Hyppää sisältöön

Orilisenssi ehtona oriin jalostuskäytölle – hintaportaisiin muutoksia 

Kuvituskuva. Kuva Pirje Fager-Pintilä

Orilisenssi tulee aktivoida kaikille jalostukseen käytettäville oriille vuosittain. Orilisenssien hinnoittelua yhdenmukaistettiin ja kaikille roduille otetaan vuonna 2022 käyttöön kolme hintaporrasta. 1.1.-31.3.2022, 1.4.-14.9.2022, sekä 15.9.-31.12.2022. Rotukohtaisen orilisenssihinnoittelun löydät Suomen Hippoksen hinnastosta.   

Suomenhevosille, rotuponeille, arabialaisille täysiverisille, ratsuponeille, sekä islanninhevosille orilisenssi on maksuton 31.3. saakka, jonka jälkeen orilisenssin hinta nousee rotukohtaisesti. Orilisenssi myönnetään, kun oriiden osalta on rotukohtaisten vaatimusten mukaisesti toimitettu CEM-testitulokset ja muut lisenssin vaatimat dokumentit.

 

Muutoksia lämminveristen ravihevosten ja suomenhevosten jalostusohjelmiin 

Lämminverisillä ravihevosilla kotisiitosoikeus muuttuu vuoden 2022 astutuksista alkaen. Tästä eteenpäin sekä suomenhevosilla ja lämminverisillä ravihevosilla kotisiitoksella käytettävän oriin jälkeläiset saavat ravikilpailuoikeuden sekä oikeudet kasvattajapalkintoihin edellyttäen että ori ja tamma ovat 100 % saman henkilön omistuksessa astutuksesta varsomiseen. Muutoksen myötä orilisenssi on aktivoiva myös jalostusarvostelemattomille lämminverioriille ja on maksullinen.

Tuontispermalla käytettävistä lämminverioriista tulee toimittaa vuosittaiset valtakirjat oikeudesta oriin käyttöön.

Suomenhevosoriilla muutoksia tulee myös tammamäärään, vuodesta 2022 alkaen suomenhevosori voi astua enintään 100 tammaa vuodessa.

 

Jalostusohjelmien uudistusten myötä ratsuhevosille ja poneille on otettu käyttöön uusi hintaryhmä ”Hyväksymättömän oriin siitoslisenssi”

Mikäli oriille ei ole myönnetty yleistä siitokseenkäyttöoikeutta rotukohtaisten vaatimusten mukaisesti, ja oriin jälkeläinen halutaan rekisteröidä puhdasrotuisena yksilönä rodun kantakirjan pääosastoon, tulee oriille lunastaa orilisenssi astutusvuonna. Orilisenssi on veloitukseton 1.1.-14.9. välillä haettuna. Astutuskauden jälkeen lunastetuista orilisensseistä peritään hinnaston mukainen korotettu maksu. Mikäli oriille ei ole lunastettu orilisenssiä, rekisteröidään varsa statuksella ”muu kuin rekisteröity hevoseläin” ilman isäoriin tietoja.

Mikäli oriille ei ole myönnetty yleistä siitokseenäyttöoikeutta orilisenssin lisäksi astutusvuodelle, ei varsalla ole oikeutta osallistua jalostusarvosteluun.

 

Ratsuponien lisenssihintoihin muutoksia 

Ratsuponeilla siirrytään noudattamaan samaa hintakategoriaa rotuponien kanssa. Sekä ratsuponi- että rotuponijalostukseen hyväksytyillä ratsuponeilla kauden orilisenssi kattaa molempien rotujen lisenssin.

 

Arabialaisten täysiveristen orilisenssi 

Arabialaisilla täysiverisillä siitokseenkäyttöoikeuden saamiseksi tulee oriille aktivoida vuosittainen orilisenssi. Arabialaisten täysiveristen orilisenssimaksu on sama kuin rotuponeilla ja ratsuponeilla. Orilisenssiä ensi kertaa hakevien tulee olla yhteydessä mirka.kivela@hippos.fi, jotta oriin siitokseenkäyttöoikeus lisätään järjestelmään. Tämän jälkeen orilisenssin hakeminen onnistuu sähköisen orilisenssihaun kautta.

