Hyppää sisältöön

Komarovista tuli Barkov – mitä kaikkea hevosta nimettäessä tulee ottaa huomioon?

Barkov on yksi vuonna 2021 syntyneistä varsoista. Vaikka alkuperäinen nimiehdotus ei mennytkään läpi, löytyi vaihtoehtoinen nimi nopeasti. Kuva: Kirsi Silvas

Kevät on uusien varsojen aikaa. Uuden elämän mukana tulee vastaan myös kysymys – millä nimellä varsa rekisteröidään tietokantaan? Pilke silmäkulmassa on hevosten nimiä valitessa sallittua, mutta perusasiat kannattaa ottaa huomioon. Tutustu Hippoksen kasvattajan ja omistajan palveluiden ohjeisiin.

Hevosten persoonalliset nimet ovat tuttuja myös hevospiirien ulkopuolella, ja vuosien mittaan hevosten rekisterinpitäjänä toimiva Hippos on saanut mitä kekseliäimpiä nimi ehdotuksia hyväksyttäväkseen. Milloin raviradoilla vastustajia lyö Kaappi ja milloin tasavallassa esiintyy myös Sheikki.

Huumorille on tilaa myös hevosten nimeämisten kohdalla, mutta tietyt perussäännöt tulee käydä läpi ennen nimiehdotusten antamista.

”Kaikkien suomenhevosten ja lämminveristen ravihevosten nimet saisivat olla maksimissaan 18 merkkiä pitkiä, ja harvemmin ehdotuksissa näkee liian pitkiä nimiä. Lisäksi kannattaa pitää mielessä jalostusvaliokunnan linjaukset samojen nimien käytöstä. On olemassa tietyt rajat, milloin samaa nimeä voidaan antaa toiselle hevoselle, mutta hyvin vahva suositus on, että jokainen hevonen saisi sen oman uniikin nimensä. Jos kyseessä on sitten jalostus- tai kilpailutoiminnassa menestynyt hevonen, niin esimerkiksi uutta Vieteriä ei tule syntymään. Näiden hevosten nimet ovat sitten ainutkertaisia”, suomenhevosia rekisteröivä Soila Lehmusvaara Hippoksen kasvattajien ja omistajien palveluista kertoo.

Samannimisyys ei tarkoita pelkkää tekstiasua, vaan myös nimen lausuminen tulee ottaa huomioon.

”Jos raveissa juoksisi esimerkiksi Kalleksi nimetty hevonen, ja jos nimi alkaa C:llä tai K:lla, niin kuulija ei tuota kirjoitusasua pysty erottamaan.”

”Lisäksi myös joissain tilanteissa joudutaan miettimään hevosen nimen etuliitettä. Esimerkiksi Tähti-nimisiä on jo niin paljon, ettei niitä hyväksytä enää rekisteriin. Hevonen tulee pystyä löytämään rekisteristä ja liian yleinen nimen alku hankaloittaa nimen hakemista”, Lehmusvaara kertoo.

Inspiraatioita nimille voi saada hyvin arkisista asioita. Edellä mainitun Kaapin sisaruksiin lukeutuvat muun muassa Ämpäri, Suola ja Tärpätti. Viime vuosina hevosten nimissä ovat toistuneet myös kansankieleen pesiytyneet sanamuunnokset, joista viime vuonna syntyneistä varsoista hauskuutti esimerkiksi Saitalan Ranttu.

Hippoksessa nokkelat nimiehdotukset saavat pääasiassa vihreää valoa ja pienellä tutkimuksella vältetään suurin osa nimiehdotusten hylkäämisistä.

”Tänä vuonna saimme nimiehdotuksen Komarov-nimelle, jossa ei sinällään ollut mitään mitä ei oltaisi voitu hyväksyä. Rekisteristä löytyi kuitenkin toinen hevonen, millä lähes sama nimi oli käytössä, joten jouduimme sen hylkäämään”, Lehmusvaara kertoo.

Tässä, kuten muissakin tapauksissa, korvaavaa nimeä ei tarvinnut miettiä pitkään.

”Komarovista tuli sitten nopeasti Barkov.”

Kunnioitus edellä

Eri aikakauden ilmiöt tulevat myös nimissä vastaan. Historiassa kansaa puhuttaneita negatiivisiakin asioita on lähestytty tragikoomisin tavoin.

Hevosten nimeämistä on tutkinut Suomessa mm. Marja Kalske väitöskirjassaan ”Suomessa syntyneiden hevosten nimistö” vuodelta 2005. Yli 500 sivua sisältävässä väitöskirjassa historiaa ja taustoja hevosten nimeämisten taustalla käydään läpi perin pohjin.

Historiassa hevosten nimityksissä on huomioita dopingkäryt, jääkiekon maailmanmestaruudet sekä Euroviisu-voitto.

”Vuoden 2001 hiihdon MM-skandaalin jälkeen talleihin saatiin Hemohes- ja Hepohes-tyyppisiä nimiä. Ne kommentoivat oman ajan tapahtumia. En olisi kieltämässä niitä”, tutkija Marja Kalske kommentoi hevosten nimeämistä ja hyvän maun rajaa.

