Hyppää sisältöön

Ilmoittautuminen Ponioripäiville 2023 päättyy 16.3. 

Vuoden 2023 Ponioripäivät järjestetään 28.-30. huhtikuuta Lahdessa Koulutuskeskus Salpauksen maneesissa. Ilmoittautuminen Ponioripäiville päättyy 15. maaliskuuta 2023.  

Ponioripäivät ovat ponijalostuksen ammattilaisten vuoden kohokohta. Ponioripäivillä jalostukseenkäyttöoikeutta hakevat vuonohevos-, gotlanninruss-, newforest- ja connemaraoriit. Lisäksi Ponioripäivillä jalostusarvostellaan welsh- ja shetlanninponioriita.    

Kaikki oriit käyvät läpi eläinlääkärintarkastuksen ja rakennearvostelun. Lisäksi niiden liikkeet esitetään vapaana. Osa oriista suorittaa myös käyttökokeen, joka voi rodun mukaan olla joko ratsastus-, ajo- tai ohjasajokoe. Jalostukseen hyväksytty ori saa rodun mukaan joko määräaikaisen tai toistaiseksi voimassa olevan jalostukseenkäyttöoikeuden. Oriiden jalostuksessa noudatetaan alkuperämaiden vaatimuksia.  

Gotlanninruss- connemara- ja newforestinponioriiden tulee suorittaa jalostusarvostelu hyväksytysti jalostusoikeuden saavuttamiseksi. Connemaraoriiden arvosteluun kuuluu myös irtohypytys, josta voidaan vapauttaa painavasta syystä eläinlääkärintodistuksen perusteella. Irtohypytys ja askellajien arviointi tapahtuvat maneesissa.    

Welshponeille (sektiot A, B, C ja D) sekä shetlanninponioriille Ponioripäivillä jalostusarvosteluun osallistuminen on vapaaehtoista. Welshponioriiden jalostukseen hyväksymisen ehtona on hyväksytty eläinlääkärintarkastus. Shetlanninponioriille eläinlääkärintarkastus ja virallinen mittaus on pakollinen. Vain eläinlääkärintarkastuksessa hyväksytyille shetlanninponioriille myönnetään orinumero. Ravikilpailuoikeuden saavat vain jalostusarvosteltujen shetlanninponioriiden jälkeläiset.  

Ilmoittautuminen Ponioripäiville tapahtuu Heppa-järjestelmän näyttelykalenterin kautta.

www.hippos.fi/ponioripaivat   

Jalostusvuodessa 2023 mukana