Hyppää sisältöön

Näyttelytapahtumia vuodelle 2022 – kauden kruununa Eliitti Champion

Eliittinäyttely on viimeksi järjestetty vuonna 2015 Helsinki International Horse Show´n yhteydessä. Silloin voittajaksi julistettiin welsh-ori Bairdmoor Pegasus. Kuva Pirje Fager-Pintilä

Tamma- ja varsanäyttelytapahtumia kaudelle 2022 on julkaistu Heppa-järjestelmässä. Suomenhevosille kauden uutuutena on käyttösuunnan jalostusarvostelumahdollisuus. Vuoden 2022 näyttelykauden kruununa järjestetään kaikkien rotujen Eliittinäyttely, joka kilpaillaan Hevoset Bastionissa tapahtuman yhteydessä kesäkuussa.

Näyttelyt ovat työkalu, jolla varmistetaan, että eläimet ovat terveitä sekä rakenteeltaan, omaisuuksiltaan ja luonteeltaan käyttötarkoitukseensa sopivia. Näyttelytuloksista saadaan puolueeton arvostelu hevosen tai ponin rakenteesta ja liikkeistä sekä nähdään viitteitä sen vanhempien jalostusarvosta. Erirotuisten hevosten ja ponien arvostelut pohjautuvat rotukohtaisiin vaatimuksiin. Varsanäyttelyiden tarkoituksena on myös tukea kotimaista kasvatusta ja toimia valistavana tilaisuutena kasvattajille. Näyttelyssä käyminen antaa mahdollisuuden totuttaa varsaa lastaukseen, kuljetukseen, vieraisiin hevosiin ja paikkoihin sekä mittaukseen ja tarkastukseen. Ratsu- ja poninäyttelyt järjestetään Suomen Hippoksen toimesta, suomenhevosten sekä lämminveristen ravihevosten näyttelyiden järjestelyistä vastaavat Hevosjalostusliitot.  Ilmoittautuminen näyttelyihin tapahtuu Suomen Hippoksen Heppa-järjestelmän kautta.

Näyttelykalenteri, lämminveriset ratsuhevoset ja ponirodut

Näyttelykalenteri, suomenhevoset ja lämminveriset ravihevoset

 

Käyttösuunta on suomenhevosten uusi jalostusarvostelumahdollisuus

Suomenhevosten jalostusohjelmien uudistuksen yhteydessä julkaistiin työhevossuunnan rinnalle uusi jalostussuunta: käyttöhevonen. Työhevossuunnan laajennuksella työ- ja käyttöhevossuunnaksi halutaan madaltaa kynnystä esittää jalostukseen käyttäviä oriita ja tammoja jalostusarvostelussa. Käyttösuunnan toivotaan tuovan laajennettua pohjaa monimuotoisuuden säilyttämiseen. Oriiden arvosteluun kuuluu ennen jalostusarvostelutilaisuutta klinikalla toteutettu eläinlääkärintarkastus röntgenkuvineen, sekä arvostelutilaisuudessa rakennearvostelu ja käyttökoe ajaen tai ratsastaen. Käyttösuunnan jalostusarvostelutilaisuuksia järjestetään oriille keväällä tamma- ja varsanäyttelyiden yhteydessä ympäri Suomea ja ilmoittautuminen niihin tapahtuu Heppa-järjestelmästä löytyvien käyttösuunnan näyttelytapahtumien kautta.

Oriohjeet – käyttösuunta

Eläinlääkärin pöytäkirja – käyttösuunta

 

Eliittinäyttely kokoaa yhteen näyttelykauden tähdet ja kruunaa Eliitti Championin

Näyttelykauden erikoisuutena tullaan näkemään kaikkien rotujen parhaat yksilöt kokoon kasaava Eliittinäyttely 2022. Hevoset Bastionissa tapahtuman yhteydessä järjestettävä Eliittinäyttelyn finaali kokoaa samalle suoralle kantakirjarotujen (poik. islanninhevoset) parhaimmiston kilpailemaan Eliitti Champion -tittelistä. Eliittinäyttelyn karsinnat kilpaillaan 9. kesäkuuta Harjun oppimiskeskuksen hienoissa puitteissa. Karsinnoista yhteensä kymmenen parasta pääsee seuraavana päivänä Kadettikoulunkadun areenalle kilpailemaan Eliitti Champion -tittelistä. Näyttelyssä tullaan jakamaan rahapalkintoja, ensimmäinen palkinto on upeat 400 euroa. Eliittinäyttelyn kutsu ja lisätiedot julkaistaan myöhemmin.

www.hevosetbastionissa.fi