Hyppää sisältöön

Laatuarvostelu 18.8. ja 20.8. Ypäjän Hevosopistolla – katso kutsu ja ilmoittaudu

Laatuarvostelussa nähdään tulevaisuuden tähtiä ja Suomen parhaita urheiluhevosia. Tapahtuman kumppanina Oriasema Helasuo.

Lämminveristen ratsuhevosten Laatuarvostelu järjestetään jälleen elokuussa Ypäjän Hevosopistolla Nuorten Hevosten Festivaalin yhteydessä. Este- ja kenttähevosten Laatuarvostelu kilpaillaan 18. elokuuta ja askellajihevosten 20. elokuuta. Tänä vuonna tapahtuman yhteydessä järjestetään myös tamma- ja varsanäyttely 18.8.2023.

Laatuarvostelu on FWB-yhdistyksen ja Suomen Hippoksen järjestämä vuosittainen laatukilpailu 4-vuotiaille lämminverisille ratsuhevosille, sekä varsoneille 5-vuotiaille lämminverisille ratsutammoille. Laatuarvosteluun ilmoitettavan hevosen tulee olla FWB-kantakirjan sääntöjen mukaan FWB-kantakirjan pääosastoon rekisteröity ja polveutua jalostukseen hyväksytystä oriista (pelkkä viranomaistietokantaan merkitseminen ei riitä). Myös muuhun hyväksyttyyn kantakirjaan ensirekisteröidyt hevoset, jotka täyttävät polveutumisvaatimukset, voivat osallistua. 

Lajiensa viisi parasta FWB-hevosta kerryttävät kasvattajapistepottejaan 50–40–30–30–30. Kasvattajapisteiden perusteella maksetaan kasvattajapalkinnot hevoskasvatuksen ja hevosurheilun edistämiseen käytettävästä rahoituksesta maa- ja metsätalousministeriön kautta. Lisäksi jokaisen lajin viiden parhaan hevosen omistajalle maksetaan rahapalkinto 500–350–280–140–110 €.  

Laatuarvostelu tarjoaa mahdollisuuden kattavaan kokonaisarvioon

Laatuarvostelussa hevoset mitataan ja rakennearvostellaan voimassa olevien sääntöjen mukaisesti. Estehevoset arvostellaan esteradalla, missä arvioidaan mm. tekniikka, kapasiteettia ja ratsastettavuutta. Askellajihevoset suorittavat askellajien arvioinnin kouluradalla. Kenttähevoset suorittavat oman kokeensa, joka koostuu maastoesteitä sisältävästä estekokeesta ja vapaamuotoisemmasta askellajien arvioinnista. Hevosen saama kokonaisarvostelu antaa kattavan kuvan senhetkisestä kapasiteetista ja kyvyistä.  

Tapahtuman yhteydessä järjestetään myös tamma- ja varsanäyttely

Tänä vuonna tapahtuman yhteydessä tullaan järjestämään myös ratsu- ja ponitorujen tamma- ja varsanäyttely. Näyttelyn ajankohta on perjantai 18. elokuuta. Ilmoittautuminen tamma- ja varsanäyttelyyn tulee tehdä 30.7. mennessä Heppa-järjestelmän näyttelykalenterin kautta. Näyttelyyn osallistuvat varsat ovat mukana myös Näyttelyliigassa 2023.  

Laatuarvosteluun osallistuvien tammojen on myös mahdollista saada jalostusarvostelu laatuarvostelusuorituksen yhteydessä. Ilmoittautuminen Laatuarvosteluilmoittautumisen yhteydessä kommenttikenttää hyödyntäen. Jalostusarvostelun hinta on 50€ ja se laskutetaan erikseen Heppa-järjestelmän kautta.

Ilmoittautuminen Laatuarvosteluun päättyy 14.8.

Ilmoittautuminen tapahtuu SRL:n kilpailujärjestelmä KIPAn kautta. Huomioithan, että ratsastajalla täytyy olla vähintään seuratason lisenssi voimassa ja hevosilta edellytetään ajantasaisia rokotuksia kilpailusääntöjen mukaisesti. Ilmoittautuminen Laatuarvosteluun ja Nuorten Hevosten Festivaaliin tulee tehdä 14. elokuuta mennessä. Mikäli tammalle halutaan samalla myös jalostusarvostelu, tulee kommenttikenttään kirjoittaa ”osallistuu jalostusarvosteluun”. Ilmoittautumisten peruutukset vain KIPAn (tai ilmoittautumisajan jälkeen Hevosopiston) kautta. Lähtölistat julkaistaan Equipessa.

Estehevosten ilmoittautuminen laatuarvosteluun 2023

Askellajihevosten ilmoittautuminen laatuarvosteluun 2023

Kenttähevosten ilmoittautuminen laatuarvosteluun 2023

Kutsu 2023  Ohjeet 2023  Kenttähevosten ratapiirros 2022  Esterata 2021  Kouluohjelma 2021

 Tuomarit 2023

Estehevoset: Erin Characklis ja Carl-Harry Frey
Kenttähevoset: Carl-Harry Frey ja Maria Möller
Askellajihevoset: Anne-Mari Pekonen ja Frenk Jespers 
Rakennearvostelu: Anna Pajanen sekä Annu Stenqvist (este- ja kenttä) ja Heidi Sihvo (askellaji)
Tamma- ja varsanäyttely: Annu Stenqvist ja Frenk Jespers

(oikeudet tuomarimuutoksiin pidätetään)

Seuraa Laatuarvostelun päivityksiä mm. FWB-yhdistyksen nettisivulla ja somekanavilla Facebookissa ja Instagramissa.

Laatuarvostelun järjestävät yhteistyössä FWB-yhdistys, Suomen Hippos ja Ypäjän Hevosopisto.