Pilkettä silmäkulmasta saa siis löytyä myös tutkijan mukaan. Yhden asian nimeämissä Kalske näkee kuitenkin ajattomana.

”Uskonnollinen, poliittinen ja etninen kunnioitus voittavat alaa. Ei ole hevosväen edun mukaista toimia tätä trendiä vastaan.  Ihmisten kunnioitus ei ole muoti, joka voi tulla ja mennä”, Kalske tiivistää.

Suomen Hippoksen ohjeistus varsojen nimeämisiin:

Suomenhevoset ja lämminveriset ravihevoset

  • Rekisteriin ei hyväksytä siellä jo olevaa nimeä (sekä kirjoitettuna ja/tai lausuttuna samanlaista). Mikäli maahantuodun hevosen nimi on jo rekisterissä, lisätään nimen perään syntymämaan koodi. Mikäli edellisen nimenkantajan kuolemasta on kulunut vähintään 30 vuotta tai kuolinajan puuttuessa syntymästä vähintään 40 vuotta, voidaan nimi antaa uudelleen käyttöön. Jalostus- tai kilpailutoiminnassa merkittävästi menestyneiden hevosten nimiä ei anneta uudelleen käyttöön. Jalostukseen hyväksytyn oriin nimen voi saada uudelleen käyttöön ainoastaan Suomen Hippoksen poikkeusluvalla.
  • Hevosen nimen pituus tulee olla välimerkkeineen ja välilyönteineen enintään 18 merkkiä, ja siinä saa olla korkeintaan neljä erikseen kirjoitettua osaa.
  • Esitetyn nimen tulee olla kokonaan samaa kieltä. Suomenhevosten nimet ovat joko suomea tai ruotsia. Lämminveristen ravihevosten nimet ovat pääsääntöisesti englantia.
  • Kasvattaja on itse vastuussa nimistä, jotka ovat yleisesti tunnettuja tavaramerkkejä, tuotenimiä, tunnetun henkilön, liikeyrityksen tai yhtiön nimiä. Suomen Hippos ei ole vastuussa eikä korvausvelvollinen, mikäli tällaisen nimen käytöstä aiheutuu jatkotoimia. Suomen Hippoksella on oikeus olla hyväksymättä nimeä, joka on yleisesti tunnettu tuote- tai tavaramerkki tai tunnetun henkilön nimi.
  • Hevosen nimessä ei pääsääntöisesti saa olla yksittäisiä kirjaimia eikä kirjainyhdistelmiä (poikkeuksena jo ennestään käytössä olevat tunnetut kasvattajatunnukset).
  •  Aro-, Eri- ja Ero-alkuisia väliviivalla kirjoitettuja suomenhevosten nimiä ei hyväksytä kilpailurekisteriin.
  • Suomen Hippoksen rekisteröijä hylkää nimiehdotukset, jotka ovat hyvän maun vastaisia, loukkaavia tai pornografisia. Nimi tulee olla helposti lausuttavissa.
  • Hevosen nimi on hyväksytty vasta kun sen rekisteröinti on suoritettu loppuun ja sille on tehty hevospassi.

Kasvattaja saa itse päättää nimen oikeinkirjoitusasusta. Suomen Hippos suosittelee, että nimi kirjoitetaan suomen kielen oikeinkirjoitussääntöjä noudattaen.

Ratsut ja ponit

  • 23 merkkiä 
  • Nimi ei saa olla jo käytössä Suomeen rekisteröidyllä H-, R-, P- tai T- lajin hevosella, jonka syntymästä on kulunut alle 40 vuotta tai kuolemasta alle 30 vuotta 
  • Käytössä suomalaiset aakkoset, erikoismerkkien käyttö käsitellään tapauskohtaisesti ja hyväksyttävissä vakiintuneiden ulkomaisten kielten kirjoitusasun mukaisesti ( pl. islanninhevoset, joille hyväksytään islantilaiset aakkoset ja nimet, jotka noudattavat FEIF-sääntöjä)
  • Ei suositella käytettäväksi nimiliitettä, joka on jo käytössä tunnetulla kasvattajalla. Yksittäisiä kirjaimia ei katsoa kasvattajatunnuksiksi 
  • Ei saa olla loukkaava 
  • Kasvattajalla on vastuu nimenkäytön tekijänoikeuksista, Hippos ei tarkista käyttöoikeutta nimeen 
  • Kahden tai useamman kielen yhdistelmänimiä ei sallita, nimi vain yhdellä kielellä 

Heittomerkki hyväksytään nimessä, jos 

  • jos se on alkuperämaan kantakirjan nimisääntöjen mukaan mahdollista ja  
  • jos se tarkoittaa jotain ulkomaisella kielellä (esim. D’accord) tai  
  • tai jos se tulee selkeästi isän tai emän nimestä (esim. D’Avie) 

 

  • Hippos pitää kirjaa hylätyistä nimistä omaan käyttöön 
  • Hippoksella on oikeus nimetä hevonen, jollei hyväksyttyä nimeä toimiteta 10 kk ikään mennessä 

Korjattu 24.5.2021 kello 15.13: Tarkennettu, että 18 merkin ohjeistus koskee suomenhevosten ja lämminveristen ravihevosten nimeämisohjeita.