Hyppää sisältöön

Laatuarvostelu 2022 järjestetään 18.8. ja 21.8. Ypäjän Hevosopistolla

Kuvituskuvana mainos Laatuarvostelusta 2022

Laatuarvostelussa nähdään tulevaisuuden tähtiä ja Suomen parhaita urheiluhevosia.

Lämminveristen ratsuhevosten Laatuarvostelu järjestetään viime vuoden tavoin Ypäjän Hevosopistolla Nuorten Hevosten Festivaalin yhteydessä. Estehevosten Laatuarvostelu kilpaillaan 18. elokuuta ja askellaji- sekä kenttähevosten 21. elokuuta.

 

Mikä on Laatuarvostelu?
Laatuarvostelu on FWB-yhdistyksen ja Suomen Hippoksen järjestämä vuosittainen laatukilpailu 4-vuotiaille lämminverisille ratsuhevosille, sekä varsoneille 5-vuotiaille lämminverisille ratsutammoille. Lajiensa viisi parasta FWB-hevosta kerryttävät kasvattajapistepottejaan 50-40-30-30-30. Kasvattajapisteiden perusteella maksetaan kasvattajapalkinnot hevoskasvatuksen ja hevosurheilun edistämiseen käytettävästä rahoituksesta maa- ja metsätalousministeriön kautta. Lisäksi jokaisen lajin viiden parhaan hevosen omistajalle maksetaan rahapalkinto 500-350-280-140-110 €. Yhteensä palkintoja jaetaan lähes 8000 €.

 

Mitä Laatuarvostelussa tehdään?
Hevoset mitataan ja rakennearvostellaan voimassa olevien Laatuarvostelu-sääntöjen mukaisesti. Estehevoset arvostellaan esteradalla, missä arvioidaan mm. tekniikka, kapasiteettia ja ratsastettavuutta. Askellajihevoset suorittavat askellajien arvioinnin kouluradalla. Kenttähevoset suorittavat oman kokeensa, joka koostuu maastoesteitä sisältävästä estekokeesta ja vapaamuotoisemmasta askellajien arvioinnista.

 

Kuka voi osallistua Laatuarvosteluun?
Laatuarvosteluun ilmoitettavan hevosen tulee olla FWB-kantakirjan sääntöjen mukaan FWB-kantakirjan pääosastoon rekisteröity ja polveutua jalostukseen hyväksytystä oriista (pelkkä viranomaistietokantaan merkitseminen ei riitä). Myös muuhun hyväksyttyyn kantakirjaan ensirekisteröidyt hevoset, jotka täyttävät polveutumisvaatimukset, voivat osallistua.

 

Kuinka Laatuarvosteluun ilmoittaudutaan?
Ilmoittautuminen tapahtuu SRL:n kilpailujärjestelmä KIPAn kautta kutsun julkaisun jälkeen. Osallistumisoikeutta Laatuarvosteluun ei ole rajattu ainoastaan yhteen luokkaan. Huomioithan kuitenkin, että ratsastajalla täytyy olla vähintään seuratason lisenssi voimassa ja hevosilta edellytetään ajantasaisia rokotuksia kilpailusääntöjen mukaisesti. Ilmoittautuminen Laatuarvosteluun ja Nuorten Hevosten Festivaaliin tulee tehdä 14. elokuusta mennessä ja ilmoittautuminen avataan kutsujen julkaisun jälkeen heinäkuussa. Ilmoittautumisten peruutukset vain KIPAn (tai ilmoittautumisajan jälkeen Hevosopiston) kautta. Lähtölistat julkaistaan Equipessa.

 

Laatuarvostelu 2022 tuomarit
Anne-Mari Pekonen (askellaji), Carl-Harry Frey (este ja kenttä), Maria Möller (kenttä), Annu Stenqvist (rakenne, askellaji- ja kenttähevoset), Anna Pajanen (rakenne, estehevoset), tuomaristo täydentyy vielä toisella askellaji- ja estetuomarilla. 

 

Seuraa Laatuarvostelun päivityksiä mm. FWB-yhdistyksen nettisivulla ja somekanavilla Facebookissa ja Instagramissa!

 

Laatuarvostelu on vuosittainen laatukilpailu 4-vuotiaille lämminverisille ratsuhevosille, sekä varsoneille 5-vuotiaille lämminverisille ratsutammoille. Hevosen tulee olla FWB-kantakirjan pääosastoon tai muuhun hyväksyttyyn kantakirjaan merkitty ja täyttää polveutumisvaatimukset. Laatuarvostelun järjestävät yhteistyössä FWB-yhdistys, Suomen Hippos ja Ypäjän Hevosopisto.