Hyppää sisältöön

Käyttösuunnan suomenhevosoriiden jalostusarvostelut 2024 

Eri suuntien jalostusoriit löydät Heila-jalostusjärjestelmästä.  

Työhevosten käyttösuunnan (Tk) oriiden jalostusarvostelutilaisuudet 2024 on julkaistu Heppa-järjestelmässä. Tk-suunnan orinäyttelyitä järjestetään kuudella eri paikkakunnalla ympäri Suomen. Ensimmäinen jalostusarvostelutilaisuus on maaliskuussa Ypäjällä, ilmoittautuminen näyttelyyn päättyy jo 26. helmikuuta.  

Käyttösuunnan jalostusarvostelutilaisuudet 2024  

Pvm  Paikkakunta  Viimeinen ilmoittautumispäivä 
25.3.2024  Ypäjä  26.2.2024 
8.5.2024  Lappeenranta   10.4.2024 
14.5.2024  Kiuruvesi  10.4.2024 
25.5.2024  Jyväskylä  28.4.2024 
31.5.2024  Oulu  28.4.2024 
4.10.2024  Lahti  4.9.2024 

 

Suomenhevosten ja lämminveristen ravihevosten vuoden 2024 näyttelykalenterin löydät kokonaisuudessaan Heppa-järjestelmästä.  

 

Röntgenkuvat, hammastutkimus, eläinlääkärin tarkastus 

Työhevosen käyttöhevossuunnan oriilta vaaditaan röntgenkuvat, hammas- ja purentatarkastus sekä kliininen eläinlääkärin tarkastus ennen näyttelyä. Kuvat ja skannatut lomakkeet tulee toimittaa Suomen Hippokseen viimeiseen ilmoittautumispäivään mennessä osoitteeseen rtg@hippos.fi. Viestin otsikkoon oriin nimi ja rekisterinumero. 

 

Osallistumismaksu 

Osallistumismaksu on käyttösuunnan oriilla 200 € (sisältää orilisenssin). Osallistumismaksu laskutetaan Hippoksesta ja se tulee olla maksettuna ennen näyttelyä. 

 

Rakennearvostelu ja ajo- tai ratsastuskoe 

Näyttelypaikalla ori mitataan ja siitä tehdään rakennearvostelu maasta käsin esitettynä. Lisäksi ori suorittaa joko ajo- tai ratsastuskokeen. Oriin omistaja/haltija ilmoittaa ilmoittautumisen yhteydessä kumman kokeen ori suorittaa. Ajo- ja ratsastuskokeen vaatimukset löytyvät jalostusohjelmasta. Koe suoritetaan oriin oman kuskin/ratsastajan ohjastamana/ratsastamana. 

 

Kesäihottumatarkastus 

Näyttelyssä havaitut kesäihottumaan viittaavat oireet hevosella kirjataan aina ylös jalostusarvostelulausuntoon. Kaikilta jalostukseen hyväksytyiltä suomenhevosoriilta vaaditaan lisäksi eläinlääkärin tekemä kesäihottumatarkastus, joka tehdään hyväksyntää seuraavan heinä-syyskuun välisenä aikana. Tarkastuksen suorittaa oriinomistajan tai -haltijan valitsema eläinlääkäri, kustannuksista vastaa oriin omistaja/haltija. Tarkastuksen tulokset lisätään oriin jalostusarvostelulausuntoon. Mikäli kesäihottumatarkastusta ei tehdä, ei oriin jalostukseenkäyttöoikeus ole voimassa. 

 

Tammojen jalostusarvostelu käyttösuunnalle 

Myös suomenhevostammat voidaan jalostusarvostella käyttösuunnalle. Tammoilta ei vaadita röntgenkuvia tai muita eläinlääkärin tarkastuksia. Tammoille tehdään näyttelyssä samalla tavoin mittaus ja rakennearvostelu kuin oriillakin ja lisäksi tammat suorittavat käyttökokeen valintansa mukaisesti joko ajaen tai ratsain. 

 

Näyttelyiden rokotusmääräykset 2024 

1.1.2024 alkaen Hippoksen tamma- ja varsanäyttelyihin, sekä oriiden jalostusarvostelutilaisuuksiin osallistuvilla hevosilla ja poneilla tulee olla Hippoksen näyttelysääntöjen mukaisesti voimassa oleva rokotussuoja hevosinfluenssaa vastaan. 

  • Kalenterivuonna 2024 1-vuotiaaksi kääntyvällä tai sitä vanhemmalla hevosella tai ponilla tulee olla vähintään kaksi perusrokotetta annettuna.
  • Toinen perusrokote tulee antaa 21–92 vrk:n kuluessa ensimmäisestä perusrokotteesta.
  • Viimeisimmän rokotteen antamisesta tulee olla kulunut vähintään 5 vrk ja enintään 365vrk. 

Lisätietoja ja lomakkeet: www.hippos.fi/kayttosuunta  

Soila Lehmusvaara 
Puh. 020 760 5253
soila.lehmusvaara@hippos.fi