Hyppää sisältöön

Orivarsojen laitumellelaskutapahtuma 2.6. Suur-Miehikkälässä – hyvin hoidettu laidun on samalla ympäristöteko 

Kesälaitumet avataan usein touko-kesäkuun vaihteessa. Kuva Pirje Fager-Pintilä

Kymen-Karjalan Hevosjalostusliitto ry järjestää perinteisen orivarsojen laitumellelaskutapahtuman Suur-Miehikkälässä sunnuntaina 2. kesäkuuta. Oikein hoidettu kesälaidun on samaan aikaan hevosten hyvinvoinnin mahdollistaja sekä ympäristöteko.  

Orivarsojen laitumellelasku järjestetään Haukniemessä, osoitteessa Haukiniementie 41, Suur-Miehikkälä. Ensimmäisen kerran oriita laskettiin laitumelle Suur-Miehikkälässä jo vuonna 1962, joten tänä suvena tapahtuma järjestetään jo 62. kertaa. Yleisöä tapahtuma on kerännyt historiassa jopa 2000 henkilöä. 

OHJELMA
klo 11.00 varsojen esittely ja kavioiden numerointi
klo 12.00 varsat lasketaan kesälaitumelle 

Paikalla kahvio ja makkaraa, lapsille poniajelua sekä arvonta pääsylippujen lunastaneiden kesken. Liput 8 euroa, alle 10- vuotiaat ilmaiseksi. Vain käteismaksu. Yleisöä pyydetään saapumaan paikalle hyvissä ajoin. 

Lisätietoja: www.hevosjalostusliitot.fi/kymikarjala  sekä Kymen-Karjalan Hevosjalostusliiton Facebook-sivuilla 

 

Laiduntaminen tuottaa hyvinvointia hevoselle ja ympäristölle   

1-3-vuotiaiden hevosen vieminen kesäksi laitumelle on vuotuinen perinne monelle kasvavalle nuorelle. Laitumella oleville hevosille varmistetaan suoja joko puiden alle tai rakennetun katoksen kautta. Suoja on tärkeä liialliselta kuumuudelta tai rankan vesisateen yllättäessä. Hyvän heinän ja tarvittavan suojan lisäksi hevosilla tulee olla tarjolla vettä ja suolaa sekä mahdollisia kivennäisiä. Hevosten hyvinvointia tarkkaillaan päivittäin ja näin ollen varsat viihtyvät ja pärjääjät laitumella hyvin koko kesän. Laiduntaminen on hyväksi hevosen fyysiselle ja psyykkiselle hyvinvoinnille – sen ympäristöhyödyistä puhumattakaan.  

Agronomi ja ympäristöoikeuden erikoisjuristi Marjaana Pitkänen kertoo alla olevassa videossa seikoista, joihin huomiota kiinnittämällä varmistetaan, että hevoslaidun kasvaa hyvin ja toimii samalla hiilen sitojana. Video on Hevostallien hiilivirrat -hankkeen tuottama.