Hyppää sisältöön

Muistathan hoitaa uudistuvaan alkuperäisrotusopimukseen liittyvät ennakkotoimet 31.12.2022 mennessä

Kuvituskuvassa kaksi suomenhevosta ja kolme varsaa laitumella

Kuvituskuva Pirje Fager-Pintilä

Ruokavirasto muistuttaa, että alkuperäisrotujen kasvattamisen sopimukset uudistuvat vuonna 2023.

Sopimuskausi on jatkossa kalenterivuoden mittainen. Sopimusehtojen tulee täyttyä heti 1.1.2023 alkaen. Tämä tarkoittaa sitä, että tukikelpoisen suomenhevosen tulee olla hakijan hallinnassa viimeistään 31.12.2022.

Uudistuvan alkuperäisrotujen kasvattamisen sopimuksen ehtoja:

  • Uutta ehdoissa: Suomenhevosia tulee olla sopimuksella vähintään yksi.
  • Suomenhevosen tulee olla rekisteröity Suomen Hippokseen ja sillä tulee olla pitopaikka.
  • Suomenhevosen tulee olla hakijan hallinnassa koko sopimuskauden ajan.
  • Uutta ehdoissa: Suomenhevosen on pitänyt saada vähintään yksi puhdasrotuinen jälkeläinen sopimuskautta edeltävien kolmen vuoden aikana. Jälkeläiset pitää olla nähtävissä Suomen Hippos ry:n Heppa-järjestelmässä. Vuonna 2022 syntyneiden varsojen ei tarvitse olla tunnistettuja. Jälkeläisenä huomioidaan myös Heppa-järjestelmään ilmoitettu kuolleena syntynyt puhdasrotuinen jälkeläinen.
  • Sopimukselta poistettu hevonen on mahdollista korvata toisella hevosella 14 vrk aikana sopimushevosen poistamisen jälkeen. Korvaajahevosen tulee täyttää tuen ehdot korvaushetkellä. Korvaaminen pitää ilmoittaa 14 vrk aikana sopimushevosen poistamisesta ELY-keskukseen. Uutta ehdoissa: Hevonen voidaan poistaa sopimukselta ilman että sitä korvataan toisella hevosella. Poistosta tulee ilmoittaa ELY-keskukseen 14 vrk aikana sopimukselta poistamisesta. Tällöin korvausta ei makseta.

Vuoden 2023 sopimuksia voi hakea verkkoasiointipalvelu Vipussa alkuvuonna (hakuaikataulu tarkentuu myöhemmin). Hakemiseen tarvitset maaseutuviranomaisen antaman tilatunnuksen.

Suomenhevosesta maksettava korvaus on lausuntokierroksella olleessa valtioneuvoston asetuksessa hieman enemmän kuin viime vuonna (300 €/hevonen/vuosi)

Vanhat sopimukset voi pitää voimassa

Eläimiä voi olla ensi vuoden 2023 alussa sekä vanhalla että uudella sopimuksella. Vanhan sopimuksen mukaista korvausta maksetaan täysimääräisenä 30.4.2023 asti. Tämän jälkeen uuden sopimuksen mukaista korvausta maksetaan 1.5. ja 31.12. väliseltä ajalta, jos eläin on myös vanhalla sopimuksella.

Jos eläin on ainoastaan uudella vuoden 2023 sopimuksella, siitä maksetaan sitoumusvuoden korvaus vuoden 2023 tukitason mukaisesti.

 

10.6.2022 Ruokavirasto tiedottaa: Alkuperäisrotujen kasvattamisen sopimukset uudistuvat ensi vuonna

1.7.2022 Kooste suomenhevosia koskevan alkuperäisrodun kasvattamisen tukiehdoista