Hyppää sisältöön

Laatuponikilpailu tuo lahjakkaat ponit esille

poni, palkintojenjakokuva

4-vuotiaat ponit saavat Laatuponikilpailu-tulostensa perusteella myös kasvattajapisteitä. Kuvassa vuoden 2021 4-vuotiaiden askellajivoittaja Jonna's Belinda (WD), ratsastajanaan Sissi Rentto. Jonna’s Belinda nähdään Laatuponikilpailussa tänä vuonna 5-vuotiaiden luokassa.

Laatuponikilpailu on nuorille 2–5-vuotialle rotu- ja ratsuponeille suunnattu tapahtuma, jonka järjestää Suomen Welsh-poni ja cob yhdistys ry. Myös ponin ostoa suunnittelevalle monipuolinen kisatapahtuma on mainio paikka tarkastaa kotimaisen ponitarjonnan laadukas taso. Kuluvasta vuodesta alkaen 4-vuotiaden kilpailutulokset ovat nähtävissä myös Hippoksen Heila-jalostustietojärjestelmässä.

Laatuponikilpailussa Aulangon Ratsastuskoululla Hämeenlinnassa nähdään hieno kattaus eri ikäisiä rotu- ja ratsuponeja este-, askellaji- ja ajokokeissa.

”Laatuponikilpailu on ainutlaatuisen monipuolinen kilpailutapahtuma, joka palvelee niin katsojia, kasvattajia kuin poninomistajia”, kertoo Suomen Hippoksen Ratsu- ja ponitiimin vetäjä Tea Niemi.

Laatuponikilpailussa arvostelu on jokaisen ponin kohdalla rodusta riippumatta samanlainen: 2–3-vuotiaiden ponien rakenne ja askellajit arvioidaan ja lisäksi ne esitetään irtohypytettynä. Myös 4–5-vuotiaiden ponien rakenne arvioidaan, ja ne voidaan arvostella joko askellaji- tai estearvostellen tai jopa molemmissa. Askellajiponit esitetään ajaen tai ratsain, ja ne suorittavat nuorille poneille laaditun askellajiohjelman. Esteponit hyppäävät radan.

Ponin rodulla ole arvostelun kannalta merkitystä, vaan ponit on jaettu viiteen eri säkäkorkeusluokkaan, joissa tasoitusta annetaan säkäkorkeuden mukaan. Myös varsoneiden tammojen erityistilanne huomioidaan: 5-vuotias varsonut tamma osallistuu 4-vuotiaiden arvosteluun.

 

Ensiaskel laadukkaalle käyttöponin uralle

”Eri rotujen arviointi perustuu rotutyypillisiin piirteisiin, ja siksi shetlanninponi voi mitellä samalla viivalla isompien rotuponien kanssa. Championeista löytyykin vuosien varrelta kaiken rotuisia poneja”, Tea Niemi taustoittaa.

Laatuponikilpailu on ollut monen menestyjän ensiaskel monipuoliselle ja menestyksekkäälle kisa- ja näyttelyuralle. Laatuponikilpailussa panostetaan hyviin kokemuksiin niin nuorille poneille kuin sen ihmisille: kasvattajille ja omistajille sekä esittäjille ja ratsastajille. Nuoren ponin kanssa ehtii ennen aikuisikää käydä tutustumassa näyttelymaailmaan useamman kerran ponin uran alkuvuosina.

”Mikään muu tapahtuma ei anna näin monipuolista informaatiota nuoren ponin ominaisuuksista!”, kiittää Tea Niemi. ”Monipuolinen arvostelu mahdollistaa sen, että todelliset helmet varmasti löydetään. Laatuponikilpailussa tullut menestys ennustaa tulevaa – varhaislahjakkaalle myöhempi menestyminen onkin sitten koulutuksesta kiinni.”

 

Kotimainen ponitarjonta kannatta katsastaa

Sanonta ’Hyvä hevonen tekee jo läsnäolollaan vaikutuksen, rodusta riippumatta’ pätee myös Laatuponikisoissa. Suomalainen ponikasvatus on kansainvälisesti erittäin vertailukelpoista, ja poninostohaaveissa kannattaa kotimainen tarjonta todellakin katsastaa:

”Mikäli etsii laadukasta ponia, kannattaa ulkomaanreissujen lisäksi istahtaa Laatuponikisan katsomoon tarkkailemaan nuoria poneja. Laatua löytyy kotimaan tarjonnasta, kun on oikeassa paikassa oikeaan aikaan”, Tea Niemi vinkkaa. ”Kasvattajalle myös laatuponikisa on alan hot spot löytää ponille tavoitteellinen koti. Parhaat myydään tiskin alta. Kasvattajan kannattaa viimeistään ennen tapahtumaa ilmoittaa poni Heilan Hevospörssin myyntilistoille.”

Suomen Hippoksen Heila-jalostusjärjestelmä on kaikkineen mainio käsiohjelma myös Laatuponikisan katsomoon. Sukutaulujen lisäksi Heilasta löytyy asiantuntija-artikkeleita ja vaikkapa Testiparitus-työkalu tulevaisuuden jalostus- tai kasvatustyön tueksi.

”Heila-jalostusjärjestelmää kehitetään jatkuvasti palvelemaan monipuolisemmin myös poniasiakkaita. Tulevan viikonlopun kilpailusta alkaen 4-vuotiaiden Laatuponikilpailu-tulokset kirjataan Heilaan, ja ne ovat sieltä jatkossakin kasvattajien ja kaikkien kiinnostuneiden käytössä.”

 

 

 

Laatuponikilpailun virallinen tapahtumasivu Facebookissa. Viikonlopun aikataulut löytyvät tapahtuman sivuilta.

Kurkista Heilasta Laatuponi-kilpailun menestyjiä vuosien varrelta:

S.W. Summer’s Dream Prince

Laatuponi: 2011 askellaji-champion, kansainvälisesti menestynyt valjakkoponi

 

Backwoods Zahara

Laatuponi: 2011 junior-champion, 2012-2013 askellaji- ja este-champion, 2014 Ponibreeders-kasvattajakilpailun askellajivoittaja, 2015 Ponibreeders-kilpailun askellaji-II., SM-tasolla ponien kouluratsastus,  joukkue-SM-hopeamitalisti

 

Klockas Ikaros

Laatuponi: 2012 estechampion, kansallisen tason kouluponi, koulutustaso Va B

 

Not At All Lu Art

Laatuponi: 2014 junior-champion, 2016 ajo-champion, 2022 shetlanninponien valjakkomestari, 2021 hopeaa. näyttelypalkittu useasti parhanaa minishetlanninponina

 

Sammalisen Kristalli

Laatuponi: 2015 junior champion, niittänyt mainetta rotunäyttelyissä

 

Snowberry Aton

Laatuponi: 2015-2016 askellaji-champion, 2016 Kansallinen poninäyttely BIS

 

Minion Verde

Laatuponi: 2019 askellaji-champion, 2022 kouluratsastuksen joukkue-SM (3.), kouluratsastuksen 6-v Champion finaali (2.) koulutustaso Va A, tähtää GP-tasolle

Heila-jalostusjärjestelmään voit itse lisätä kuvia hevosista ja poneista. Hae tunnukset ja täydennä osaltasi Heila-jalostusjärjestelmän tietokantaa! Kuvat ovat automaattisesti käytössä myös Heilan Hevospörssin myynti-ilmoituksissa.