Hyppää sisältöön

Luomutar voitti suomenhevosten valtakunnallisen Ponsse Työmestaruuden jo neljännen kerran

Mikko Uusimäki ja Luomutar vetokokeessa

Mikko Uusimäen ja Luomuttaren yhteistyö on vaikuttavaa. Uusimäki on luvannut auttaa kaikkia työmestaruudesta ja siihen valmistautumisesta kiinnostuneita. Kuva Pirje Fager-Pintilä

Vuoden 2021 suomenhevosten valtakunnallinen Ponsse Työmestaruus järjestettiin Kokemäen raviradalla aurinkoisissa olosuhteissa. Kilpailussa oli mukana yhdeksän valjakkoa, joista peräti viisi oli kilpailun ensikertalaisia. Vuoden 2021 Työmestaruus toteutettiin uusien sääntöjen puitteissa, mikä mahdollisti myös jalostusarvostelemattomien tammojen ja oriiden sekä ruunien osallistumisen kilpailuun ensimmäistä kertaa. Voittoon ylsi tänäkin vuonna jo neljännen mestaruutensa ottanut 20-vuotias tamma Luomutar ja Mikko Uusimäki. Työmestaruuden historiassa vain Vinkale-Tyttö on pystynyt samaan.

Luomutar (Luomus Jr – Selissa, Selmeri) on Uusimäen isän Immo Uusimäen kasvatti ja valjakko on yhdessä osallistunut työmestaruuksiin jo ennätykselliset 14 kertaa. Luomuttaren ja Uusimäen yhteistyö on ainutlaatuista ja luottamus toisiinsa huokuu molemmista.
”Valjakon yhteistyö, tapa, jolla hevonen ja ohjastaja toimivat ja kommunikoivat on suorastaan liikuttavaa, poikkeuksellisen viisas hevonen”, hehkutti myös lautakunnan puheenjohtajana toiminut Jenni Timlin.

Juoksu- ja käyntisosuuksien jälkeen Luomutar lähti vetokokeeseen kuudennelta sijalta. Uusimäki oli sen vuoksi voitostaan hieman yllättynyt.
”Hyvältä tuntuu, vaikka voitto oli yllätys, kun raskaalle veto-osuudelle lähdettiin takamatkalla. Hevonen ei tänään yrittänyt kaikkea irti itsestään vaan veti hieman säästöliekillä. Vuosi kerrallaan jatketaan, mutta toivotaan, että joku nuori veisi tittelin jo seuraavan kerran”, kuvaili Mikko Uusimäki tunnelmiaan voittajakehässä.

Toiseksi kilpailussa sijoittui kilpailuiden ensikertalainen Luomuksen Lahja (Suikun Ralli – P.V. Luomus, Patrik) ohjastajanaan Matti Makkonen. Makkonen on itse kokenut työkilpailujen kävijä ja ohjasti ensikertalaisen tamman erinomaiseen suoritukseen. Luomuksen Lahja veti yhteensä 8 porrasta ja sai vetotyylistä 2,5 pistettä.

Kilpailun parhaana kävelijänä Työhevosharrastajien erikoispalkinnolla palkittu Pelitin (Romea Lax – Pelotin, A.T. Vinski) ja Kauko Tuominen veivät nimiinsä tällä kertaa kokonaiskilpailun kolmannen sijan. Tuominen oli mukana kilpailussa kahdella hevoselle, joista Tähden Piirros ei tällä kertaa saavuttanut vetokokeesta hyväksyttyä tulosta.

”Päivän olosuhteet suosivat kilpailun järjestämistä, mutta radan pohja oli kostea ja raskas, mistä johtui suuri kitka vetokokeessa.  Tämä vaikeutti myös perinteisesti hyvien vetäjien suorittamista. Raskaiden veto-olosuhteiden vuoksi hevosille annettiin mahdollisuus kaikkien portaiden välissä enintään neljään pysähdykseen”, Jenni Timlin kertoi.

”Vaikka olosuhteet olivat raskaat, niin voittajaksi selviytynyt Luomutar teki erinomaisen vetokokeen. Tämä osoittaa myös sen, että vuosien työllä ja hyvällä valmistelulla on mahdollisuus hienoihin suorituksiin. Uskon, että kaikilla kilpailun osallistujilla on hyvät edellytyksen kehittyä tulevina vuosina mestaruustasolle”, Timlin jatkoi.

