Hyppää sisältöön

Laatuarvostelu 21.8. ja 23.8. Ypäjällä – lauantaina tarjolla myös tamma- ja varsanäyttely

Laatuarvostelussa nähdään tulevaisuuden tähtiä ja Suomen parhaita urheiluhevosia. Tapahtuman kumppanina toimii kotimainen Oriasema Helasuo.

Lämminveristen ratsuhevosten Laatuarvostelu 2024 järjestetään Ypäjän Hevosopistolla Nuorten Hevosten Festivaalin yhteydessä. Estehevosten Laatuarvostelu kilpaillaan 21. elokuuta ja askellaji- sekä kenttähevosten 23. elokuuta. Viime vuonna Laatuarvostelun yhteydessä järjestetty tamma- ja varsanäyttely saa jatkoa tänä vuonna.

 

Mikä on Laatuarvostelu?
Laatuarvostelu on FWB-yhdistyksen, Suomen Hippoksen ja Ypäjän Hevosopiston vuosittainen järjestämä laatukilpailu 4-vuotiaille lämminverisille ratsuhevosille, sekä varsoneille 5-vuotiaille lämminverisille ratsutammoille.

Lajiensa viisi parasta FWB-hevosta kerryttävät kasvattajapistepottejaan 50–40–30–30–30. Kasvattajapisteiden perusteella maksetaan kasvattajapalkinnot hevoskasvatuksen ja hevosurheilun edistämiseen käytettävästä rahoituksesta maa- ja metsätalousministeriön kautta. Lisäksi lajin viiden parhaan hevosen omistajalle maksetaan rahapalkintoja 500–350–280–140–110 €. Kaikkien sijoittuneiden kesken jaetaan myös ylimääräinen 1 500 euron palkintopotti Hevosgaalan huutokaupasta kertyneistä tuotoista.

 

Mitä Laatuarvostelussa tehdään?
Laatuarvostelussa hevoset mitataan ja rakennearvostellaan voimassa olevien sääntöjen mukaisesti. Estehevoset arvostellaan esteradalla, missä arvioidaan mm. tekniikka, kapasiteettia ja ratsastettavuutta. Askellajihevoset suorittavat askellajien arvioinnin kouluradalla. Kenttähevoset suorittavat oman kokeensa, joka koostuu maastoesteitä sisältävästä estekokeesta ja vapaamuotoisemmasta askellajien arvioinnista. Hevosen saama kokonaisarvostelu antaa kattavan kuvan senhetkisestä kapasiteetista ja kyvyistä.

 

Kenellä on osallistumisoikeus Laatuarvosteluun?
Laatuarvosteluun osallistumisoikeus on 4-vuotiailla lämminverisillä ratsuhevosilla, sekä varsoneilla 5-vuotiailla lämminverisilla ratsutammoilla. Laatuarvosteluun ilmoitettavan hevosen tulee olla FWB-kantakirjan sääntöjen mukaan FWB-kantakirjan pääosastoon rekisteröity ja polveutua jalostukseen hyväksytystä oriista (pelkkä viranomaistietokantaan merkitseminen ei riitä). Myös muuhun hyväksyttyyn kantakirjaan ensirekisteröidyt hevoset, jotka täyttävät polveutumisvaatimukset, voivat osallistua.

 

Järjestetäänkö myös tänä vuonna tamma- ja varsanäyttely?

Kyllä järjestetään ratsuhevosille ja ratsuponeille, tosin omana tapahtumapäivänään eli lauantaina 24. elokuuta. Näyttelyyn osallistuvat varsat ovat mukana myös Näyttelyliigassa 2024. Laatuarvosteluun osallistuvien tammojen on mahdollista saada jalostusarvostelu myös laatuarvostelusuorituksen yhteydessä.

 

Kuinka tapahtumaan ilmoittaudutaan?
Ilmoittautuminen Laatuarvosteluun tapahtuu SRL:n kilpailujärjestelmä KIPAn kautta kutsun julkaisun jälkeen. Ohjeet ja ratapiirrokset julkaistaan KIPAssa niiden valmistuttua, päivityksiä on tiedossa ainakin kenttähevosten maastoesterataan. Huomioithan, että ratsastajalla täytyy olla vähintään seuratason lisenssi voimassa ja hevosilta edellytetään ajantasaisia rokotuksia kilpailusääntöjen mukaisesti. Mikäli tammalle halutaan samalla myös jalostusarvostelu, tulee kommenttikenttään kirjoittaa ”osallistuu jalostusarvosteluun”. Tamman jalostusarvostelu laskutetaan erikseen Heppa-järjestelmän kautta.

Ilmoittautuminen Laatuarvosteluun ja Nuorten Hevosten Festivaaliin tulee tehdä 14. elokuuta mennessä. Ilmoittautumisten peruutukset vain KIPAn (tai ilmoittautumisajan jälkeen Hevosopiston) kautta. Lähtölistat julkaistaan Equipessa. Ilmoittautuminen tamma- ja varsanäyttelyyn tulee tehdä 5. elokuuta mennessä. Näyttelyn aikataulu julkaistaan Heppa-järjestelmässä.

 

Ilmoittautumislinkit Laatuarvosteluun löydät KIPA-järjestelmästä

Ilmoittautuminen tamma- ja varsanäyttelyyn tapahtuu Heppa-järjestelmän kautta

Lisätietoja Nuorten Hevosten Festivaalista

 

Laatuarvostelu 2024 tuomarit
Estehevoset: Carl-Harry Frey ja Uve Asmussen (DE)
Kenttähevoset: Tarja-Tuulikki Lehtonen ja Carl-Harry Frey
Askellajihevoset: Anne-Mari Miss ja Frenk Jespers (NL)
Rakennearvostelu: Anna Pajanen ja Outi Talvi (este) ja Annu Stenqvist ja Heidi Sihvo (kenttä- ja askellaji)
Tamma- ja varsanäyttely: Annu Stenqvist ja Heidi Sihvo

Oikeudet tuomarimuutoksiin pidätetään.

 

Seuraa Laatuarvostelun päivityksiä mm. FWB-yhdistyksen nettisivulla ja somekanavilla Facebookissa ja Instagramissa. Laatuarvostelun järjestävät yhteistyössä FWB-yhdistys, Suomen Hippos ja Ypäjän Hevosopisto