Hyppää sisältöön

Jalostuspäivien 2023 estradilla hevos(ihmis)ten hyvinvointi oli keskiössä

Kuvassa Emma Väre ja Niina Kirjorinne 3-vuotiaan demohevosen kanssa

Emma Väre toimi ohjastajana Niina Kirjorinteen käytännön demossa.  Kuva Pirje Fager-Pintilä

Suomen Hippoksen hallituksen puheenjohtaja Antti Lehtisalo keskusteli yleisön kanssa. Kuva Pirje Fager-Pintilä

Jalostuspäivät järjestettiin perinteisesti Kuninkusravipaikkakunnalla. Kouvolan raviradalla ja stream yhteyden takaa Jalostuspäiviä seurasi yhteensä noin 180 henkilöä.

Ajallisesti eniten Jalostuspäivillä 2023 kuultiin tutkimustietoa ohjaspaineen mittaamisen vaikutuksista hevosen, ja samalla ohjastajan, hyvinvointiin. Niina Kirjorinteen kattava kolmiosainen esitelmä osoitti, kuinka hyvällä ajolla saadaan välittömiä vaikutuksia hevosen suuhun kohdistuvaan paineeseen. Tutkimukset osoittavat, että ajaminen hevosta kuunnellen auttaa sitä käyttämään kehoa ergonomisesti ja kuinka myös ohjasta voi siihen vaikuttaa. Esitelmässä saatiin myös käytännön vinkkejä kotona testattavaksi.

 

 

Kasvokuva Matias Salosta
Matias Saloa kuultiin Lauri Hyvösen haastattelussa. Matias Salon mietteisiin hevosen liikkumisen mahdollistamisen tärkeydestä, hyvinvoinnista ja valmennuksesta voi palata stream lipun ostamalla. Lippu sisältää maanantaista lähtien kahden viikon katseluoikeuden tapahtuman tallenteeseen. Kuva Pirje Fager-Pintilä

Nautajalostuksen periaatteista ja siellä käytössä olevista tekniikoista oli kertomassa Terhi Valhsten Fabasta. Nautojen ja hevosten jalostuksessa toimii paljon samoja periaatteita, kuten jalostusarvojen mittaaminen, lineaarinen rakennearvostelu ja genomivalinta. Erityisen mielenkiintoista oli kuulla nautajalostuksen edistyksellisyydestä mm. edellä mainittuihin aiheisiin liittyen ja kansainvälisen yhteistyön voimasta.

Tämän vuoden paneelikeskustelussa kuultiin Stall Blombacken Kaisa Tupamäki-Kukkamoa, raviohjastaja/valmentaja Emma Värettä ja kimpanvetäjä/hevosenomistaja Viena Kauppia. Mielenkiintoista liki parin tunnin keskustelua voisi summata siihen, että hevosala tarvitsee nuorten hevosten palkintojen korotuksen ja hyvien kimpanvetäjien lisäksi portaalin, josta hevoskasvatuksesta kiinnostuneet voisivat etsiä käytännön tietoa sekä erilaisia palveluntuottajia.

Anna Kilpeläisen etäluento aiheesta kilpahevosen motivoiminen vahvisteilla ja lajityypillisen käyttäytymisen huomiointi treeni- sekä kilpatilanteissa linkittyi nerokkaasti myös hevosjalostukseen. Käyttäytyminen oli jaettu neljään lohkoon: perinnölliset ominaisuudet, kokemukset, ympäristö ja tilanteet sekä koulutus ja näihin aiheisiin sukellettiin syvemmälle.

Kasvokuva
Kaisa Tupamäki-Kukkamo, Viena Kauppi ja Emma Väre toivovat ihmisten panostavan kotimaiseen kasvattamiseen myös sillä, että varsoja ostettaisiin Suomesta. He ovat valmiita antamaan omat ammattitaitonsa kotimaisen kasvatuksen hyväksi ja suhtautuvat tulevaan positiivista asennetta huokuen. Kuva Pirje Fager-Pintilä

Jalostuspäivillä kuultiin myös Essi Walleniuksen esitys Hevosten hyvinvointimittaristo -hankkeen tiimoilta. Hankkeen pilottitalliksi voi ilmoittautua täällä.

Hyvä Talli -työkalun tämän hetken tilannetta valotti Virpi Ylitalo Varsinais-Suomen hevosjalostusliitosta. Talleille hevosten ja ihmisten hyvinvoinnin osoittamiseen tarkoitetusta työkalusta tullaan toimittamaan ennakkokysely alan toimijoille vielä tämän kevään aikana. Hyvä Tallin työkalua ollaan ottamassa käyttöön mm. valmentajalisenssin hyväksymisen yhteyteen korvaamaan nykyistä tallitarkastusta.

Näyttelykauden parhaat tammat palkittiin perinteisesti Jalostuspäivillä

Juoksijasuunnan suomenhevoset

1. Aina-Valmis 246001S00182017
Evartti – Bedellion, Turo
Kasvattaja Esa Hakkarainen, Pihtipudas
Omistaja Paananen Mira & Pirttimäki Jukka, Pihtipudas
Yhteensä 53,0 pistettä, ennätys 31,3 ke
2. Essin Säväys 246001S00141540
Suivikas – Jonnan Prinsessa, Vokkerilla
Kasvattaja Terho Rautiainen, Kangasniemi
Omistaja Marja Pylkkänen, Siilinjärvi
Yhteensä 50,5 pistettä, ennätys 23,8 aly
3. Unnan Tähti 246001S00111667
Kilun Peedro – Unna, Vokker
Kasvattaja ja omistaja Karin Metsola, Karjaa
Yhteensä 49,5 pistettä, ennätys 24,1 aly

Lämminveriset ravihevoset

1. Minnie Windcape 246001L00161278
Brad De Veluwe – Beat The Rival, Mr Spender
Yhteensä 41,5 pistettä, ennätys 14,3 aly
Kasvattaja ja omistaja Windcape Stable, Iisalmi
2. Too Red For You 246001L00171417
Uronometro – Lovely Louann, Valley Victor
Kasvattaja ja omistaja Jari Hyvärinen, Kiuruvesi
Yhteensä 39,0 pistettä, ennätys 14,4, aly
3. Kill You 246001L00141736
Love You – Skipalong More, Barbeque
Kasvattaja Ilpo Pitkänen Oy, Helsinki
Omistaja Ida-Maria Parpala, Kokkola
Yhteensä 39,0 pistettä, ennätys 17,4 ake

 

Parhaiden tammojen taustajoukot yhteiskuvassa
Onnea kaikille tammoille taustajoukkoineen! Kuva Pirje Fager-Pintilä

 

JALOSTUSVUODESSA 2023 MUKANA