Hyppää sisältöön

Mikrosirujen saatavuudessa haasteita

Kuvassa mikrosiru sekä sen tarkastuslaite

Ruokaviraston hyväksymien maakoodillisten mikrosirujen saatavuudessa on haasteita, jotka voivat aiheuttaa hetkellisen tauon tunnistuskauteen 2022.  

Tunnistuskausi on käynnissä, mutta mikrosirujen saatavuudessa on haasteita. Tämän hetken arvion mukaan uusia siruja odotetaan saapuvaksi marraskuun lopulla.

”Saatavuutta on yritetty selvittää elokuusta lähtien”, kasvattamisen ja omistamisen johtaja Kimmo Lampinen taustoittaa.

”Onneksi vuonna 2022 syntyneistä varsoista lähes kolmannes on jo tunnistettu ja sirutettu, joten vielä toistaiseksi tunnistajat ovat pystyneet toiminaan lähes normaalisti. Mutta on mahdollista, että marraskuussa he voivat joutua hetkeksi keskeyttämään sirutukset. Pitkästä viiveestä ei kuitenkaan pitäisi olla kyse, mutta taukoon syytä varautua. Tilanne on harmillinen, mutta olemme toiveikkaita siitä, että ratkaisu vaikuttaisi olevan nyt jo lähellä”, Lampinen päättää.

Tunnistusasetuksen mukaan kaikki 21.4.2021 jälkeen syntyneet varsat tulee olla sirutettu maakoodillisella sirulla. Mikrosirukoodit haetaan Ruokavirastolta ja käytössä olevan mallin tulee olla myös Ruokaviraston hyväksymä. Suomen Hippos tilaa sirut maahantuojalta ja toimittaa tunnistajien käyttöön.

Tunnistajan käynti -info (pdf)