Hyppää sisältöön

Käyttöhevossuunnan oriiden jalostusarvostelut 2023

Aika-Ajo Jokimaalla 27.4.2022 kuva Iita-Maria Ahtiainen

Suomenhevosten tamma- ja varsanäyttelykalenteri sekä samalla työhevosten käyttösuunnan (Tk) oriiden jalostusarvostelutilaisuudet on julkaistu Heppa-järjestelmässä. Kevätkaudella Tk-suunnan orinäyttelyitä järjestetään kuudella eri paikkakunnalla.

Pvm Paikkakunta Viimeinen ilmoittautumispäivä
3.4. Ypäjä 3.3.
25.4. Lahti 17.3.
5.5. Seinäjoki 5.4.
15.5. Lappeenranta 14.4.
22.5. Rovaniemi 14.4.
5.6. Jyväskylä 5.5.

Kevätkauden näyttelyt ovat merkitty näyttelykalenteriin pääsääntöisesti kaksipäiväisiksi, toisena päivänä jalostusarvostellaan tammat ja Tk-suunnan oriit ja toisena varsat. Mikäli hevosmäärä jää vähäiseksi, voidaan näyttely pitää yksipäiväisenä. Tällöin päivämäärät ovat seuraavat:

Pvm Paikkakunta Yksipäiväisenä pidettävän näyttelyn päivämäärä
3.-4.4. Ypäjä 3.4.
25.4. Lahti 25.4.
5.-6.5. Seinäjoki 6.5.
15.-16.5. Lappeenranta 15.5.
22.-23.5. Rovaniemi 22.5.
5.-6.6. Jyväskylä 6.6.

 

Mikäli näyttely järjestetään yksipäiväisenä, tiedotetaan siitä mahdollisimman pian, kuitenkin viimeistään heti tammojen ja varsojen viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeen.

Röntgenkuvat, hammastutkimus, eläinlääkärin tarkastus

Työhevosen käyttöhevossuunnan oriilta vaaditaan röntgenkuvat, hammas- ja purentatarkastus sekä kliininen eläinlääkärin tarkastus ennen näyttelyä. Kuvat ja skannatut lomakkeet tulee toimittaa Suomen Hippokseen viimeiseen ilmoittautumispäivään mennessä osoitteeseen rtg@hippos.fi. Viestin otsikkoon oriin nimi ja rekisterinumero.

Osallistumismaksu

Osallistumismaksu on käyttösuunnan oriilla 200 € (sisältää orilisenssin). Osallistumismaksu laskutetaan Hippoksesta ja se tulee olla maksettuna ennen näyttelyä.

Rakennearvostelu ja ajo- tai ratsastuskoe

Näyttelypaikalla ori mitataan ja siitä tehdään rakennearvostelu maasta käsin esitettynä. Lisäksi ori suorittaa joko ajo- tai ratsastuskokeen. Oriin omistaja/haltija ilmoittaa ilmoittautumisen yhteydessä kumman kokeen ori suorittaa. Ajo- ja ratsastuskokeen vaatimukset löytyvät jalostusohjelmasta. Koe suoritetaan oriin oman kuskin/ratsastajan ohjastamana/ratsastamana.

Kesäihottumatarkastus

Näyttelyssä havaitut kesäihottumaan viittaavat oireet hevosella kirjataan aina ylös jalostusarvostelulausuntoon. Kaikilta jalostukseen hyväksytyiltä suomenhevosoriilta vaaditaan lisäksi eläinlääkärin tekemä kesäihottumatarkastus, joka tehdään hyväksyntää seuraavan heinä-syyskuun välisenä aikana. Tarkastuksen suorittaa oriinomistajan tai -haltijan valitsema eläinlääkäri, kustannuksista vastaa oriin omistaja/haltija. Tarkastuksen tulokset lisätään oriin jalostusarvostelulausuntoon. Mikäli kesäihottumatarkastusta ei tehdä, ei oriin jalostukseenkäyttöoikeus ole voimassa.

Tammojen jalostusarvostelu käyttösuunnalle

Myös suomenhevostammat voidaan jalostusarvostella käyttösuunnalle. Tammoilta ei vaadita röntgenkuvia tai muita eläinlääkärin tarkastuksia. Tammoille tehdään näyttelyssä samalla tavoin mittaus ja rakennearvostelu kuin oriillakin ja lisäksi tammat suorittavat käyttökokeen valintansa mukaisesti joko ajaen tai ratsain.

Lisätietoja:

Näyttelykalenteriin

Lomakkeet ohjeineen löytyvät Hippoksen nettisivuilta

Jalostusoriin röntgen-, hammas- ja purentatutkimus

Käyttösuunnan suomenhevosoriin eläinlääkäripöytäkirja

Kesäihottumalomake

Käyttöhevossuunnan oriohje

Jalostusohjelma suomenhevosille

* Julkaistu ensimmäisen kerran 30.1.2023