”Työmestaruus toteutettiin ensimmäistä kertaa uusilla säännöillä. Tämä vuosi osoitti, että työhevoskilpailut kiinnostavat ja muutoksille on tarvetta. Työmestaruuksien järjestämistä tullaan jatkamaan yhteistyössä paikallisten seurojen ja hevosjalostusliittojen kanssa tulevinakin vuosina. Tahtotilamme on kehittää työmestaruutta edelleen ja luoda varsinaisen mestaruusluokan rinnalle aloittavia valjakoita paremmin tukeva kisälliluokka. Työhevosperinteen säilyttäminen sekä kehittäminen on erittäin tärkeää ja näitä tukevia ratkaisuja on hyvä miettiä yhteistyössä eri tahojen kanssa”, korosti Suomen Hippoksen jalostusjohtaja Minna Mäenpää.

Kilpailijoiden välillä vallitseva hyvä yhteishenki ja koko tapahtuman lämmin tunnelma näkyi koko päivän ajan. Tietotaidon siirtäminen tuleville sukupolville on tärkeää suomenhevosen ja hevosmiestaidon säilyttämiseksi, ja myös siinä Työmestaruuskilpailulla on tärkeä rooli. Kuvassa tamma Softis. Kuva Pirje Fager-Pintilä

Tulokset

  1. Luomutar (Luomus Jr – Selissa, Selmeri) / Mikko Uusimäki
  2. Luomuksen Lahja (Suikun Ralli – P.V. Luomus, Patrik) / Matti Makkonen
  3. Pelitin (Romea Lax – Pelotin, A.T. Vinski) / Kauko Tuominen
  4. Tolopan Tyttö (Murron Titaani – Muskotti, Vilkki) / Teuvo Isokääntä
  5. Kesäsade (Kesä-Toto – Kutterin Puru, Uskimus) / Tapio Karhunen

Kokonaistulokset

Tapahtuman tallenne

Kuvia Hippoksen kuvapankissa

www.hippos.fi/tyomestaruus

Työmestaruuskilpailussa maan parhaat suomenhevoset kilpailevat työmestaruuden SM-tittelistä. Mestaruus ratkaistaan kolmella osakokeella: 1000 metrin juoksukoe, 500 metrin käyntikoe 500 kilon kuormalla ja vetokoe, jossa vedetään rekeä hiekkaesteessä. Parhaan yhteispistemäärän saavuttanut hevonen voittaa SM-tittelin ja kilpailuun voittajalle määrätyn rahapalkinnon. Kilpailun tarkoituksena on hevoskulttuurin, perinteisten hevosmiestaitojen, suomenhevosen monikäyttöisyyden ja sen geneettisen vaihtelun edistäminen.

 

Rahapalkintojen lisäksi tapahtumassa jaettiin useita tuotepalkintoja.

* Voittajahevoselle Ponsse loimi, seppele sekä kukat LUOMUTAR
* Eduskunnan hevosystäväinseuran Siro-Veistos kiertopalkinto LUOMUTAR
* Suomen Työhevosyhdistys lahjoittamat Mikko Uusimäen valmistamat Kakkula-aisat parhaalle kävelijälle PELITIN
* Voittajahevosen kasvattajalle Kokemäen Hevoskasvatusyhdistys ry lahjoittaa 100 euron lahjakortin Hankkijalle LUOMUTAR
* Kolmen parhaan hevosen omistajalle Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueen hevosenomistajat ry
(Var-Sat ry) lahjoitivat lahjakortit Hankkijalle 1) 100€, 2) 60€, 3) 40€
* Kaikki osallistujat palkittiin Hankkija Oy:n lahjoittamilla tuotepalkinnoilla

Suomen Työhevosharrastajat palkitsivat
* Parhaan vetotuloksen saavuttanut valjakko: Käsin painettu puuluokki LUOMUTAR
* Paras ensikertalainen hevonen: Työohjat LUOMUKSEN LAHJA
* Paras ensikertalainen jalostusarvostelematon hevonen: Työohjat LUOMUKSEN LAHJA