Hyppää sisältöön

Jalostuspäivät 2010 – torstai

Jalostuspäivillä vilkasta keskustelua orivalinnasta ja tallinpidosta


Anders Järnerot oli kertomassa Ruotsin orivalinnasta. Kuva: Terttu Peltonen

Vuoden 2010 Jalostuspäiviä vietettiin Oulun Tiedekeskus Tietomaassa 18.-19.2. Ensimmäisenä päivänä pureuduttiin jalostusvalintaa koskeviin kysymyksiin ja toisena päivänä keskiössä olivat talliolosuhteet. Kumpanakin päivänä kuultiin eläinlääkäriluennot, kun Henrik Wickström Oulun Hevosklinikalta oli puhumassa varsojen jalka-asentovirheiden korjaamisesta ja Seppo Hyyppä MTT:ltä varsan kasvuolosuhteiden vaikutuksesta kehitykseen ja terveyteen.

Kansainvälisyyttä tilaisuuteen toivat Ruotsin raviurheilun keskusjärjestön (STC) jalostusjohtaja Christina Olsson ja Ruotsin lv-ravihevosten orilautakunnan puheenjohtaja Anders Järnerot. Ruotsi siirtyi tämän vuoden alusta alkaen ravihevosten osalta niin sanottuun tuoteselostemalliin, johon Suomikin on mahdollisesti siirtymässä vuonna 2011. Aihe herätti asiasta kiinnostuneessa yleisössä runsaasti kysymyksiä.

Tuoteselostemallissa oriin tarkastus on vapaaehtoista, mutta jos ori käy tarkastuksessa ja siitä maksetaan vuosimaksu, sen jälkeläiset saavat kaikki oikeudet ja "porkkanat" (osallistumisoikeus kasvattajakilpailuihin, kasvattajapalkkiot). Ori voidaan hylätä tarkastuksessa vain eläinsuojelullisista syistä. Ruotsissa uuden jalostusohjelman seurauksena arvostelutilaisuuksiin on ilmoittautunut valtava määrä oriita.
- Ilmoittautumisia tuli peräti 110 ja joudumme järjestämään neljä arvostelutilaisuutta normaalin kahden sijaan. Jägersron arvostelutilaisuus on nyt takana ja taso ei ollut kovinkaan korkea. Vain yksi ori sai erittäin hyvän lausunnon, Järnerot toteaa.

Suomen hevoskasvatuksen tilasta oli kertomassa Suomen Hippoksella työskentelevä agrologiopiskelija Soila Lehmusvaara. Hän tekee opinnäytetyötä Suomen ravihevoskasvatuksesta ja työn osalta suoritettiin kasvattajille suunnattu kysely kesällä 2009.

Kattavan tietopaketin tallinpidon ja tuettavan rakentamisen vaatimuksista olivat antamassa Oulun läänineläinlääkäri Hanna Lounela ja Jari Lehto Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksesta. Vuonna 2014 kaikkien hevostallien tulee täyttää tietyt minimivaatimukset.

Päivien aikana kuultiin myös tietoiskut Suomen jalostustoimintaan liittyvistä tunnusluvuista, näyttelytoiminnasta ja sen visioista sekä ajankohtaisista kehittämishankkeista.


Luentomateriaaleja:


Kehittämishankkeita: