Hyppää sisältöön

Juoksijaoriit aloittavat jalostusvuoden

Nuoria  ja menestyneitä suomenhevosia sekä mielenkiintoisia uusia lämminverioriita – tätä on tarjolla Juoksijaoripäivilläpäivillä 17.-18. helmikuuta Lahdessa. Tapahtumaa pääset seuraamaan paikan päällä Lahden Jokimaalla tai verkkolähetyksenä Suomen Hippoksen Youtube-kanavalla.

Suomen Hippoksen Jalostusvuosi 2022 käynnistyy hienolla juoksijajalostuskokonaisuudella: Lahden Jokimaalla nähdään 17.-18.2.2. laadukas joukko jalostusarvosteltavia oriita. Tänäkin vuonna yleisö pääsee seuraamaan jalostusarvostelua suorana verkkolähetyksenä Suomen Hippoksen Youtube-kanavan kautta.

”Tulevien jalostusoriiden näkeminen ikään kuin kulissien takana ja kilparadan ulkopuolella on tilaisuus, jota erityisesti orivalintoja pohtivan kasvattajan ei kannata jättää väliin. Päivien aikana on mahdollisuus nähdä mm. usean lahjakkaan 5-vuotiaan suomenhevosen jalostusarvostelu sekä mielenkiintoisia uusia tuontioriita. Kaiken kaikkiaan tiedossa on hieno tapahtuma yhteensä 25 oriin voimin”, toteaa Suomen Hippoksen kasvatuksen ja omistamisen johtaja Minna Mäenpää.

Jalostusarvostelu on työtä seuraavien sukupolvien hyväksi

Oriiden jalostusarvostelu ei ole ulkonäkökilpailu, vaan kokonaisvaltainen arviointi yksilön ominaisuuksista – terveydentilaan ja yleisiä terveysominaisuuksia unohtamatta. Kun ori on riittävän laadukas ja se hyväksytään jalostusarvostelussa, se saa jalostukseenkäyttöoikeuden loppuiäkseen. Juoksijaoriin arvostelukokonaisuuteen kuuluvat myös sen vanhempien sekä jälkeläisten suoritukset – puhutaan yksilön BLUP-indeksistä, jossa nämä kaikki on otettu huomioon.

Hevosten läpi elämän kestävästä hyvinvoinnista huolehtiminen alkaa oikeanlaisten jalostusominaisuuksien valinnasta. Jalostustapahtumat, oriiden jalostusarvostelut mukaan lukien, ovat työkalu, jolla varmistetaan, että hevoset ovat terveitä, rakenteeltaan, omaisuuksiltaan ja luonteeltaan käyttötarkoitukseensa sopivia.

Juoksijahevosjalostuksella kuten muullakin kotieläinjalostuksella pyritään siihen, että jokainen sukupolvi on edellistä parempi siinä tarkoituksessa, johon eläin on kasvatettu. Juoksijan ominaisuuksista arvostetaan nopeutta, kestävyyttä – luonnettakin, jotka tekevät hevosesta suorituskykyisen urheilijan ja kilpailijan.

Oriin tuoteseloste syntyy asiantuntijayhteistyöllä

Oriiden jalostusarvostelu alkaa noin kuukautta ennen varsinaista arvostelutapahtumaa: oriit röntgenkuvataan ja nivelten röntgenkuvat toimitetaan Suomen Hippokseen, jossa eläinlääkäri käy ne läpi. Eläinlääkärin katsoo myös hevosen suuhun ja merkitsee mm. purennan poikkeavuudet. Paikan päällä jalostustapahtumassa eläinlääkäri suorittaa vielä terveydentilan tarkastuksen, jonka yhteydessä lisä tarkastetaan myös jalkaterveyttä ja purentaa.

Ennen jalostusarvostelutapahtumaa aloittavat työnsä myös lämminveristen juoksijoiden pisteryhmä sekä suomenhevosten lausuntoryhmä – erilaisista nimistään huolimatta näiden asiantuntijaryhmien tehtävä on molempien rotujen kohdalla suunnilleen sama: täydentää jalostusarvostelutilaisuudessa toimivan arvostelulautakunnan työtä perehtymällä etukäteen oriiden taustatietoihin ja muodostamalla sanallisen kuvauksen suku- ja suoritusominaisuuksista.

