Hyppää sisältöön

Jalostuspäivät 2011 – perjantai

Jalostuspäivillä yleisöennätys

Mielenkiintoiset luennot toivat Jalostuspäivien toiselle päivälle yleisöennätyksen. Teivon raviradalle saapui yli 240 hevosjalostuksesta kiinnostunutta henkilöä.


Jukka Houttu oli yksi päivän mielenkiintoisista esiintyjistä.

Jalostuspäivien toisen päivän luennot avasi Eero Perttunen. Perttunen piti kattavan esityksen vuoden 2010 varsa-, tamma- ja orinäyttelyiden menestyjistä. Esitys päättyi parhaiden tammojen palkitsemiseen. Palkintoja kolmelle parhaalle sekä lämminveri-, että suomenhevostammoille jakamassa olivat Eero Perttunen Suomen Hippoksesta ja Heikki Kankainen Suomen Rehulta. Seuraavana luennoitsijana kuultiin Minna Mäenpään esitys ratsuhevosten ja ponien näyttelykaudesta 2010. Molempien esiintyjien esitykset ovat luettavissa olla olevista linkeistä.

Suurta mielenkiintoa herättivät eläinlääkäreiden Jukka Houtun ja Kimmo Elfvingin esitykset. Jukka Houttu kertoi hevosen kliinisestä ontumatutkimuksesta. Luennossa käytiin läpi hevosen vaivojen tutkimusta, taivuttamista, hevosen jalan anatomiaa ja liikeratoja. Houttu aloitti luennon kertomalla, että hevonen ontuu silloin kun omistaja sen huomaa. Kuitenkin eläinlääkärille tulee antaa aikaa hevosen tutkimiseen, jotta ongelma saataisiin paremmin selville. Hän muistutti siitä, että on monta eri tapaa tutkia hevosen vaivoja ja kaikki ovat omalla tavallaan oikeita tapoja.


Hengitysteiden tutkiminen suoritus ympäristössä on nyt mahdollista DRS-laitteen avulla. Kuva Kanal75/Lars Jakobsson

Kimmo Elfvingin esitelmä kurkunpään ongelmista ja niiden tutkimusmenetelmistä oli kattava. Erityisen mielenkiintoista olivat konkreettiset videot hevosen kurkunpään toiminnasta niin levossa kuin rasituksessakin. Videoissa nähtiin terveen ja hengitystieongelmaisten hevosten kurkun toiminnan eriävyydet. Elfving kertoi, että suurin osa kurkunpään toimintahäiriöistä voidaan usein diagnostisoida vain rasituksessa. Mullistavana keksintönä hengitysteiden tutkimuksia varten on nyt saatu käyttöön DRS-laite. DRS-laite mahdollistaa hevosen hengityksen tutkimuksen ajaessa tai ratsastaessa. On todettu, että hevonen sietää laitteen hyvin käytön rasituksen aikana. Tarkalla diagnoosilla hoitoennusteet tulevat merkittävästi paranemaan. Yleisöstä heräsi kysymys siitä voivatko hengitystiesairaudet olla perinnöllisiä? Tähän Elfving vastasi, että pehmeän kitalaen perinnöllisyydestä ei ole tutkimustulosta. Toisin taas hinkukurkku vaivalla voi olla geneettistä taustaa. Kimmo Elfvingin luentoesitelmän tiivistelmä luettavissa alla.

Lounaan jälkeen kuultiin muutama luento hevosen ravitsemuksesta. Susanna Särkijärvi luennoi hevosen valkuaisen tarpeesta ja saannista. Hän muistutti, että on tärkeää panostaa hyviin ja korkealaatuisiin rehuihin. Myös Särkijärven luentomateriaalit löytyvät linkistä tiedotteen lopusta. Särkijärven jälkeen luentoa piti agronomi Milja Heikkinen ProAgria Savosta. Esitelmän aiheena olivat heinän sokerit. Yksi Heikkisen pääaiheista oli karkearehun fruktaanin määrän mahdollinen yhdistäminen kaviokuumeeseen. Heikkinen puhui myös Anita Kaakkolan puolesta, joka ei valitettavasti päässytkään luennoimaan Jalostuspäiville. Molempien luennoitsijoiden materiaalit ovat luettavissa alla olevista linkeistä.

Kahvin jälkeen päivän viimeisillä luennoilla kuultiin tamman tiineyhtymättömyydestä Terttu Katilan toimesta ja hevosen keinosiemennyksestä luennoi Kirsi Lustig. Katila toi esiin tiinehtymis- ja varsomistuloksiin vaikuttavia tekijöitä sekä tamman että oriiden osalta kuten myös tamman omistajan vaikutuksia tuloksiin. Kirsi Lustig kertoi luennossaan mm. siitä kuinka tammanomistajat eivät mielellään kuljeta tammojaan kauas siemennystä varten. Katilan tamman tiinehtymättömyys ja Lustgin hevosen keinosiemennystä käsittelevät tilastomateriaalit löytyvät tiedotteen lopusta.


Päivä oli kaiken kaikkiaan kattava ja onnistunut. Tästä on hyvä jatkaa huomenna lauantaina pidettävään ratsuhevosen jalostusta käsittelevään päivään.Eero Perttusen luentomateriaalit
Varsat 2010
Tammat ja oriit 2010

Minna Mäenpään luentomateriaalit

Kimmo Elfvingin luentomateriaalit

Susanna Särkijärven luentomateriaalit

Milja Heikkisen luentomateriaalit

Anita Kaakkolan luentomateriaalit

Terttu Katilan luentomateriaalit

Kirsi Lustigin luentomateriaalit