Hyppää sisältöön

Ponioripäivät 2021: Hyvä valmistelu näkyi kärkiponeissa

Ponioripäivillä nähtiin kahden päivän aikana yhteensä 27 erirotuista ponioritta. Laadukkaiden ja hyvin valmisteltuina esitettyjen ponien ansiosta tammanomistajille on tulevalle astutuskaudelle käytössä hieno kattaus uusia jalostusoriita. 

 

Lauantaina nähtiin yhteensä 14 connemara, new forest -, gotlanninruss- ja welsh-ponioritta. Jalostukseenkäyttöoikeus myönnettiin seraaville oreille:

New forest -oriista Rosalie’s Rebel 53  palkittiin III palkinnolla ja se merkittiin I kantakirjaluokkan. Lord My Life (pääkuvassa) palkittiin II palkinnolla, ja myös se merkittiin I kantakirjaluokkaan.

Rosalie’s Rebel

Welsh-oriista palkittiin II palkinnolla Vliedberg’s Llewelyn Cledwyn (WB) sekä Moondelight Gold Label (WC). Ysselvliedts Lord Byron (WB), Moondelight Honey Boss 39 (WM) ja  Derwen Distant Voyage 24 (WD) hyväksyttiin jalostukseen.

Vliedberg’s Llewelyn Cledwyn

 

Moondelight Gold Label

Gotlanninruss-oreilla käytetään ruotsalaisen alkuperäkantakirjan mukaista viisikohtaista arvostelua ja ne merkitään G-jalostusluokkiin. Sleipnir T saavutti korkeimman GI-luokan, mutta käyttökokeessa kurkusta kuuluneen äänen vuoksi tarvitaan eläinlääkärin todistus ennen kuin jalostukseenkäyttöoikeus voidaan vahvistaa. Norrgårdens Jupiter merkitiin GII-luokkaan.

Norrgårdens Jupiter

 

Sleipnir T

Connemara-oriista palkittiin II palkinnolla Pirttirannan Mick , ja se merkittiin II kantakirjaluokkaan.

Pirttirannan Mick

Käyttökokeessa esitettiin neljä ponia. Käyttökoe on pakollinen gotlanninruss-oreille ja vuonohevosille, joilla käyttökokeen läpäisy on edellytys jalostukseenkäyttöoikeuden saamiseksi. Lauantaina kokeen suorittivat new forest -ori Rosalie’s Rebel 53 NF, connemara-ori So Brian the Brave sekä gotlanninruss-oriit Sleipnir T  ja Norrgårdens Jupiter .

Arvostelulautakunta teki Ponioripäivien mittaan tiivistä yhteistyötä elänlääkäri Meeri Rantasen kanssa. Yhteistyö palveli molemmin päin:

”Pystyimme vaivattomasti vaihtamaan ajatuksia yhteisistä huomioista, ja lautakunnan läsnäolomahdollisuus eläinlääkärin tarkastuksessa antoi taas uudenlaista informaatiota oriista”, lautakunnan varapuheenjohtaja Tuula Pyöriä kiittelee.

Näyttelyssä nähtiin hienosti valmisteltuja oriita – harjoittelu ja valmistelu näkyivät myös tuloksissa.

”Jalostusarvostelussa oriin on oltava ehdottomasti aivan parhaimmillaan, joten esiitymistä ja käsittelyä kannattaa harjoitella. Näyttelyiden seuraaminen vaikkapa verkkolähetyksen välityksellä antaa hyvää mallia siihen, miten oriin kanssa kannatta näyttelyssä toimia”, vinkkaa Tuula Pyöriä.

Shetlanninponit hienoja pintaa syvemmältä 

Sunnuntaina nähtiin 13 shetlaninponioritta. Arvostelulautakunta kiitteli ponien laatua.

”Hienot olivat todella hienoja. Ja kun ykköspalkintoon tarvitaan myös hyväksytty käyttökoetulos, tiedämme että päivän parhaat eivät ole ’just a pretty face’, vaan niissä on aidosti laatua”, kiitteli Tuula Pyöriä.

I-palkinnolla palkittiin Holman EkapokaRagnar Wilson, Usvaniityn Jamie

Usvaniityn Jamie

 

Holman Ekapoka

 

Ragnar Wilson

II-palkinnolla palkittiin Promisehill Jimmy Moonlight, Promisehill Copper Cloud,  Niittykorven Rodolfo

Ilman palkintoa jalostukseen hyväksyttiin Burning Bapu sekä Kapinan Pikku Pätmän ,Mäntylahen Ahvatuuli ja Satumaan Hiutale.

 

Kaikkien oriiden tulokset ovat julkisia ja löytyvät Suomen Hippoksen Heppa-järjestelmästä.

 

 

Lisätietoja:

 

Minna Mäenpää

Jalostusjohtaja

040 511 2067

minna.maenpaa@hippos.fi