Hyppää sisältöön

Ponioripäivillä 2024 hyväksyttiin 13 shetlanninponia – newforestinponi Midsummer Thunder 63 NF palkittiin I palkinnolla

Newforestinponiori Midsummer Thunder 63 NF:n on kasvattanut ja omistaa Leena Niemi. Oriin esittäjänä toimi Paula Viita ja ratsastajana Krista Nieminen. Kuva Leena Kahisaari

Ponioripäivät käynnistyivät tänään lauantaina shetlanninponien ja newforestinponien jalostusarvosteluilla. Päivän aikana jalostukseen hyväksyttiin tai palkittiin yhteensä 14 oritta.

Newforestinponi Midsummer Thunder 63 NF (Snowberry Aton 48 NF – Merry Madeleine 634 NF, Ricardo Zaccardi 15 NF) ylsi päivän ainoana I palkintoon. Oriin on kasvattanut ja sen omistaa Leena Niemi. Niemi oli silminnähden onnellinen päivän tuloksesta.

”Aivan mielettömät fiilikset! Päivä meni yli odotusten”, Niemi iloitsi.

Newforestinoriista Filias Goldenough (Lunnalyckans Artist SWE 34 NF – Gumbariza 628 NF, Bazuun SWE 22 NF) ei yltänyt hyväksyntään saakka. Horshaka Mighty Don läpäisi eläinlääkärin tarkastuksen, mutta arvostelu jouduttiin keskeyttämään, kun oriin liike muuttui epäpuhtaaksi kesken irtojuoksutuskokeen.

Viisi shetlanninponia palkittiin ja kahdeksan hyväksyttiin

3-vuotias poniori voidaan palkita korkeintaan II palkinnolla, mutta oriille voidaan 4-vuotiaana tai myöhemmin vahvistaa palkintoluokan korotus, mikäli se täyttää palkintoluokan I vaatimukset käyttöominaisuuksien osalta. Vuoden 2024 Ponioripäivien paras 3-vuotias shetlanninponi oli Mirva Kinnusen esittämä Pineriver’s Houdini. Kuva Leena Kahisaari

Ponioripäivät alkoivat shetlanninponioriiden arvosteluilla. Shetlanninponi voidaan joko hyväksyä tai palkita jalostusarvostelussa. Tämän vuoden Ponioripäivillä yhteensä viisi shetlanninponioritta ylsi II palkintoon ja kahdeksan hyväksyttiin.

3-vuotiaista shetlanninponeista palkittiin kaksi oritta. Parhaan 3-vuotiaan palkinnon sai Hanna Laakeriston kasvattama ja Päivi Jokisen omistama Pineriver’s Houdini (Zilver v.d. Koerberg 330 SH – Pineriver’s Hettie Hope 1435 SH, Junibackens Baloo 122 SH). Elina Korvenniemen omistama Alba Orlando (Kärgårdens Vivaldi 347 SH – Alba Olga 1558 SH, Ytterhalls Kanon 253 SH) oli toinen palkituista 3-vuotiaista.

Maura Tuomen kasvatteja palkittiin kaksi, kun Alba Orlandon lisäksi Alba Orbison (Junibackens Playboy 255 SH – Alba Olga 1558 SH, Ytterhalls Kanon 253 SH) hyväksyttiin toisella palkinnolla. Mirkka Lehtonen oli päivän toinen menestyskasvattajista, kun hänen kasvattinsa Milli’s Cupcake (Finnister Pluto 191 SH – Promisehill Winter Flower, Joytoy v. St. Berknes) ja Milli’s You Got It 299 SH (Oldvicarage Rock Me Amadeus ­– Uget v. Bromishet,  Leandro v. Stal Brammelo) palkittiin niinikään II palkinnolla.

Jalostukseen ilman palkintoa hyväksytyt 3-vuotiaat oriit
Milli’s Druwez (Finnister Pluto 191 SH ­– Promisehill Winter Flower, Joytoy v. St. Berknes)
Million Voices (Emmeros Kanon – My Number One, Sir Douglas)
Pele van Stal Epona (Loki van Stal Epona – Loly Pop de Champert, Vinny de Moussa)
Pikkupirtin El Diablo (Jokimäen Banaani 177 SH – Ponikujan Lissu 1562 SH, Kompis Fritiof 19 SH)

Jalostukseen ilman palkintoa hyväksytyt 4-vuotiaat ja vanhemmat oriit
Springfield Nick (A.S. Namorado 80 SH – Springfield Hortencia 1467 SH, Springfield Vincent 204 SH)
Amadeus v. St. Roma (Lucky Waterbron – Abigail v.d Belschuur 1609 SH, Boss v.d.Brouweri)
Pineriver’s Merlin (Victor v. Stepelo 141 SH – Millbays Moira 1248 SH, Vincent v. Rijswijk 25 SH
Oksalan Gemini (Kevin v. Bunswaard 157 SH – Voutilan Demini 744 SH, Opan 21 SH)

Oriin Springfield Oscar (Kevin v. Bunswaard 157 SH – A.S. Umbra 1587 SH, Valentiino II 85 SH) jalostusarvostelutuloksen vahvistamisen ehtona on lisätutkimus sydämen sivuäänilöydöksen johdosta. Shetlanninponioriit Boreanaz Romesha, Stonebeach Grass, Topi ja Sunnyhill’s Dexter 378 SH eivät läpäisseet eläinlääkärin tarkastusta.

Oriiden arvostellut julkaistaan Heppa- ja Heila-järjestelmissä ja kuvia löytyy Hippoksen kuvapankista.

 

Ponioripäivien tapahtumat jatkuvat huomenna sunnuntaina connemara-, welsh- ja gotlanninrussponien arvosteluilla. Aikataulun ja osallistujat löydät osoitteesta www.hippos.fi/ponioripaivat

Ponioripäivillä jalostukseenkäyttöoikeutta hakevat vuonohevos- gotlanninruss-, newforest- ja connemaraoriit. Lisäksi Ponioripäivillä jalostusarvostellaan welsh- ja shetlanninponioriita.

28.4.2024 korjaus: Ori Horshaka Mighty Don läpäisi hevostarkastuksen. Suoritus keskeytyi irtojuoksutuskokeen aikana.