Hyppää sisältöön

Jalostuspäivät 2011 – perjantai

Jalostuspäivillä kansainvälisiä näkökulmia

 


Jalostuspäivillä luennoi kolme kovanluokan hevosmiestä; Esa Lahtinen, Pekka Korpi ja Staffan Philipsson. Kuva Pirje Paananen

Vuoden 2011 Jalostuspäivät avattiin Tampereella torstaina 17. helmikuuta. Päivän aikana kuultiin mielenkiintoisia luentoja jalostuksesta niin suomalaisesta, ruotsalaisesta kuin yhdysvaltalaisestakin näkökulmasta.

Päivän avasi Hämeen hevosjalostusliiton puheenjohtajan Veikko Hakalan puhe. Puheessa käytiin läpi Hämeen alueen hevostoimintaa, hevostalouden nykytilannetta ja hevosjalostusliittojen haasteista. Seuraavana estradilla kuultiin professori Matti Ojalan tutkimustuloksia aiheesta kilpailutuloksien hyväksikäyttö jalostuksessa. Tutkimuksen tulokset herättivät keskustelua ja kysymyksiä yleisön keskuudessa.

Ruotsalaista näkökulmaa ja tutkimustuloksia yleisölle esitelmöi ruotsalainen kasvattaja ja jalostusasiantuntija Staffan Philipsson. Philipsson kertoi ruotsalaisista kantakirjaustuloksista ja oli hieman huolissaan siitä kuinka huonoja hevosia Ruotsissa tuodaan kantakirjattavaksi uuden tuoteselostemallin myötä. Hän vertasi huonolla indeksillä astutukseen käytettäviä oriita loton pelaamisen. Tuurilla voit saada hyvän varsan, mutta tilastot puhuvat sen puolesta, että hyvällä oriilla astuttaessa tulokset tulevat varmemmin olemaan parempia. Hän muistutti myös siitä, että vanhoihin oriisiin ei kannata liian pitkään satsata. Uusia, hyviä, nuoria hevosia on tärkeä tuoda siitokseen mukaan. Staffan piti vielä iltapäivällä esitelmän Ruotsin eliittioriista. Hyvin kuvitettu esitelmä kertoi oriiden suvuista, jälkeläistilastoista, rakenteesta, indeksitilastoista ja luonteesta.


Yksi Philipssonin esityksen dioista kuvasti hevosen muuttunutta ulkomuotoa.

Ravivalmentajat Pekka Korpi ja Esa Lahtinen kävivät Erkki Lagerstamin vetämänä keskustelua amerikkalaisista siitosoriista. Molemmat miehet ovat pitkän linjan hevosmiehiä ja kasvattaneet useita huippuvarsoja. Pekka Korpi vaikuttaa Suomessa ja Esa Lahtinen Kanadassa. Korpi ja Lahtinen jakoivat mielipiteitään ja tietojaan yleisölle amerikkalaisista huippuperiyttäjistä, niiden suvuista ja varsoista. Käsiteltävien oriiden joukossa oli mm. Garland Lobell, S J´s Photo ja molempien miesten yksi suosikki hevosista Muscles Yankee. Luento oli erittäin mielenkiintoinen ja yleisö nautti silminnähden asiantuntijamiesten kertomuksista.

Iltapäivän aikana kuultiin myös Helsingin yliopiston jatko-opiskelijan Jenni Sairasen esitelmä tamman iän ja kilpailemisen vaikutuksesta varsomistulokseen. Tutkimuksissaan hän oli todennut, että astutusvuoden aikana muutaman kilpailun startanneilla tammoilla oli kilpailemisella jopa positiivinen vaikutus kantavuuteen. Hän muistutti myös siitä, että iän myötä tamman kantavuuden saavuttaminen heikentyy. Parhaita varsomistuloksia antoivat nopeat lämminveriset tammat. Tärkeimpänä asiana tutkimuksessa mietittiin kilpailemisen ja varsottamisen välinen tasapaino, sekä hevostalouden kannattavuutta.

Päivän päätti Hippoksen jalostusjohtaja Terttu Peltosen ajankohtaiset uutiset jalostuksesta. Hän kertoi kantakirjauksessa käytettävistä uusista yksilö- ja jälkeläisluokista. Uutena asiana on myös lämminveristen oriiden vuosimaksu, joka tulee maksaa suomen Hippokseen astutusoikeuden saamiseksi. Peltonen vertaili myös eri maiden varsojen syntymätilastoja oriin jalostusvalinnan poistumisen myötä ja totesi sen aiheuttaneen laskua syntyneiden varsojen määrään. Luennon aikana kurkistettiin myös tuleviin suunnitelmiin, joista lisätietoja alla olevasta luentomateriaalista.

Jalostuspäivien ensimmäiseen päivään osallistui noin 200 henkilöä. Ennakkoilmoittautumisten perusteella on toiselle päivälle odotettavissa vielä enemmän osallistuja. Yhteenvetona voi todeta, että kiinnostus ravihevosen jalostamiseen on suurta.


Staffan Philipssonin luentomateriaalit

Jenni Sairasen luentomateriaalit

Terttu Peltosen luentomateriaalit