Hyppää sisältöön

Oriinpitäjän tulee ilmoittaa astutukset 15.9. mennessä

Kuva Suomenhevosriin silmästä

Oriinpitäjien tulee ilmoittaa vuoden 2021 astutukset viimeistään 15. syyskuuta. Ilmoitusvelvollisuus koskee kaikkia astuneita oriita. Astuttamisten ilmoittaminen Heppa-järjestelmään vaatii orilisenssin.

Oriinpitäjällä on velvollisuus ilmoittaa vuoden 2021 astutusluettelo astutetuista/siemennetyistä tammoista 15.9. mennessä, jolloin sähköinen astutuskirjanpito sulkeutuu. Mikäli oriinpitäjällä ei ole käytössä sähköistä astutuskirjanpitoa, ilmoitetaan astutus oman alueen hevosjalostusliittoon niin ikään 15.9. menneessä.

Astutusluetteloon merkitään kaikki astutus/siemennyspäivät. Astutusluetteloon liitetään oriin mahdolliset spermansiirtotodistukset. 1.10. lähtien ilmoitetuista astutuksista peritään jokaisesta uudesta ilmoituskerrasta 20 € palvelumaksu/ori.

HUOM: jos vuosittainen orilisenssi ei ole aktivoitu, oriinomistajalla ei ole mahdollisuutta tallentaa astutuksia. Tässä tapauksessa hae orilisenssiä Heppa-järjestelmässä tai ole yhteydessä Hippokseen.

Oriinpitäjän muistilista 

 

Astutusten ilmoittaminen vaatii orilisenssin

1.1.2019 lähtien kaikilta siitokseen käytettäviltä kantakirjarotuja edustavilta oriilta on vaadittu orilisenssi. Oriiden sähköinen astutuskirjanpito aukeaa, kun vuosittainen orilisenssi on aktivoitu. Aktivointi tapahtuu hakemalla lisenssiä Heppa-järjestelmässä ja toimittamalla mahdolliset tarvittavat liitteet. Lisenssin hinta määräytyy hakemuksen hyväksymispäivämäärän mukaan. Astutukset pääsee tallentamaan Heppa-järjestelmään oriinpitäjätunnuksilla. Oriinpitäjätunnukset saa ottamalla yhteyttä Hippokseen.

Lämminveristen ratsuhevosoriiden osalta tuontispermaoriiden kohdalla uusille oreille tulee hakea yleinen tai tammakohtainen lupa. Tammakohtainen lupa voidaan myöntää tuontispermaoriille, jolla on voimassa oleva jalostukseenkäyttöoikeus kyseisen rodun jalostukseen hyväksyttävässä kantakirjassa. Aiemmin hyväksyttyjen yleisten tuontispermaoriiden osalta lisenssit tulee aktivoida vuosittain. Tuontispermaoriiden hintaporras nousee 15.9.

Tuontispermaoriin siemenen tilaus oriaseman kautta
Tarkista, onko oriasema aktivoinut oriille yleisen lisenssin kyseiselle vuodelle. Jos on, oriinpitäjä huolehtii astutusten kirjaamisesta Heppaan ja kuittaa syntymätodistuksen, kun kaikki maksut oriasemalle on maksettu. Jos oriasema ei ole aktivoinut oriille yleistä lisenssiä, tulee sinun hakea oriille itse tammakohtaista lisenssiä (katso ohjeet alta).

Tuontispermaoriin siemenen tilaus suoraan ulkomailta
Hae oriille tammakohtainen orilisenssi Heppa- järjestelmästä kohdasta Orilisenssi. Hae ensin ori, sen jälkeen tamma alempana olevasta hakulaatikosta ja paina tallenna. Mikäli oriitta ei löydy Heppa- järjestelmästä, pyydä oriin lisäämistä toimittamalla sähköpostilla oriin nimi, ueln ja hyväksymiskantakirja krista.nyqvist@hippos.fi

Tammakohtainen lisenssi
Tammakohtaisen lisenssin haltijan tulee ilmoittaa tamman siemennyspäivät Hippokseen krista.nyqvist@hippos.fi, jotta varsan pääsee ilmoittamaan syntyneeksi seuraavana vuonna.