Lämminveristen jalostusarvostelussa on käytössä ns. tuoteselostemalli. Oriiden kokonaisarvostelu muodostuu suvun, kilpailusuoritusten, terveysominaisuuksien sekä lautakunnan yleisarvion perusteella. Lisäksi rakenneominaisuudet pisteytetään ja arvioidaan sanallisesti. Suvun ja kilpailusuoritusten arvioinnista vastaa Suomen Hippoksen nimeämä asiantuntijaryhmä, lv-oriiden pisteryhmä. Pisteryhmä koostuu lämminveristen ravihevosten kasvatuksen ja raviurheilun asiantuntijoista, erityisesti kansainvälisen toiminnan osalta. Pisteryhmä käyttää tietolähteenään kaikkia hevosten suvusta ja omista kilpailutuloksista kerättyä ennakkomateriaalia. Sukuarvioinnissa painotetaan kolmea lähintä sukupolvea.

Suomenhevosten jalostusarvostelu perustuu kilpailusuorituksiin sekä terveys- ja rakenneominaisuuksiin. Ennen jalostusarvostelutapahtumaa suomenhevoskasvatuksen ja -urheilun asiantuntijoista koostuva suomenhevosten lausuntoryhmä käy läpi oriiden taustatiedot niin suvun kuin suoritusominaisuuksien osalta.

“Suomenhevosilla tärkeänä osana on arvioida arvosteluun tulevia oriita myös populaation monimuotoisuuden ja elinvoiman näkökulmasta, joten tarkastelun kohteena ovat erityisesti sukulinjat, sukusiitos sekä sukukatokertoimet”, kertoo Minna Mäenpää.

”Vuoden 2022 alusta käytössä ovat uudet jalostusohjelmat. Suomenhevosten osalta se tarkoittaa myös tammamäärän laskemista 120 tammasta 100 tamman maksimirajaan astutuskaudessa”, Mäenpää jatkaa.

Suomenhevosten lausuntoryhmän antamalla sanallisella arvioinnilla ei ole vaikutusta oriiden hyväksymiseen, vaan se tarjoaa lisäinformaatiota kasvattajien käyttöön jalostusarvostelutilaisuudessa tehtävän arvioinnin lisäksi.

Arvostelussa painoarvo myös käyttöominaisuuksilla

Jalostusarvostelutapahtuma etenee jalostusarvosteltavien oriiden tahtiin: ensimmäisenä ori tunnistetaan, mitataan ja eläinlääkäri tarkastaa sen – tätä vaihetta yleisö ei näe. Tämän jälkeen ori saapuu lautakunnan eteen: asiantuntijoista koostuva lautakunta käy huolella läpi oriin rakenteen ja liikkeet, jotka esitetään taluttamalla käynnissä ja ravissa. Tässä vaiheessa lautakunta keskustelee vain keskenään, eli yleisö ei kuule arvostelua. Rakennearvostelun jälkeen oriista otetaan viralliset valokuvat.

”Striimiä katsoessa kannattaa kotisohvalle perustaa oma arvostelulautakunta ja arvioida samoja asioita, joita virallinenkin tuomaristo katsoo: oriiden rakennetta kokonaisuutena; mittasuhteita, kulmauksia ja yleisilmettä. Huomiota kannattaa kiinnittää myös taluttaessa esitettyihin liikkeisiin sekä oriin käytökseen. Kotikatsomossa jalostusarvostelun seuraamisen tukena kantaa käyttää Heila-jalostusjärjestelmää”, Minna Mäenpää vinkkaa.

Rakennearvostelun jälkeen ori valjastetaan ja se siirtyy ajokokeeseen radalle. Ajokokeessa kärryille istuu vuorollaan kaksi eri ohjastajaa, jotka tekevät oriin ominaisuuksista oman kirjallisen arviointinsa ja pisteytyksensä.

”Ajokoe on pakollinen arvostelua yksilötulosten perusteella arvosteltaville oriille. Ajokokeessa kiinnitetään huomiota erityisesti oriiden liikemekaniikkaan sekä liikkeiden suoruuteen kovassa vauhdissa. Lisäksi ajokoe on tärkeä osa luonteen arviointia, josta saadaan testiajajien kautta tasapuoliset arvioinnit kaikista oriista”, Minna Mäenpää valottaa jalostusarvostelun kokonaisvaltaisuutta.

Ajokokeen jälkeen oriiden päivä on suoritettu ja ne saavat lähteä kotimatkalle. Lautakunta puolestaan vetäytyy suorittamaan työnsä loppuun – rakennearvostelun sekä suorituskokeiden lausunnot ja pisteet kootaan yhteen. Lausunnot ja pisteet kerrotaan yleisölle päivän päätteeksi osana verkkolähetystä.

 

Juoksijaoripäivillä 2022 jalostusarvostellaan yhteensä 25 oritta, joista 11 on lämminverisiä ravihevosia ja 14 suomenhevosia. Juoksijaoripäivien osallistuja listat löydät osoitteesta www.hippos.fi/juoksijaoripaivat. Tapahtuman aikataulu julkaistaan lähipäivinä.