hyväksymiselle jalostuskäyttöön Suomessa tuore- ja pakastespermaa käyttäen on, että oriin tiedot tarkastetaan Suomen Hippoksen jalostusvaliokunnan toimesta ja ori on kotimaassaan jalostukseen hyväksytty. Ori tulee olla jonkin kotimaisen oriaseman listalla.    

Ruotsalaisomisteinen Propulsion siirtyi viime vuonna Ruotsista takaisin syntymämaahansa Yhdysvaltoihin, jossa se on jalostuskäytössä. Suomen Hippoksen jalostusvaliokunnan päätöksellä ori hyväksyttiin käytettäväksi Suomessa tuontispermalla normaalin käytännön mukaisesti.

”Asia ei ole missään nimessä yksinkertainen. Hermojen katkaisu ei ole periytyvä ominaisuus, ja hevonen on osoittanut kilparadoilla kyvykkyytensä. Kotimaassaan se on hyväksytty jalostukseen, ja siten valiokunnan päätös on jalostusohjesäännön mukainen”, Suomen Hippoksen jalostusjohtaja Minna Mäenpää kertoo.

Propulsion on kilpaillut Suomessa kaksi kertaa. Hevonen voitti Finlandia-Ajon vuonna 2016 ja sijoittui toiseksi vuonna 2017. Sen voittosumma Suomen kilpailuista on yhteensä 155 000 euroa. Propulsionin Suomen kilpailusuoritusten käsittely on kesken.

Lisätiedot:

Minna Mäenpää, jalostusjohtaja, Suomen Hippos
p. 040-511 2067
minna.maenpaa@hippos.fi