 

Muu kuin rekisteröity hevoseläin 

Orilisenssi tulee lunastaa aina kun syntyvä varsa tullaan rekisteröimään Hippoksen ylläpitämään kantakirjaan. Mikäli varsa rekisteröidään statuksella ”muu kuin rekisteröity hevoseläin” ilman rotua tai ulkomaiseen kantakirjaan, ei orilisenssiä tarvitse lunastaa.

 

Testaaminen tarttuvien tautien varalta 

Keinosiemennykseen käytettävät oriit on tutkittava Taylorella equigenitalis-bakteerin (CEM) ja virusarteriitin (Equine viral arteritis EVA) varalta. Jalostukseen hyväksytyistä lämminverisistä ravi- ja ratsuhevosista sekä ratsuponeista tulee ottaa CEM-testi vuosittain, vaikka ne astuisivatkin vain luonnollisesti. Luonnollisesti astuvilla jalostukseen hyväksytyillä suomenhevos-, ratsuponi-, rotuponi- ja arabioriilla CEM-testi on voimassa viisi vuotta (näytteenottovuosi ja neljä seuraavaa vuotta) eli mikäli oriin testi on otettu vuonna 2017 tai aiemmin tulee testi uusia tänä vuonna ennen astutusta. Oriinpitäjä on vastuussa siitä, että oriin tautitestaukset on suoritettu lainsäädännön ja jalostusohjelmien mukaisesti.

CEM-näyte on otettava oriilta ennen seuraavaa siitoskautta joulu-maaliskuun aikana, kuitenkin ennen ensimmäistä astutusta/siemennystä. Mikäli oritta ei ole lainkaan käytetty siitokseen edellisen CEM-näytteen jälkeen, testiä ei tarvitse uusia.

Ruokavirasto toimittaa CEM-testitulokset Suomen Hippokseen automaattisesti, mikäli hevosen omistaja ei sitä erikseen kiellä. Puhtaan CEM-testituloksen päivämäärä merkitään Heppa-järjestelmään Suomen Hippoksessa. EVA-testin tulos tulee merkitä spermansiirtotodistukseen, joka toimitetaan spermalähetyksen mukana.

 

Astutuskirjanpito  

Astutuskirjanpito on velvoite kaikille oriinpitäjille. Raportointi tulee tehdä Heppa-järjestelmään astutusvuonna viimeistään 15. syyskuuta mennessä. Hippoksen ylläpitämien rotujen osalta astutuskirjanpitoa varten oriinpitäjän on pyydettävä oriinpitäjäoikeudet tommi.lahdekorpi@hippos.fi, jotta oriinpitäjä pääsee lisäämään astutukset sähköiseen järjestelmään.

Muiden rotujen ja roduttomien astutuskirjanpitoa edellytetään, mikäli varsa halutaan lisätä sukutiedoilla Hippoksen rekisteriin. Mikäli oriille ei ole aktivoitu orilisenssiä, toimitetaan oriin astutuskirjanpito sähköpostitse jenni.teikari@hippos.fi.

 

Lisätietoja: 

Suomenhevoset ja lämminveriset ravihevoset: Tommi Lähdekorpi, puh. 040 628 1422, tommi.lahdekorpi@hippos.fi

Lämminveriset ratsuhevoset ja ratsuponit: Krista Nyqvist, puh. 020 760 5262, krista.nyqvist@hippos.fi

Connemarat, shetlanninponit, newforestinponit ja welshponit: Sanna Uotila, puh 020 760 5257, sanna.uotila@hippos.fi

Islanninhevoset, gotlanninrussponit ja vuonohevoset: Jenni Teikari, Puh. 020 760 5259, jenni.teikari@hippos.fi

Arabialaiset täysiveriset: Mirka Kivelä, puh. 020 760 5263, mirka.kivela@hippos.fi