Hyppää sisältöön

Laatuarvosteluun 2022 ilmoitettiin 62 ratsukkoa – estehevoset areenalla torstaina, kenttä- ja kouluhevoset sunnuntaina

Laatuarvostelun 2022 mainoskuva

Laatuarvostelu tarjoaa nuorelle hevoselle näytönpaikan huipputuomareiden silmien alla koesuorituksessa sekä rakennearvostelussa. Lisäksi tapahtumassa jaetaan rahapalkintoja ja kasvattajapisteitä, joilla voi kerryttää kasvattajapalkintopottia.

Ypäjän Hevosopistolla kilpailtavaan Laatuarvosteluun ilmoittautui yhteensä 62 ratsukkoa, joista seitsemän osallistuu kenttähevosten, 25 estehevosten ja 30 kouluhevosten arvosteluun. Estehevosten Laatuarvostelu kilpaillaan torstaina 18.8. klo 10.30 alkaen Hevosopiston juhlakentällä. Kenttähevosten vuoro on puolestaan sunnuntaina 21.8. klo 9.00 alkaen Derby-areenalla ja askellajihevosten klo 13.15 alkaen juhlakentällä. Laatuarvostelu järjestetään Nuorten Hevosten Festivaalin yhteydessä. Tapahtumaan on vapaa pääsy ja ilmaista verkkolähetystä voi seurata Hevosopiston YouTube -kanavalla.

Laatuarvostelu on vuosittainen laatukilpailu 4-vuotiaille lämminverisille ratsuhevosille, sekä varsoneille 5-vuotiaille lämminverisille ratsutammoille. Laatuarvostelussa hevoset mitataan ja rakennearvostellaan voimassa olevien Laatuarvostelu-sääntöjen mukaisesti. Estehevoset arvostellaan esteradalla, missä arvioidaan mm. tekniikka, kapasiteettia ja ratsastettavuutta. Askellajihevoset suorittavat askellajien arvioinnin kouluradalla. Kenttähevoset suorittavat oman kokeensa, joka koostuu maastoesteitä sisältävästä estekokeesta ja vapaamuotoisemmasta askellajien arvioinnista.

Tuomarit
Laatuarvostelun 2022 tuomareina nähdään oman lajinsa rautaisia ammattilaisia niin kotimaasta kuin ulkomailta. Askellajihevosten suorituksia arvostelemassa ovat SRL:n kansallisen tason GP-tuomari, I- ja II-tason valmentaja sekä FWB-hevoskasvattaja Anne-Mari Pekonen Suomesta ja kansainvälisesti tunnettu kouluratsastustuomari ja -valmentaja sekä mm. SWB orilautakunnan asiantuntija Frenk Jespers Hollannista. Estehevosia tuomaroivat puolestaan entinen kansainvälisen tason kilparatsastaja, valmentaja ja Master -ratsastukseno­pettaja Carl-Harry Frey sekä kansallisella ja kansainvälisellä tasolla menestynyt maajoukkuetason tähtiratsastaja Maiju Mallat. Kenttähevosia arvostelee niin ikään Carl-Harry Frey yhteistyössä ratsastuksenopettaja, kenttäratsastuksen erikoisammattivalmentaja ja agrologi Maria Möllerin kanssa. Rakennetuomareina toimivat vuosien kokemuksella ammattilaiset Annu Stenqvist (askellaji- ja kenttähevoset) ja Liisa Kaitala (estehevoset).

LÄHTÖLISTAT (linkkejä lisätään listojen valmistuttua)

Torstai 18.8.2022 Estehevoset
Sunnuntai 21.8.2022 Kenttähevoset
Sunnuntai 21.8.202 Askellajihevoset

KÄSIOHJELMA, estehevoset 

KÄSIOHJELMA, kenttähevoset 

KÄSIOHJELMA, kouluhevoset 

Linkki lähetykseen, estehevoset 

Linkki lähetykseen, kenttähevoset

Linkki lähetykseen, kouluhevoset

Lisätietoja Laatuarvostelusta löydät FWB-yhdistyksen sivuilta.

Laatuarvosteluun osallistuvat hevoset mitataan ja niiden identiteetti tarkistetaan ennen verryttelyyn menoa. Tämä tapahtuu raviradan hiekkalaatikon puoleisen päädyn valjastuskatoksessa. Mittaus aukeaa klo 9.30 ja pysyy avoinna, kunnes kaikki osallistujat on mitattu. Verryttely tapahtuu Derby-areenan päädyssä.

Laatuarvostelu on vuosittainen laatukilpailu 4-vuotiaille lämminverisille ratsuhevosille, sekä varsoneille 5-vuotiaille lämminverisille ratsutammoille. Hevosen tulee olla FWB-kantakirjan pääosastoon tai muuhun hyväksyttyyn kantakirjaan merkitty ja täyttää polveutumisvaatimukset. Lajiensa viisi parasta FWB-hevosta kerryttävät kasvattajapistepottejaan 50–40–30–30–30. Kasvattajapisteiden perusteella maksetaan kasvattajapalkinnot hevoskasvatuksen ja hevosurheilun edistämiseen käytettävästä rahoituksesta maa- ja metsätalousministeriön kautta. Lisäksi jokaisen lajin viiden parhaan hevosen omistajalle maksetaan rahapalkinto 500–350–280–140–110 €. Yhteensä palkintoja jaetaan lähes 8000 €. Laatuarvostelun järjestävät yhteistyössä FWB-yhdistys, Suomen Hippos ja Ypäjän Hevosopisto.