Hyppää sisältöön

Miten ammattivalmentaja valitsee tähtivarsan? – Paneelikeskustelu käynnistää Ypäjän varsahuutokaupan 8.9.2023

Kuvituskuva

Paneelikeskustelussa omia vinkkejään varsan valintaan ovat kertomassa Jarno Kauhanen, Hannu-Pekka Korpi, Jonna Irri sekä Riina Rekilä.

Jarno Kauhanen, Hannu-Pekka Korpi, Jonna Irri sekä Riina Rekilä kertovat Ypäjän varsahuutokaupan paneelikeskustelussa omat oppinsa varsan valintaan. Huutokauppa on arvokas osa suomalaista hevosurheilukulttuuria.

Ypäjän perinteinen varsahuutokauppa järjestetään jälleen perjantaina 8.9. Varsahuutokauppa on ainutlaatuinen tapahtuma, jossa vuoden ikäiset ravihevosen alut etsivät uusia omistajia.

”Tänä vuonna huutokaupassa nähdään ennätysmäärä varsoja, sillä niitä ilmoitettiin myyntiin yhteensä 112. Varsalistaan tutustumalla huomaa, että esillä on paljon laadukkaita varsoja”, huutokaupan järjestämisestä vastaavan Starinita Oy:n toimitusjohtaja Mitja Nummenmaa kertoo tyytyväisenä.

Mutta kuinka tunnistaa varsan laatu ja mihin ammattivalmentaja kiinnittää erityisesti huomiota? Tähän kysymykseen oman näkemyksensä kertovat Jarno Kauhanen, Hannu-Pekka Korpi, Jonna Irri sekä Riina Rekilä huutokaupan oheisohjelmana järjestettävässä paneelikeskustelussa. Keskustelussa selvitetään muun muassa, millaisiin asioihin valmentajat kiinnittävät huomiota varsan suvussa tai jalostusdatassa, millä lailla varsaan tutustutaan paikan päällä ja mihin kiinnitetään huomiota sen liikkeissä.

”Hevosen osto on aina jännittävää ja huutokauppaan liittyy vielä aivan omanlainen jännityksensä hinnan muodostuessa reaaliaikaisesti huutojen mukaan. Halusimme tarjota huutokaupan yhteyteen myös tietoa hevoskaupan konkareilta jokaiselle hevosen ostosta kiinnostuneelle”, kasvattamisen ja omistamisen johtaja Kimmo Lampinen Suomen Hippoksesta kertoo.

Paneelikeskustelu alkaa klo 15 ja sen juontaa Lauri Hyvönen. Yleisöllä on mahdollisuus esittää omia kysymyksiä panelisteille. Keskustelu lähetetään suorana VeikkausTV:n kautta, ja se tulee katsottavaksi  tallenteena myös Suomen Hippoksen YouTube-kanavalle.

Ensikertalaiselle: Mikä ihmeen hevoshuutokauppa?

Huutokauppa on etenkin nuorten hevosten kauppamuotona perinteinen ja arvokas, eikä liity konkurssipesiin tai alennusmyynteihin.

”Hevoshuutokauppa on juhlatapahtuma, jossa kasvattajat tuovat saman päivän aikana esittelyyn useita varsoja potentiaalisten uusien hevosenomistajien arvioitavaksi. Varsat esitellään jo ennakkoon kattavasti varsahuutokaupan sivuilla ja varsinaiseen tapahtumapäivään kuuluu hevosiin tutustuminen, niiden esittely ja itse kaupanteko, jossa korkein tarjous voittaa”, Nummenmaa kertoo.

Huutaminen tapahtuu kättä nostamalla. Voittavan huudon tehnyt ostaja allekirjoittaa ostositoumuksen ja siirtyy huutokauppatoimistolle maksamaan varsan. Huutokauppaan on myös etähuutomahdollisuus. Etähuutaminen vaatii ennakkoilmoittautumisen sekä ennakkoon talletettavan käsirahan.

Kauppatapa on avoin ja hevosten hyvinvoinnin näkökulmat nousevat esiin, kun ostajat pääsevät tutustumaan laajaan ryhmään eri kasvattajien saman ikäluokan varsoja. Varsat ja niiden myyjät ovat paikan päällä, joten tutustuminen ja lisäkysymysten esittäminen on helppoa.

Huutokauppaan voi tulla viihtymään ilman ostoaikeitakin.

”Huutokaupan seuraaminen on antoisaa, vaikka tavoitteena ei olisi ostaa omaa varsaa. Tapahtumassa on mahdollisuus päästä lähelle suomalaista huippukasvatusta, vaihtaa ajatuksia ammattilaisten, harrastajien ja muiden hevosmielisten kanssa sekä nauttia tarjoiluista. Koulutuksellista näkökulmaa tarjoava paneelikeskustelu tuo vielä arvokasta lisäsisältöä jokaiselle.”

Ypäjän varsahuutokaupan ohjelma:
Varsoihin tutustuminen klo 12
Paneelikeskustelu klo 15
Huutokauppa alkaa klo 18 ja kestää arviolta noin klo 23.00.

VeikkausTV lähettää sekä paneelikeskustelun että varsahuutokaupan suorana lähetyksenä.

 

Osta liput ja tutustu huutokaupassa myytäviin varsoihin ja päivän ohjelmaan.